Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν πλανήτες με μεγαλύτερες πιθανότητες ζωής ακόμα και από την Γη!

Ένας υπερκατοικήσιμος πλανήτης είναι ένας κόσμος που έχει ακόμη καλύτερες πιθανότητες να φιλοξενήσει ζωή από ότι ο δικός μας, η Γη. Επειδή η Γη είναι ο μόνος γνωστός κατοικημένος πλανήτης και η ζωή σε αυτήν εξαρτάται από το υγρό νερό, οι προσπάθειες για την εύρεση εξωπλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή επικεντρώνονται σε κόσμους που μοιάζουν με τον πλανήτη μας.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι και άλλοι τύποι πλανητών μπορεί να έχουν συνθήκες που είναι εξίσου καλές - ή ακόμη καλύτερες από της Γης για ζωή. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να εστιάζουμε μόνο σε κόσμους που μοιάζουν με τη Γη μπορεί να είναι πολύ «ανθρωποκεντρικό και γεωκεντρικό», τυφλώνοντάς μας για τις δυνατότητες της εξωβιολογίας. «Είμαστε τόσο υπερβολικά επικεντρωμένοι στο να βρούμε ένα αντίγραφο της Γης που μπορεί να παραβλέψουμε έναν πλανήτη που είναι ακόμη πιο κατάλληλος για ζωή», είπε ο Dirk Schulze-Makuch, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο Schulze-Makuch και οι συνεργάτες του εξέτασαν το Αρχείο Ενδιαφέροντων Αντικειμένων Kepler (ΚΟΙ) για δυνητικά υπερκατοικήσιμους εξωπλανήτες, εστιάζοντας ανάμεσα σε 4.500 πλανητικά συστήματα σε αυτά που έχουν βραχώδεις πλανήτες στις κατοικήσιμες ζώνες των άστρων τους, όπου μπορεί να διατηρηθεί υγρό νερό. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Astrobiology το 2020.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πλανητικά συστήματα με κίτρινους αστέρες όπως ο ήλιος μας, καθώς και πορτοκαλί νάνους αστέρες, οι οποίοι είναι πιο ψυχροί, πιο αμυδροί και με μικρότερη μάζα από τον ήλιο μας. «Ο ήλιος μας δεν είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο είδος αστεριού για να φιλοξενήσει έναν πλανήτη με ζωή σε αυτόν», είπε ο Schulze-Makuch στο Space.com. Στον Γαλαξία, οι πορτοκαλί νάνοι αστέρες είναι περίπου 50% πιο συνηθισμένοι από τους κίτρινους αστέρες. Σε αντίθεση με τη διάρκεια ζωής του ήλιου μας που υπολογίζεται σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια χρόνια, οι πορτοκαλί νάνοι έχουν διάρκεια ζωής από 20 έως 70 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεδομένου ότι η περίπλοκη ζωή χρειάστηκε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί στη Γη, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των πορτοκαλί άστρων θα μπορούσε να δώσει στους πλανήτες εντός των κατοικήσιμων ζωνών τους περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν ζωή, να εξελιχθεί και να ευνοηθεί η βιοποικιλότητα.

Η Γη είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, επομένως οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ιδανικός για τη ζωή θα ήταν ένας πλανήτης ηλικίας μεταξύ 5 και 8 δισεκατομμυρίων ετών. Το μέγεθος και η μάζα ενός πλανήτη μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ένας βραχώδης πλανήτης μεγαλύτερος από τη Γη θα είχε μεγαλύτερη κατοικήσιμη επιφάνεια και πιθανώς παχύτερη, πιο σταθερή ατμόσφαιρα. Ένας πλανήτης 1,5 φορές τη μάζα της Γης πιθανότατα θα διατηρήσει την εσωτερική του θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα βοηθούσε να διατηρήσει τον πυρήνα του ρευστό και το προστατευτικό του μαγνητικό πεδίο ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να προκύψει και να εξελιχθεί η ζωή με ασφάλεια.

Οι κόσμοι που είναι ελαφρώς θερμότεροι από τη Γη κατά περίπου 5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να είναι υπερκατοικήσιμοι, καθώς μπορεί να έχουν μεγαλύτερες τροπικές ζώνες, οι οποίες υποστηρίζουν πλουσιότερη βιοποικιλότητα τουλάχιστον στη Γη. Ωστόσο, οι θερμότεροι πλανήτες μπορεί επίσης να χρειάζονται περισσότερη υγρασία, καθώς η μεγαλύτερη θερμότητα θα μπορούσε να επεκτείνει τις ερήμους. Επιπλέον, οι πλανήτες με την ίδια έκταση ξηράς με τη Γη αλλά χωρισμένοι σε μικρότερες ηπείρους μπορεί να είναι πιο κατοικήσιμοι. Όταν οι ήπειροι γίνονται ασυνήθιστα μεγάλες (όπως ήταν η αρχαία ήπειρος της Γης Gondwana πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια), τα κέντρα τους βρίσκονται μακριά από τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα τεράστιες, αφιλόξενες ερήμους στο εσωτερικό τους. Επειδή τα ρηχά νερά της Γης περιέχουν περισσότερη βιοποικιλότητα από τους βαθείς ωκεανούς της, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πλανήτες με πιο ρηχά νερά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερη ζωή.

Συνολικά, ο Schulze-Makuch και οι συνεργάτες του εντόπισαν 24 δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες. Κανένας από αυτούς τους κόσμους δεν φαίνεται να πληροί όλες τις απαιτήσεις που οι ερευνητές καθιέρωσαν για τους υπερκατοικήσιμους πλανήτες, αλλά ένας – ο KOI 5715.01 δείχνει αρκετά ενδιαφέρον. Ενας παρόμοιος, ο KOI 5725.01 είναι ένας πλανήτης ηλικίας 5,5 δισεκατομμυρίων ετών με διάμετρο 1,8 έως 2,4 φορές μεγαλύτερη από της Γης, σε τροχιά γύρω από έναν πορτοκαλί νάνο 2.965 έτη φωτός μακριά. Μπορεί να έχει μέση θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 2,4 βαθμούς C χαμηλότερη από τη Γη, αλλά εάν λόγω του μεγέθους του έχει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου για να παγιδεύσει θερμότητα από ότι η Γη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι υπερκατοικήσιμος.

Ο αγαπημένος δυνητικά υπερκατοικήσιμος κόσμος του Makuch-Schulze από αυτούς τους 24, είναι ο KOI 5554.01. Αυτός ο πλανήτης είναι περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων ετών, έχει διάμετρο 0,72 έως 1,29 φορές της Γη και περιφέρεται γύρω από έναν κίτρινο νάνο 700 έτη φωτός μακριά. «Μου άρεσε πολύ η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας — περίπου 27 βαθμοί Κελσίου», είπε ο Schulze-Makuch. «Και είναι πιθανότατα στο μέγεθος της Γης, ίσως και λίγο μεγαλύτερος από τη Γη».

Ολοι αυτοί οι 24 πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες απέχουν περισσότερο από 100 έτη φωτός από τη Γη. Αυτή η απόσταση είναι πολύ μεγάλη για να αποκτήσουν τα σημερινά τηλεσκόπια φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που ξεκίνησε να λειτουργεί, η μελλοντική αποστολή του διαστημικού παρατηρητηρίου LUVOIR της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο PLATO της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτούς τους κόσμους.

ΠΗΓΗ: https://beyondtheworld.net/universe/these-alien-planets-may-be-more-habitable-for-life-than-our-own-earth/?fbclid=IwAR0fX2Iok5RQlRkA0GF1R38umYZTcUQk1RKzQKGWAsDCgfc43RTvZIalNSQ

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του Kepler-186f, του πρώτου πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο της Γης εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Image Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kepler-1649c: ο περισσότερο παρόμοιος εξωπλανήτης με την Γη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: