Το άστρο Gliese 710, γνωστό και ως HIP 89825, βρίσκεται σε απόσταση 62,3 έτη φωτός στον αστερισμό Serpens Cauda (δηλαδή όπως αποδίδεται «στην ουρά του φιδιού»). Παρόλο που αστρονομικά θεωρείται «κοντά» είναι ορατό μόνο με τηλεσκόπιο. Είναι ένα πορτοκαλί αστέρι με μάζα περίπου το 60% της μάζας του ήλιου. Όμως, σε λίγα –πάλι σε σχέση με τα αστρονομικά μεγέθη- αυτό το άστρο θα είναι ο πλησιέστερος γείτονάς μας!
Το άστρο αυτό κατευθύνεται με ταχύτητα 51.500 χιλιομέτρων την ώρα προς την κατεύθυνση του ηλιακού μας συστήματος. Προβλέπεται ότι θα περάσει κοντά από τον Ήλιο, σε περίπου 1,29 εκατομμύρια χρόνια, σε ελάχιστη απόσταση 0,1663 έτη φωτός (10.520 αστρονομικές μονάδες ή περίπου 1.600 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Η απόσταση αυτή είναι περίπου το 1/25 της τρέχουσας απόστασης από τον Εγγύτατο Κενταύρου, το πλησιέστερο επί του παρόντος άστρου.
Σε αυτή την απόσταση, η φωτεινότητα του Gliese 710 θα είναι ισοδύναμη με αυτή των φωτεινότερων πλανητών, με φαινομενικό μέγεθος περίπου -2,7. Η φαινομενική κίνηση του άστρου θα κορυφωθεί σε περίπου ένα λεπτό του τόξου ετησίως, ένας ρυθμός κίνησης που θα είναι αισθητός κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Με βάση τα δεδομένα του Gaia DR3, αυτή η πρόβλεψη ταιριάζει στις παραμέτρους των σημερινών μοντέλων, που περιλαμβάνουν τα επόμενα 15 εκατομμύρια χρόνια. Και δεδομένου ότι ο Gliese 710 θα περάσει μέσα από το νέφος του Oort, μια αύξηση της δραστηριότητας των κομητών στο ηλιακό μας σύστημα αναμένεται να συμβεί την εποχή της προσέγγισής του.
ΕΙΚΟΝΑ: Συγκριτικές αποστάσεις του Ηλιακού Συστήματος και του γειτονικού του διαστήματος σε αστρονομικές μονάδες (λογαριθμική κλίμακα). Σημειώνεται η πλησιέστερη προσέγγιση του Gliese 710, μέσα στο νέφος του Oort. Image credit: NASA/JPL-Caltech. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ηλιος μας πιθανότατα γεννήθηκε μαζί με ένα μικρό -ταραχοποιό δίδυμο! Την Νέμεση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου