Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

J1407b: αυτός ο πλανήτης, έχει ένα σύστημα δακτυλίων 200 φορές μεγαλύτερο του Κρόνου!

Ο πλανήτης J1407b ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015, διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα δακτυλίων που έχουμε δει ποτέ — περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Κρόνου, το μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Υπάρχει κάτι στο ηλιακό σύστημα, ακόμα μεγαλύτερο από τον Ήλιο!

Είναι γνωστό ότι ο Ήλιος και ο Δίας είναι τα μεγαλύτερα σώματα στο ηλιακό σύστημα, κάτι που φυσικά δεν είναι ψέμα. Ο Ήλιος αποτελεί περίπου το 99,8% της συνολικής μάζας του συστήματός μας και από την άλλη, αν ο Δίας ήταν κοίλος, θα χωρούσε περισσότερες από 1500 φορές την Γη μέσα του. Μερικοί αστρονόμοι αστειευόμενοι λένε ότι το ηλιακό σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, τον Δία και μερικά συντρίμμια (που είναι οι άλλοι πλανήτες).

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Υπερίων. Ο μικρός, παράξενος δορυφόρος του Κρόνου!

Τι βρίσκεται στον πυθμένα των παράξενων κρατήρων του Υπερίωνα, του περίεργου αυτού δορυφόρου του Κρόνου; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Το διαστημικό σκάφος Cassini πέρασε πάνω από το φεγγάρι με την χαρακτηριστική υφή σφουγγαριού το 2005 και το 2010 και τράβηξε εικόνες με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ανίχνευσε νερό σε μακρυνό εξωπλανήτη!

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς η NASA δημοσίευσε τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που λήφθηκαν από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιό της, το James Webb (JWST), η ανθρωπότητα έμεινε έκπληκτη. Ακόμα και η διεθνή επιστημονική κοινότητα εντυπωσιάστηκε από τη σαφήνεια των φωτογραφιών που μπορεί να τραβήξει το πρόσφατα ενεργοποιημένο τηλεσκόπιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το James Webb είναι πολύ πιο ισχυρό και ο σκοπός του δεν είναι απλά να μας στέλνει ωραίες φωτογραφίες, αλλά να παρέχει στοιχεία για νέες ανακαλύψεις όπως αυτή της ανίχνευσης νερού σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη!

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν πλανήτες με μεγαλύτερες πιθανότητες ζωής ακόμα και από την Γη!

Ένας υπερκατοικήσιμος πλανήτης είναι ένας κόσμος που έχει ακόμη καλύτερες πιθανότητες να φιλοξενήσει ζωή από ότι ο δικός μας, η Γη. Επειδή η Γη είναι ο μόνος γνωστός κατοικημένος πλανήτης και η ζωή σε αυτήν εξαρτάται από το υγρό νερό, οι προσπάθειες για την εύρεση εξωπλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή επικεντρώνονται σε κόσμους που μοιάζουν με τον πλανήτη μας.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η Γη είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης προηγούμενων πλανητών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη!

Αν και νομίζουμε ότι η Γη έχει μελετηθεί σε λεπτομέρεια, ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα μένουν ακόμα αναπάντητα. Ένα από αυτά αφορά τον σχηματισμό του πλανήτη μας, για τις απαρχές του οποίου οι ερευνητές είναι ακόμη αβέβαιοι. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το ETH Zurich και το National Center of Competence in Research PlanetS προτείνει τώρα μια νέα απάντηση σε αυτό το ερώτημα με βάση εργαστηριακά πειράματα και προσομοιώσεις υπολογιστή. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο Hubble Focus της NASA ταξιδεύει τους αναγνώστες σε περίεργους κόσμους!

Η ομάδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση της σειράς ηλεκτρονικών βιβλίων Hubble Focus, που ονομάζεται "Hubble Focus: Strange New Worlds". Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο παρουσιάζει μερικές από τις πρόσφατες ανακαλύψεις της αποστολής σχετικά με κόσμους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, γνωστούς ως εξωπλανήτες.

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μας γνώρισε ένα απίστευτο νέο επιστημονικό πεδίο, τη φύση των εξωγήινων κόσμων», δήλωσε η Jennifer Wiseman, επιστήμονας του προγράμματος Hubble της NASA. «Αυτά είναι εντυπωσιακά επιτεύγματα αν σκεφτούμε ότι όταν σχεδιάστηκε και εκτοξεύτηκε το Hubble, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη εξωπλανήτες».

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν άραγε περισσότερα από ένα σύμπαντα;

Ενα τεράστιο, πανάρχαιο και μυστηριώδες σύμπαν δεν είναι αρκετό για πολλούς επιστήμονες! Για αρκετούς από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι κόσμοι εξίσου παράξενοι με τον δικό μας. Μεταξύ των φυσικών, αυτή δεν είναι πλέον μια αμφιλεγόμενη θεωρία, αλλά απόρροια του τρόπου που δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος.