Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Βρέθηκαν νεαρά αστέρια σε ένα παλιό μέρος του Γαλαξία μας.


Ένα σύμπλεγμα νεαρών αστεριών στον Γαλαξία, εντοπίσθηκε σε ένα σημείο του γαλαξία όπου θεωρητικά δεν έπρεπε να υπάρχει.
Ο γαλαξίας μας περιβάλλεται από ένα εκτεταμένο «φωτοστέφανο» παλιών αστεριών και καυτού αερίου - το οποίο δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά ώστε να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει νέα αστέρια.
Και όμως, ένα σμήνος από σχετικά νέα αστέρια βρίσκεται μέσα στο φωτοστέφανο, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανακοίνωσαν την ανακάλυψη στις 7 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Το σύμπλεγμα αστέρων είναι ηλικίας περίπου 120 εκατομμυρίων ετών και βρίσκεται περίπου 94.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι αστρονόμοι το εντόπισαν μέσω δεδομένων του δορυφόρου Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Το σύμπλεγμα «δεν είναι μεγάλης ηλικίας ώστε να είχε διαμορφωθεί κάπου αλλού, επομένως γεννήθηκε κοντά στο σημείο που το βλέπουμε», δήλωσε ο Adrian Price-Whelan, αστροφυσικός του Ινστιτούτο Flatiron της Νέας Υόρκης. «Αλλά πώς σχηματίστηκε εκεί, όπου υπάρχει πολύ λίγο κρύο αέριο που χρειάζεται για να σχηματισθεί μια νέα γενιά αστέρων;».
Μια ένδειξη, είπε, βρίσκεται στα νέφη του Μαγγελάνου, δύο μικρούς δορυφόρους γαλαξίες του Γαλαξία μας. Το σύμπλεγμα των άστρων φαίνεται να επιταχύνεται μπροστά από ένα ρεύμα αερίου που εκτοξεύεται από αυτούς τους γαλαξίες υπό τη βαρύτητα του Γαλαξία μας, υποδεικνύοντας ότι ίσως τα νέα αστέρια προέρχονται από υλικά αυτών των δορυφόρων γαλαξιών.
Αν το σύμπλεγμα των νεαρών αστεριών και το ρεύμα αερίου συνδέονται πράγματι μεταξύ τους, αποκαλύπτουν άγνωστες συνθήκες στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας, δήλωσε ο David Nidever του Πανεπιστημίου του Montana στο Bozeman στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Τα αστέρια φαίνεται να προχωρούν μπροστά, ενώ το αέριο καθώς εισέρχεται στο φωτοστέφανο του Γαλαξία δείχνει να επιβραδύνεται. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του συμπλέγματος των αστέρων και την απόσταση των 17.000 ετών από το άκρο του ρεύματος αερίου, ο Nidever θεωρεί ότι το αέριο στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας μπορεί να είναι ακόμα και 10 φορές πυκνότερο από ότι πιστεύαμε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Μεγάλο και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου όπως φαίνονται από το Νότιο Ημισφαίριο. Credit: AxelMellinger, Central Michigan Univ. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Spitzer μελετά μια αστρική «παιδική χαρά» με μακρά ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: