Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο Hubble Focus της NASA ταξιδεύει τους αναγνώστες σε περίεργους κόσμους!

Η ομάδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση της σειράς ηλεκτρονικών βιβλίων Hubble Focus, που ονομάζεται "Hubble Focus: Strange New Worlds". Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο παρουσιάζει μερικές από τις πρόσφατες ανακαλύψεις της αποστολής σχετικά με κόσμους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, γνωστούς ως εξωπλανήτες.

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μας γνώρισε ένα απίστευτο νέο επιστημονικό πεδίο, τη φύση των εξωγήινων κόσμων», δήλωσε η Jennifer Wiseman, επιστήμονας του προγράμματος Hubble της NASA. «Αυτά είναι εντυπωσιακά επιτεύγματα αν σκεφτούμε ότι όταν σχεδιάστηκε και εκτοξεύτηκε το Hubble, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη εξωπλανήτες».

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος και κάθε άλλο ουράνιο αντικείμενο περιστρεφόταν γύρω από τον πλανήτη μας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, έγινε σαφές ότι η Γη δεν κατείχε μια τέτοια ιδιαίτερη θέση. Οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται ότι ίσως η Γη δεν ήταν τόσο μοναδική όσο νόμιζαν. Κάποιοι αναρωτήθηκαν ακόμη και αν υπάρχουν πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια. Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 5.000 εξωπλανήτες. Ενώ αρχικά περίμεναν να βρουν συστήματα παρόμοια με τα δικά μας, οι περισσότεροι από τους πρώτους εξωπλανήτες που ανακάλυψαν ήταν περίεργοι και εξωτικοί σε σύγκριση με τους γνωστούς μας πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Οι μελέτες των εξωπλανητών του Hubble συνεχίζουν να βοηθούν να διευρύνουμε την γνώση μας για τα πλανητικά συστήματα αποκαλύπτοντας ακόμη περισσότερους περίεργους κόσμους, διερευνώντας τη χημεία της ατμόσφαιράς τους μέσω φασματοσκοπίας - τη μελέτη των πληροφοριών που κωδικοποιούνται στο φως καθώς διέρχεται μέσα από αυτή. Οι φασματοσκοπικές παρατηρήσεις του Hubble έχουν αποκαλύψει κόσμους που παρακμάζουν καθώς χάνουν την ατμόσφαιρά τους στο διάστημα και πλανήτες σε παράξενες τροχιές. Όμως έχει αποκαλύψει και κόσμους που μοιάζουν περισσότερο με τον δικό μας. Το Hubble βρήκε αρκετούς που περιέχουν υδρατμούς - ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Μερικοί από αυτούς τους κόσμους περιφέρονται ακόμη και εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού τους, που είναι το εύρος των τροχιακών αποστάσεων όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες ώστε το υγρό νερό να μπορεί να συσσωρευτεί σε πλανητικές επιφάνειες.

«Το Hubble μας έδωσε πληθώρα πληροφοριών για την ποικιλία που υπάρχει μεταξύ των εξωπλανητών, διερευνώντας τη σύνθεση της ατμόσφαιράς τους και ανακαλύπτοντας εξωτικά καιρικά φαινόμενα που δεν συναντάμε πουθενά στη Γη ή ακόμα και αλλού στο ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο Ken Carpenter, επιστήμονας του προγράμματος λειτουργίας του Hubble. «Έχει διεξαγάγει επίσης μια εξαιρετικά κρίσιμη έρευνα για τη σχέση μεταξύ αυτών των εξωπλανητών και των αστεριών τους και του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι συνθήκες στις πλανητικές επιφάνειες. Το Hubble μας έδειξε ότι ακόμη και αστέρια διαφορετικά από τον ήλιο μας μπορεί να φιλοξενούν κατοικήσιμους κόσμους και έτσι να διευρυνθεί η αναζήτησή μας για ζωή αλλού στον γαλαξία». Η Γη παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα καιρικών συνθηκών, από καταιγίδες και ηλιόλουστες μέρες έως χιονοθύελλες και τυφώνες. Χάρη στο Hubble, οι αστρονόμοι έμαθαν για τον καιρό που βιώνουν ορισμένοι εξωπλανήτες, συμπεριλαμβανομένης της βροχής από λιωμένο σίδηρο, του κεχριμπαρένιου ουρανού, ακόμη και των χιονοπτώσεων που μοιάζουν με αντηλιακό. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα μπορέσουν να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι επηρεάζει τον καιρό των εξωπλανητών, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών τους με τα αστέρια που τους φιλοξενούν.

Αν το δικό μας άστρο, ο ήλιος, ήταν λίγο πιο ζεστό ή λίγο πιο κρύο ή αν ήταν μεγαλύτερο ή μικρότερο, η Γη μπορεί να μην ήταν κατοικήσιμη. Το Hubble βοήθησε τους αστρονόμους να εξερευνήσουν άλλες σχέσεις πλανητών-αστέρων, προσφέροντας ενδείξεις για το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι κατοικήσιμοι κόσμοι. Εχει μάλιστα αποκαλύψει έναν κόσμο με δύο ήλιους και μελέτησε διαφορετικούς τύπους αστεριών για να διερευνήσει ποια είναι τα πιο ευνοϊκά στοιχεία για τη ζωή. Ενώ τα αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο μπορεί να είναι οι πιο προφανείς στόχοι για την αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών, το Hubble αποκάλυψε ότι οι πορτοκαλί νάνοι – άστρα μικρότερα και ψυχρότερα από τον κίτρινο-λευκό ήλιο μας, αλλά μεγαλύτεροι και θερμότεροι από τους κόκκινους νάνους - θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερες πιθανότητες. Αυτά τα αστέρια δεν είναι πολύ ζεστά, ούτε πολύ κρύα ή πολύ βίαια και μπορούν να φιλοξενήσουν πλανήτες φιλικούς προς τη ζωή για τεράστιες διάρκειες κοσμικού χρόνου. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις του Hubble θα συνεχίσουν να μας βοηθούν να εστιάσουμε την αναζήτησή μας για κατοικήσιμους κόσμους, φέρνοντάς μας όλο και πιο κοντά στην πιθανότητα να βρούμε ζωή σε άλλους πλανήτες.

Νέα αστέρια σχηματίζονται από τα στροβιλιζόμενα νέφη αερίων και σκόνης που είναι απλωμένα σε όλο τον γαλαξία μας. Υπολείμματα από αυτά τα νέφη παραμένουν και περιβάλλουν κάθε αστέρι με έναν δίσκο που συρρικνώνεται όλο και περισσότερο καθώς τα αέρια η σκόνη και μικρά σώματα συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν πλανήτες. Οι μελέτες του Hubble για εξωπλανήτες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους πλανήτες, αλλά περιστασιακά εμφανίζονται εκπλήξεις στους δίσκους αυτούς στους οποίους βρίσκονται αυτοί οι πλανήτες. Το Hubble είδε μια απόκοσμη σκιά να σαρώνει τον περιβάλλοντα δίσκο ενός άστρου, μελέτησε κομήτες που η βαρύτητα ενός πλανήτη τους ρίχνει στο αστέρι του και παρακολούθησε έναν πλανήτη να καταβροχθίζει υλικό καθώς αναπτύσσεται. Το διαστημικό τηλεσκόπιο προσφέρει πληροφορίες για το μυστήριο του γιατί υπάρχουν τόσο λίγοι πλανήτες μεταξύ των μεγεθών της Γης και του Ποσειδώνα που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες.

Το Hubble θα συνεχίσει να αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τους κόσμους που γεμίζουν τον γαλαξία μας για τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας νέες ιδέες σχετικά με τον σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Ως η τέταρτη έκδοση της σειράς, αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο συμπληρώνει τις προηγούμενες εκδόσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο ηλιακό σύστημα, τα αστέρια και τους γαλαξίες. Οι επόμενες εκδόσεις θα εστιάσουν σε άλλα κοσμικά θέματα, όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια - δύο αόρατα κοσμικά μυστήρια που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντός μας.

Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και προτείνουμε να το κάνετε:  https://www.nasa.gov/content/goddard/hubble-e-books

 

ΠΗΓΗ: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasas-new-hubble-e-book-takes-readers-on-a-journey-to-curious-worlds.

ΕΙΚΟΝΑ: Το εξώφυλλό του βιβλίου παρουσιάζει μια απεικόνιση του καυτού πλανήτη Kepler-13Ab που περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο του, τον Kepler-13A, το οποίο είναι μέρος ενός συστήματος πολλαπλών αστέρων. Οι σύντροφοι του αστεριού, ο λευκός Kepler-13B και ο μικρός πορτοκαλοκόκκινος νάνος Kepler-13C, φαίνονται στο βάθος. Credits: NASA's Goddard Space Flight Center.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kepler-1649c: ο περισσότερο παρόμοιος εξωπλανήτης με την Γη!

Στο ιστολόγιό μας, θα βρείτε επίσης επιλέγοντας την ετικέτα «εξωπλανήτες» πολλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα για αυτούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: