Σελίδες

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Medulla Nebula: το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός σουπερνόβα!

Τι τροφοδοτεί την ασυνήθιστη ακτινοβολία του νεφελώματος Medulla Nebula; Το CTB-1 όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι ένα διαστελλόμενο κέλυφος αερίου σε απόσταση 1.600 ετών φωτός που προήλθε όταν ένα τεράστιο αστέρι στον αστερισμό της Κασσιόπης εξερράγη πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Το αστέρι πιθανότατα εξερράγη όταν τελείωσαν τα πυρηνικά του καύσιμα με αποτέλεσμα η πίεση των αερίων του να μην μπορεί να εξισορροπηθεί από την πυρηνική σύντηξη. Το προκύπτον υπόλειμμα σουπερνόβα, με το παρατσούκλι Νεφέλωμα του Μυελού, οφειλόμενο στο σχήμα του που μοιάζει με εγκέφαλο, εξακολουθεί να λάμπει στο ορατό φως από τη θερμότητα που παράγεται από την αλληλεπίδρασή του με το διαστρικό αέριο.

Ωστόσο, το γιατί το νεφέλωμα ακτινοβολεί και σε ακτίνες Χ, παραμένει μυστήριο. Μια υπόθεση υποστηρίζει ότι ένα ενεργητικό πάλσαρ τροφοδοτεί το νεφέλωμα με έναν γρήγορο προς τα έξω κινούμενο αστρικό άνεμο. Μετά από αυτή την υπόθεση, ένα πάλσαρ πράγματι βρέθηκε πρόσφατα σε ραδιοκύματα που φαίνεται να έχει «σπρωχτεί» από την έκρηξη σουπερνόβα με πάνω από 1000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Αν και το Medulla Nebula φαίνεται να καλύπτει μια έκταση όσο μια πανσέληνος, είναι τόσο αχνό που χρειάζονται πολλές ώρες έκθεσης με ένα τηλεσκόπιο ώστε να αποτυπωθεί με όλα τα εντυπωσιακά χρώματά του.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/girlastronomy/posts/pfbid0Cg2VCVSy9GspHjPQ64dXUrasYak3Vt92VvrM6YBX1DL5UJigDTQUcwsTB179RC7ql

ΕΙΚΟΝΑ: Το νεφέλωμα Medulla Nebula. Credit: APOD Jac Berne. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουρανός: ο δεύτερος δακτυλιωτός κόσμος του πλανητικού μας συστήματος, μέσα από μια νέα εκπληκτική φωτογραφία του James Webb!

Δεν υπάρχουν σχόλια: