Σελίδες

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ο υποθετικός ακόμα Πλανήτης-9, μπορεί να έχει ήδη εντοπισθεί χωρίς να το προσέξουν οι επιστήμονες!

Ο Πλανήτης 9 ή πλανήτης Χ, εφόσον είναι υπαρκτός συνεχίζει να κρύβεται στο σκοτάδι. Τώρα, οι επιστήμονες επανεξετάζουν παλαιότερα δεδομένα για το αντικείμενο αυτό που πολλοί έχουν πειστεί για την ύπαρξή του αλλά παραμένει δύσκολο να βρεθεί.

Μια αναφορά από το Science Alert δείχνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αστρονόμοι μπορεί να έχουν ήδη δει τον Πλανήτη 9 από το 1983 χωρίς να το γνωρίζουν! Ο Michael Rowan-Robinson, αστρονόμος στο Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε δεδομένα από παρατηρήσεις που έγιναν από τον Υπέρυθρο Αστρονομικό Δορυφόρο (IRAS) το 1983.  Πιστεύει ότι κάποια σημάδια μπορεί να είναι αδιόρατες εικόνες του άπιαστου Πλανήτη 9 που δεν τους δόθηκε η απαραίτητη προσοχή.

Προς το παρόν, ο Πλανήτης 9 είναι απλώς μια θεωρία. Το 2016, μια παράξενη βαρυτική δύναμη ανακαλύφθηκε να δρα στη Ζώνη Kuiper, η οποία βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, που δεν μπορεί να αποδοθεί στους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος και συνεπώς οφείλεται σε έναν μακρινό, άγνωστο ακόμα πλανήτη. Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν ότι το μυστηριώδες αντικείμενο μπορεί να μην υπάρχει καθόλου ή μπορεί να είναι μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.

Στο κείμενο του Rowan Robinson, το οποίο βρίσκεται σε έναν διακομιστή προεκτύπωσης και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους του, ο αστρονόμος λέει ότι οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το IRAS το 1983 ενδέχεται να δείχνουν απευθείας τον Πλανήτη 9, αν και παραδέχεται ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος. Στην εργασία του, λέει ότι «δεδομένης της κακής ποιότητας των ανιχνεύσεων του IRAS στο όριο των δυνατοτήτων του και σε ένα πολύ δύσκολο μέρος του ουρανού για ανιχνεύσεις υπερύθρων, η πιθανότητα ο υποψήφιος να είναι πραγματικός δεν είναι μεγάλη». Ωστόσο, λέει επίσης, «δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος για την υπόθεση του Πλανήτη 9, θα άξιζε να ελέγξουμε αν ένα αντικείμενο με τις προτεινόμενες παραμέτρους και στο προτεινόμενο τμήμα του ουρανού είναι συνεπές με τις κινήσεις που ανιχνεύθηκαν».

Η αρχική υπόθεση του 2016 για έναν πιθανό Πλανήτη 9 έλεγε ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να είναι έως και δέκα φορές πιο βαρύς από τη Γη και ότι δεν έχει βρεθεί επειδή απέχει έως και δέκα φορές πιο μακριά από ότι ο Ποσειδώνας με αποτέλεσμα να μην δέχεται πολύ φως από τον Ήλιο. Όμως, παρά την πολλή δουλειά, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν άμεσες ενδείξεις για αυτό το κοσμικό αντικείμενο ακόμα. Αυτό οδήγησε, εν μέρει, στη θεωρία της μαύρης τρύπας.

Στην εργασία του, ο Rowan-Robinson προτείνει έναν νέο τρόπο εξέτασης του προβλήματος. Χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις του IRAS από το 1983, βρήκε τρεις βασικές πηγές που εμφανίστηκαν η καθεμία με διαφορά περίπου ενός μήνα. Ο Rowan-Robinson λέει ότι οι τρεις ξεχωριστές παρατηρήσεις δείχνουν ένα μόνο κινούμενο αντικείμενο. Ο αστρονόμος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ψάξουμε τα αρχεία τόσο υπέρυθρων όσο και ορατών παρατηρήσεων σε αυτά τα τρία μέρη από κάθε άλλη πηγή που μπορεί να υπάρχει. Μπορεί να είναι μια αμυδρή λάμψη στο σκοτάδι, αλλά αν η νέα έρευνα οδηγήσει σε άμεση απόδειξη ενός Πλανήτη 9, τότε πολλά μυστήρια θα βρουν απάντηση!

ΠΗΓΗ: https://theancientzen.com/scientists-may-have-unwittingly-spotted-planet-nine-in-our-solar-system/

ΕΙΚΟΝΑ: Credit: ESO/L. Calçada/P. Delorme/Nick Risinger(skysurvey.org)/R. Saito/VVV Consortium. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο υποθετικός Πλανήτης-9 εξακολουθεί να "κρύβεται" καλά παρά τις λεπτομερείς νέες έρευνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: