Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πως ακουγόταν η Μεγάλη Έκρηξη;


Με έναν τόσο εντυπωσιακό τίτλο όπως το "Big Bang" θα πίστευε κανείς ότι θα υπήρχε κάποιος εκκωφαντικός ήχος που θα το συνόδευε. Αλλά η Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το σύμπαν μας δεν προκάλεσε κάποιον ήχο που θα έσπαγε τα τύμπανα των αυτιών μας! Αντ 'αυτού, μάλλον ήταν περισσότερο σαν ένας αδιόρατος βόμβος, μη ανιχνεύσιμος από το ανθρώπινο αυτί.

Αυτό το γνωρίζουμε επειδή ένας φυσικός του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. ο ο John Cramer αποφάσισε να επαναδημιουργήσει τον ήχο του Big Bang. Χρησιμοποίησε δεδομένα του κοσμικού μικροκυματικού υπόβαθρου που συλλέχθηκαν από δορυφόρους, τα υπολείμματα δηλαδή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από την Μεγάλη Έκρηξη. Τροφοδότησε με τα δεδομένα ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο τα μεταμόρφωσε σε ήχο. Αλλά ο ήχος που παράχθηκε ήταν τόσο χαμηλός, που δεν ακουγόταν μέχρι που ο Κράμερ ενίσχυσε τη συχνότητα του 100 επτακις εκατομμύρια φορές!
Τελικά η Μεγάλη Έκρηξη ακουγόταν σαν κάτι ανάμεσα σε έναν χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού που πεθαίνει ή σαν ένας παλαιός υπολογιστής που κλείνει.
Ενώ η Μεγάλη Εκρηξη δεν ήταν ένας εντυπωσιακά δυνατός ήχος, ήταν εξαιρετικά μακρύς. Για τα πρώτα 100.000 έως 700.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το σύμπαν ήταν πυκνότερο από ότι ο αέρας στην Γη. Αυτό σήμαινε ότι τα ηχητικά κύματα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσα από αυτό. Καθώς το σύμπαν ψυχόταν και επεκτεινόταν, τα μήκη κύματος του ήχου επιμηκύνθηκαν, γεγονός που έκανε τον ήχο να μειωθεί σε ένταση. Το βουητό από τη Μεγάλη Έκρηξη συνεχίστηκε για εκείνες τις εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι που το σύμπαν έγινε τόσο μεγάλο που ο ήχος ξεθώριασε τελείως. (Μπορείτε να ακούσετε πως ακουγόταν το Big Bang εδώ).



Δεν υπάρχουν σχόλια: