Σελίδες

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Ενδείξεις πρόσφατης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Αφροδίτη!


Μια νέα έρευνα που διεξάγεται από το Ένωση Πανεπιστημιακών Διαστημικών Ερευνών (Universities Space Research Association - USRA) και δημοσιεύθηκε στις 3/1/2020 στο Science Advances δείχνει ότι η ροή λάβας στη Αφροδίτη μπορεί να είναι μόνο λίγων ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε να είναι ηφαιστειακά ενεργή σήμερα, καθιστώντας την τον μόνο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, εκτός από τη Γη, με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Αν η Αφροδίτη είναι πράγματι ενεργή σήμερα, θα αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθεί κανείς για να κατανοήσει καλύτερα το εσωτερικό των πλανητών», λέει ο Dr. Justin Filiberto, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης του USRA. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ψύχεται το εσωτερικό των πλανητών και γιατί η Γη και η Αφροδίτη έχουν ενεργό ηφαιστειακό περιβάλλον, αλλά ο Άρης όχι. Μελλοντικές αποστολές θα πρέπει να καταγράψουν αυτές τις ροές λάβας και αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη ώστε να δώσουν συγκεκριμένες ενδείξεις της δραστηριότητάς του».
Η χαρτογράφηση με ραντάρ από το διαστημικό σκάφος Magellan της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψε ότι η Αφροδίτη, ο γειτονικός μας πλανήτης, είναι ένας κόσμος ηφαιστείων με εκτεταμένες ροές λάβας. Κατά τη δεκαετία του 2000, ο Venus Express του ευρωπαϊκού διαστημικού οργανισμού (ESA) έριξε νέο φως στην  ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αφροδίτης μετρώντας την ποσότητα της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από διάφορα σημεία της επιφάνειάς της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα δεδομένα επέτρεψαν στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν τις νέες ροές λάβας ανάμεσα σε παλαιότερες στην επιφάνεια της Αφροδίτης. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, οι ηλικίες των ροών λάβας και συνεπώς των ηφαιστείων στην Αφροδίτη δεν ήταν γνωστές, επειδή ο ρυθμός μεταβολής της φρέσκιας λάβας δεν ήταν αρκετά κατανοητός.
Ο Δρ Φιλιμπέρτο ​​και οι συνεργάτες του μοντελοποίησαν την καυτή, καυστική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης στο εργαστήριο για να διερευνήσουν πώς αντιδρούν και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου τα παρατηρούμενα ορυκτά της Αφροδίτης. Τα πειραματικά αποτελέσματά τους, έδειξαν ότι ένα άφθονο ορυκτό σε βασάλτη-ολιβίνη αντιδρά ταχέως με την ατμόσφαιρα και μέσα σε λίγες εβδομάδες επικαλύπτεται με μέταλλα οξειδίου του σιδήρου-μαγνητίτη και αιματίτη. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι παρατηρήσεις του Venus Express για την εξακρίβωση της αλλαγής αυτής της ορυκτολογικής σύστασης θα χρειαστούν μόνο λίγα χρόνια. Έτσι, αναμένονται τα νέα αποτελέσματα από τον Δρ. Filiberto και τους συναδέλφους του, όμως τα έως σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι αυτές οι ροές λάβας στη Αφροδίτη είναι πολύ νέες, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι η Αφροδίτη έχει πραγματικά ενεργά ηφαίστεια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το βόρειο ημισφαίριο της Αφροδίτης εμφανίζεται σε αυτή την σφαιρική άποψη της επιφάνειάς της. Πρωτότυπο από τη NASA. Η ψηφιακή απόδοση έγινε από την εταιρεία Rawpixel Ltd. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: