Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εντελώς άγνωστο μέχρι τώρα φεγγάρι στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα! Το φεγγάρι, το οποίο έχει διάμετρο περίπου 160 χιλιόμετρα, βρέθηκε να περιφέρεται γύρω από το νάνο πλανήτη Makemake, τον δεύτερο λαμπρότερο παγωμένο μικρό πλανήτη μετά τον Πλούτωνα, στη ζώνη Kuiper.
Επειδή είναι τόσο μικρό το φεγγάρι αυτό, το οποίο ονομάζεται προσωρινά «S/2015 (136472) 1» ή «MK 2» για συντομία, μπόρεσε να μείνει κρυμμένο από τα ισχυρότερα όργανα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντανακλά τόσο λίγο φως που ήταν δύσκολο να το δει κανείς καθώς χάνεται στη φωτεινότητα του γειτονικού Makemake. Είναι περισσότερο από 1.300 φορές πιο σκοτεινό από τον νάνο πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται και είναι τόσο αμυδρό που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο Makemake ήταν ο μόνος μακρινός νάνος πλανήτης χωρίς φεγγάρι, αλλά πλέον έχασε αυτόν τον τίτλο.
Οι αστρονόμοι δεν μπορούσαν να δουν το φεγγάρι μέχρι τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν έστρεψαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον Makemake για περισσότερες από δύο ώρες. Ο αστρονόμος Alex Parker από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Τέξας κοίταζε τα δεδομένα όταν είδε ένα αχνό σημείο φωτός να κινείται γύρω από τον Makemake περίπου 20.900 km μακριά του. Ο Parker είπε στο National Geographic, «Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος το είχε ήδη δει». Ρώτησε έναν άλλο επιστήμονα, τον Marc Buie, γι 'αυτό και ο Buie απόρησε ρωτώντας, «Υπάρχει φεγγάρι στα δεδομένα του Makemake;»
Τώρα, οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Hubble για να μάθουν περισσότερα για το MK2 και να καταλάβουν την τροχιά του. Θέλουν να μάθουν περισσότερα επίσης για τη σύνθεση και την πυκνότητα του νάνου πλανήτη. Ο Makemake ανακαλύφθηκε μόλις το 2005. Η τροχιά του περιβάλλει αυτή του Ποσειδώνα και η μέση απόστασή του από τον Ήλιο είναι περίπου 45,4 αστρονομικές μονάδες ή 3,3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Η διάμετρός του είναι περίπου 1.450 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι μικρότερος από τον Πλούτωνα και ανέρχεται μόλις στο 40% της διαμέτρου της Σελήνης. Το όνομά του προέρχεται από μία θεότητα των ιθαγενών του Νησιού του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η ζώνη Kuiper είναι μια τεράστια ζώνη από παγωμένα υπολείμματα από τότε που σχηματίστηκε το Ηλιακό μας Σύστημα πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Πολλοί νάνοι πλανήτες βρίσκονται σε αυτή την περιοχή, μεταξύ των οποίων ο γνωστότερος είναι ο Πλούτωνας. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους παγωμένους πλανήτες.
Ένα από τα μυστήρια του Makemake είναι ότι φαίνεται σαν να έχει διαφορετικά μπαλώματα από σκούρο και φωτεινό ανακλαστικό υλικό παντού. Αλλά ο πλανήτης περιστρέφεται μία φορά κάθε 7,7 ώρες γύρω από τον άξονά του, οπότε η φωτεινότητα του πλανήτη θα έπρεπε να αλλάζει, κάτι που δεν συμβαίνει. Αλλά ο Parker είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα παλιά υπέρυθρα δεδομένα περιλάμβαναν όχι μόνο τον Makemake, αλλά και τον άγνωστο MK2 με αποτέλεσμα τα στοιχεία να μπερδεύονται. Οι νέες πληροφορίες δείχνουν επίσης πόσο ο Πλούτωνας και ο Makemake μοιάζουν. Η μάζα του Πλούτωνα δεν ήταν γνωστή μέχρι το 1978, παρά μόνο όταν βρέθηκε το φεγγάρι του ο Χάροντας. Η ύπαρξη ενός δορυφόρου βελτιώνει κατά πολύ αυτές τις μετρήσεις μάζας.
Εκτός από τις παρατηρήσεις του Hubble, οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι ο ανιχνευτής της NASA New Horizons θα περάσει από τον Makemake λίγο πριν την έξοδο του από το Ηλιακό Σύστημα. Είναι εκπληκτικό, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα, όπως οι δορυφόροι του Δία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως αυτή είναι και η χρονιά που θα ανακαλύψουν και τον περίφημο Πλανήτη Εννέα.
Η έρευνα έχει σταλεί για αξιολόγηση από ομότιμους και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο προδημοσιεύσεων arXiv.org ώστε να μπορούν να την σχολιάσουν πριν την οριστική δημοσίευσή της.
ΠΗΓΗ: https://viralonce.xyz/hubble-just-discovered-a-moon-hiding-at-the-back-of-our-solar-system-2/
ΕΙΚΟΝΑ: ο Makemake και ο δορυφόρος του σε καλλιτεχνική απόδοση. Credit:
NASA, ESA, and A. Parker (Southwest Research Institute). (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλα 12 φεγγάρια ανακαλύφθηκαν γύρω από τον πλανήτη Δία,ανεβάζοντας το σύνολο των δορυφόρων του στους 92!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου