Σελίδες

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Barisov: Ο δεύτερος γνωστός επισκέπτης του ηλιακού μας συστήματος, διαφέρει χημικά από τους τυπικούς κομήτες.


Ο κομήτης 2I / Borisov, ο δεύτερος γνωστός διαστρικός επισκέπτης του ηλιακού μας συστήματος (μετά τον Oumuamua), προέρχεται πιθανώς από μια πλανητική οικογένεια που είναι χημικά διαφορετική από ότι η δική μας.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης διέλευσης του Borisov από το εσωτερικό ηλιακό μας σύστημα, τυλίχθηκε σε ένα αραιό νέφος αερίου που δημιουργήθηκε όταν η θερμότητα του Ήλιου μας, εξαέρωσε μέρος του πάγου που καλύπτει την επιφάνειά του. Νέες παρατηρήσεις από αυτό το αέριο δείχνουν ότι η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το νερό ήταν εκτός των προβλέψεων - τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερη από κάθε τυπικό κομήτη που έχει διέλθει από το εσωτερικό ηλιακό σύστημα.
Ο Martin Cordiner, αστροχημικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA και ο Dennis Bodewits, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα, περιγράφουν τα ευρήματα σε δύο δημοσιεύσεις στις 20 Απριλίου 2020 στο Nature Astronomy.
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν από πού προήλθε ο Borisov. Ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2019 σε μια τροχιά που εντοπίζεται κάπου στην κατεύθυνση του αστερισμού της Κασσιόπης. Βλέποντας μια μοναδική ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στη χημεία ενός άλλου πλανητικού συστήματος, οι ερευνητές ‘κοσκίνισαν’ κάθε δεδομένο από το Atacama Large Millimeter / submillimeter Array στη Χιλή και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble. Και τα δύο παρατηρητήρια στόχευσαν το Borisov λίγο μετά το πλησιέστερο πέρασμα από τον ήλιο τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο κομήτης ήταν λίγο μακρύτερα ​​από την τροχιά του Άρη.
Για να διατηρήσει τόσο πολύ μονοξείδιο του άνθρακα, ο Borisov πρέπει να σχηματίσθηκε σε πολύ παγωμένο περιβάλλον και να παρέμεινε παγωμένος για όλη την διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς σχηματίστηκε στα απομακρυσμένα όρια ενός πλανητικού συστήματος εμπλουτισμένου με άνθρακα, αρκετά μακριά από το αστέρι του, έτσι ώστε το μονοξείδιο του άνθρακα να πάγωσε εύκολα. Ένα στενό πέρασμα δίπλα από έναν μεγάλο πλανήτη τον εκτόξευσε μακριά από το σύστημά του. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο παγωμένο διαστρικό χώρο και ποτέ δεν ξεπέρασε τους 25 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν (δηλ. τους – 248 βαθμούς Κελσίου, την θερμοκρασία στην οποία το στερεό μονοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε αέριο), μέχρι που υπό την επίδραση της βαρύτητας του Ηλιου μας, έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από την γειτονιά μας για να φύγει και πάλι προς το άγνωστο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο κομήτης 2I / Borisov από το Hubble. Credits: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA). (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: