Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Εγιναν ορατά μαγνητικά πεδία στο φωτοστέφανο (άλω) ενός σπειροειδούς γαλαξία!


Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του Επιστημονικού Ιδρύματος Karl G. Jansky, μια ομάδα αστρονόμων έλαβε για πρώτη φορά μια εικόνα μαζικών και συνεκτικών μαγνητικών πεδίων στο φωτοστέφανο (άλω) ενός μακρινού σπειροειδούς γαλαξία, επιβεβαιώνοντας τις θεωρητικές προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο οι γαλαξίες δημιουργούν μαγνητικά πεδία. Ετσι επιβεβαιώνονται οι θεωρητικές ως σήμερα γνώσεις του πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες.
Η διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max Planck στη Βόννη της Γερμανίας, δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.
«Για να κατανοήσουμε πώς τα αστέρια όπως ο ήλιος και οι πλανήτες όπως η Γη δημιουργήθηκαν, πρέπει να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες, όπως και ο Γαλαξίας μας», δήλωσε ο Matthew Benacquista, διευθυντής έργου στο τμήμα Astronomical Sciences του NSF. «Αυτή η έρευνα είναι μια προσπάθεια να μετρηθούν γαλαξιακά μαγνητικά πεδία και να μάθουμε πώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα διαστρικά αέρια εκτοξεύονται από τους δίσκους γαλαξιών και συμβάλλουν στον σχηματισμό και την εξέλιξή τους».
Ο σπειροειδής γαλαξίας, ο οποίος αναφέρεται ως NGC 4631 ή «Γαλαξίας Φάλαινα», φαίνεται στην εικόνα, με τον δίσκο των αστέρων του με ροζ χρώμα. Οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου εμφανίζονται με πράσινο και μπλε χρώμα, που εκτείνονται πέρα ​​από τον δίσκο μέσα στην άλω του γαλαξία. Με πράσινο παρουσιάζονται γραμμές του μαγνητικού πεδίου που κατευθύνονται κατά προσέγγιση προς εμάς και με μπλε οι γραμμές με κατεύθυνση αντίθετα από εμάς. Αυτό το φαινόμενο, με το πεδίο που εναλλάσσεται ανά κατεύθυνση, δεν έχει γίνει ποτέ πριν ορατό μέσα στην άλω ενός γαλαξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: