Σελίδες

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Συναρπαστική ανακάλυψη: επιστήμονες βρίσκουν μοριακούς πρόδρομους της ζωής στο Νέφος του Περσέα!

Η Susan Iglesias-Groth του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων (IAC) και η Martina Marín-Dobrincic του Πολυτεχνείου της Καρθαγένης, ανακάλυψαν έναν θησαυρό από πρεβιοτικά μόρια στην περιοχή του νέφους του Περσέα! Δυνητικά χρησιμεύουν ως βασικά δομικά στοιχεία για το σχηματισμό ζωής στους πλανήτες, ανοίγοντας συναρπαστικές νέες δυνατότητες στην έρευνα της αστροχημείας και της εξωβιολογίας.

Το Νέφος του Περσέα, που βρίσκεται σε απόσταση 570 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, είναι μια από τις πλησιέστερες περιοχές σχηματισμού άστρων στη Γη. Είναι γεμάτο με νεαρά αστέρια, μερικά από τα οποία έχουν πρωτοπλανητικούς δίσκους που παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό πλανητών. Αυτό το καθιστά μια προνομιακή τοποθεσία για τη μελέτη της κατανομής και της αφθονίας των πρεβιοτικών μορίων, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ζωής στους νεοσχηματιζόμενους πλανήτες.

Στην πρόσφατη έρευνά τους, οι Iglesias-Groth και Marín-Dobrincic ανίχνευσαν μια πληθώρα κοινών μορίων όπως το μοριακό υδρογόνο (H2), το υδροξύλιο (OH), το νερό (H2O), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και την αμμωνία (NH3). Καθώς πολλά μόρια φέρουν άνθρακα παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή πιο πολύπλοκων υδρογονανθράκων και πρεβιοτικών μορίων. Η παρουσία πρεβιοτικών μορίων όπως το υδροκυάνιο (HCN), το ακετυλένιο (C2H2), το διακετυλένιο (C4H2), το κυανοακετυλένιο (HC3N), το κυανοβουταδίνιο (HC5N), το αιθάνιο (C2H6), η εξατρίνη (C6H2) και το βενζόλιο (ενδεχομένως C6H6) ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό αμινοξέων, τα οποία είναι απαραίτητα δομικά στοιχεία για τη ζωή. Αυτά τα μόρια πιθανότατα έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των πρώιμων μικροοργανισμών στη Γη και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως το θεμέλιο για τη ζωή και σε άλλους πλανήτες. Επιπλέον, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύουν την ύπαρξη ακόμα πιο περίπλοκων μορίων όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) και τα φουλερένια C60 και C70.

Παρότι παρόμοια μόρια έχουν ήδη εντοπισθεί σε πλανητικές ατμόσφαιρες στο ηλιακό μας σύστημα και σε μεσοαστρικά νέφη, η καινοτομία είναι ότι εντοπίσθηκαν στο διάχυτο αέριο από το οποίο σχηματίζονται αστέρια και πρωτοπλανητικοί δίσκοι. Αυτό δεν υποδηλώνει απλώς την δυνατότητα να συμβούν διαδικασίες συσσώρευσης σε αναδυόμενους πλανήτες κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία περίπλοκων οργανικών μορίων, αλλά ότι τα πρωταρχικά αυτά συστατικά της ζωής αποτελούν μέρος του υλικού  της δημιουργίας των πλανητών! Αυτά τα θεμελιώδη μόρια θα μπορούσαν να έχουν τροφοδοτήσει πλανήτες μέσω των πρωτοπλανητικών δίσκων, ανοίγοντας το δρόμο για τη ζωή σε κάθε περιοχή σχηματισμού τους!

Μετά την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο Spitzer της NASA, οι δύο ερευνήτριες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις προηγμένες δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) για να προωθήσουν την έρευνά τους. Η φασματοσκοπική ικανότητα του JWST θα μπορούσε να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη χωρική κατανομή όλων αυτών των μορίων και να επεκτείνει την παρούσα αναζήτηση σε άλλα πιο σύνθετα, δίνοντας την υψηλότερη ευαισθησία και ανάλυση που είναι απαραίτητα για την επιβεβαίωση της πολύ πιθανής παρουσίας αμινοξέων στο αέριο σε αυτήν και σε άλλες περιοχές σχηματισμού αστεριών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, May 2023.

ΠΗΓΗ: https://www.cosmosup.com/exciting-discovery-scientists-find-molecular-precursors-to-life-in-the-perseus-cloud/?fbclid=IwAR0zHqFM1GPAev-eRee5j-0VKFWMORuQhyj3zqkhnOGUv-3FY8euwLlkW2c

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση πρωτοπλανητικού δίσκου, όπου ήδη έχουν διαμορφωθεί πρωτοπλανήτες, «καθαρίζοντας» τις τροχιές τους από το υλικό. Credit: Judy Schmidt. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ανίχνευσε νερό σε μακρινό εξωπλανήτη!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: