Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Υπερίων. Ο μικρός, παράξενος δορυφόρος του Κρόνου!

Τι βρίσκεται στον πυθμένα των παράξενων κρατήρων του Υπερίωνα, του περίεργου αυτού δορυφόρου του Κρόνου; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Το διαστημικό σκάφος Cassini πέρασε πάνω από το φεγγάρι με την χαρακτηριστική υφή σφουγγαριού το 2005 και το 2010 και τράβηξε εικόνες με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

Μια εικόνα από το πέρασμα του 2005, εξετάζεται συστηματικά από τους επιστήμονες και δείχνει έναν αξιόλογο κόσμο διάσπαρτο με περίεργους κρατήρες και ένα εξαιρετικά ανώμαλο ανάγλυφο. Οι μικρές διαφορές στο χρώμα πιθανότατα δείχνουν διαφορές στη σύνθεση του υλικού της επιφάνειας. Στον πυθμένα των περισσότερων κρατήρων βρίσκεται κάποιο είδος άγνωστου σκούρου χρώματος υλικού. Η λεπτομερής ανάλυση της εικόνας δείχνει φωτεινά χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι το σκούρο αυτό υλικό μπορεί να έχει πάχος μόνο μερικές δεκάδες μέτρα σε ορισμένα σημεία, αφήνοντας να φανεί το υποκείμενο στρώμα.

Ο Υπερίωνας έχει διαστάσεις 360 Χ 280 Χ 225 χιλιόμετρα κατά τους τρεις άξονές του και περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο σε μια μέση απόσταση περίπου 1.480.000 χιλιόμετρα, τετραπλάσια από ότι είναι η απόσταση Γης – Σελήνης. Εκτελεί την τροχιά του σε 21 ημέρες και 6 ώρες περίπου.

Το βασικό χαρακτηριστικό του, είναι ότι περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με έναν χαοτικό τρόπο, πιθανά λόγω της αλληλεπίδρασής του με τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη, τον Τιτάνα. Ανά διαστήματα, οι δύο δορυφόροι πλησιάζουν σε μια απόσταση μόλις 260.000 χιλιομέτρων πριν απομακρυνθούν ξανά έως και 2.700.000 χιλιόμετρα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει τόσο χαμηλή πυκνότητα που θα μπορούσε να φιλοξενεί ένα τεράστιο σύστημα σπηλαίων μέσα του, καθιστώντας τον κούφιο!

ΠΗΓΗ: facebook group James Webb Space Telescope & Cosmology - https://el.wikipedia.org

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit & Copyright: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κρόνος χάνει τους εντυπωσιακούς του δακτυλίους, ταχύτερα από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: