Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Πόσο "μακριά" είναι το κοντινότερο άστρο;


Από το νότιο ημισφαίριο της Γης, είναι ορατός ένας αστερισμός που ονομάζεται Κένταυρος. Καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στον ουράνιο ισημερινό, τις ανοιξιάτικες νύχτες γίνεται ορατός εν μέρει από την Ελλάδα, χαμηλά στον νότιο ορίζοντα γι’ αυτό άλλωστε είχε εντοπισθεί και ονοματισθεί από τους αρχαίους αστρονόμους. Το λαμπρότερο άστρο του όμως βρίσκεται αρκετά νότια με αποτέλεσμα να μην γίνεται ορατό από τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Το άστρο αυτό, χαρακτηρίζεται από το γράμμα Α και είναι γνωστό ως Α Κενταύρου (ή Ρίγκιλ –βασιλιάς). Το σύστημά του, είναι το πλησιέστερο αστρικό σύστημα στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως πόσο κοντά βρίσκεται;

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ανιχνεύθηκε το πρώτο βαρύ στοιχείο κατά την σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων.


Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανίχνευσαν ένα συγκεκριμένο βαρύ στοιχείο να δημιουργείται από μια σύγκρουση αστέρων νετρονίων.
Το αποτύπωμα του βαρέως στοιχείου με το όνομα στρόντιο (Sr) εμφανίστηκε στα μήκη κύματος του φωτός (ή του φάσματος) που αναλύθηκαν πρόσφατα και είχε προέλθει από την σύγκρουση των δύο αστέρων.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Εκρηξη;


Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε μια εποχή, περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, όλο το σύμπαν - όλος ο ίδιος ο χώρος και ο χρόνος - υπήρχε σε μια μορφή μικρότερη από ένα υποατομικό σωματίδιο, μια «μοναδικότητα». Μόλις το σκεφτείτε, δημιουργείται μια ακόμη πιο δύσκολη ερώτηση: Τι συνέβαινε πριν από το Big Bang;

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Είναι η Γη ο μοναδικός πλανήτης με τεκτονικές πλάκες?


Στη Γη, οι τεκτονικές πλάκες δημιουργούν βουνά, προκαλούν τσουνάμι και σχηματίζουν ηφαίστεια. Ουσιαστικά, τίποτα στην επιφάνεια του πλανήτη δεν έχει νόημα παρά μόνο υπό το πρίσμα των τεκτονικών διεργασιών. Ο φλοιός της Γης αποτελείται από τεκτονικές πλάκες που κινούνται με συγκεκριμένο ρυθμό. Ορισμένες περιέχουν ολόκληρες ηπείρους ή υποηπείρους. Άλλες πλάκες βρίσκονται κάτω από τον ωκεανό, βυθιζόμενες αργά στον θερμό μανδύα της γης.
Τι γίνεται όμως σε άλλους πλανήτες;

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Πλανήτης Αφροδίτη: Το ζεστό και παράξενο δίδυμο της Γης.


Μετά το φεγγάρι, η Αφροδίτη είναι το δεύτερο πιο φωτεινό φυσικό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό. Ωστόσο, ο πλανήτης καλύπτεται από πυκνά αντανακλαστικά σύννεφα που δεν μπορούν να τα διαπεράσουν το γυμνό μάτι και τα οπτικά τηλεσκόπια. Με την επιφάνεια της Αφροδίτης να είναι κρυμμένη, γενιές συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας φαντάζονταν το μυστηριώδες έδαφος κάτω από τα σύννεφα. Ο δημιουργός του "Tarzan" Edgar Rice Burroughs απεικόνιζε τη Αφροδίτη ως έναν κόσμο με πλούσια δάση και δενδρόφυτες πόλεις σε μία νουβέλα του 1934.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πώς ο δεύτερος γνωστός εξωπλανητικός επισκέπτης, κάνει τον πρώτο, να φαίνεται ακόμα πιο περίεργος!

Ο δεύτερος διαστημικός βράχος που αυτή την περίοδο επισκέπτεται το ηλιακό μας σύστημα από κάποιο άλλο άστρο, αποδεικνύει πόσο παράξενο ήταν το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο, ο «Oumuamua». 
Ο Oumuamua όταν εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 έμοιαζε περισσότερο με έναν βραχώδη αστεροειδή παρά με έναν παγωμένο κομήτη. Επειδή οι κομήτες σχηματίζονται μακρύτερα από τα αστέρια τους από ότι οι αστεροειδείς, θα πρέπει να είναι ευκολότερο να ξεφύγουν από τη βαρύτητα του αστεριού τους και να περιπλανηθούν στον γαλαξία. Έτσι, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπλανώμενων στον διαγαλαξιακό χώρο αντικείμενα είναι οι παγωμένοι πυρήνες κομητών. Όμως, ο Oumuamua δεν παρουσίαζε την χαρακτηριστική αεριώδη άλω ή την ουρά που σχηματίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία εξατμίζει τον πάγο ενός κομήτη.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Με ποιο ρυθμό διαστέλλεται το Σύμπαν; Οι επιστήμονες ακόμα διαφωνούν.


Είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στη σύγχρονη φυσική: δύο μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος διαφωνούν. Τώρα, μια νέα τεχνική που στοχεύει στην επίλυση της αναντιστοιχίας έχει δώσει μια τρίτη εκτίμηση που πέφτει μεταξύ των δύο προηγούμενων. Έτσι, η διαμάχη παραμένει, μετά την νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ο πλανήτης Κρόνος είναι πλέον ο βασιλιάς των φεγγαριών!


Ο πλανήτης Κρόνος φέρει πλέον τον τίτλο του «βασιλιά των φεγγαριών» του ηλιακού συστήματος, χάρη σε 20 νέο-ανακαλυφθέντες δορυφόρους. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των γνωστών δορυφόρων του πλανήτη στους 82, εκθρονίζοντας τον Δία με 79 δορυφόρους, ανακοίνωσε το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στις 7 Οκτωβρίου 2019.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Με πόσους τρόπους μπορεί να είστε μονογαμικός;


«Αναρωτιέμαι», σκέφτεται η Carrie Bradshaw στο 7ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου του «Sex and the City» (και σε κάθε άλλο επεισόδιο της σειράς), «σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, με τις άπειρες δυνατότητές της, είναι υπερβολικό να προσδοκώ την μονογαμία;». Στο επεισόδιο του 1998, με τον τίτλο "Οι μονογαμικοί", διερεύνησε τις επιθυμίες και τις αποτυχίες των κύριων χαρακτήρων της σειράς στην μονογαμία. Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, ο διάλογος γύρω από τις σεξουαλικές πρακτικές και τις ερωτικές σχέσεις φαίνεται να είναι πολύ συνηθισμένος. Αλλά ακόμα και όταν η κοινωνία έχει καταφέρει να αναγνωρίσει τις «ανοικτές σχέσεις», πολλοί από εμάς εξακολουθούν να νιώθουν μπερδεμένοι σχετικά με το τι ακριβώς είναι η μονογαμία.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «shadowbanning»?


Στον σκοτεινό αιθέρα του διαδικτύου, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων προσπαθούν να μπλοκάρουν τα bots, trolls και άλλα ενοχλητικά υποπροϊόντα της ψηφιακής εποχής - αλλιώς, πλήττεται η ποιότητα της διαδικτυακής τους κοινότητας. Είναι αρκετά εύκολο για εταιρείες όπως το Twitter και το Instagram να ανιχνεύουν προφανείς spammy λογαριασμούς και επίσης να απενεργοποιούν ή να κλειδώνουν αυτόματα λογαριασμούς που πέφτουν σε παραπτώματα. Αλλά τι συμβαίνει όταν οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων μπλοκάρουν σιωπηρά - ή shadowban - ορισμένους λογαριασμούς χωρίς εμφανή λόγο;

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πλανήτης Δίας: Η ανατομία ενός γίγαντα!


Πλανήτης Δίας.

Ο πλανήτης Δίας, έχει πολλά να μας αποκαλύψει! Δεν περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από έναν πλανήτη που έχει το όνομα ενός μεγάλου θεού. Όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο σώμα του πλανητικού μας συστήματος (μετά τον Ήλιο βέβαια), αλλά και ο ταχύτερα περιστρεφόμενος πλανήτης.  Επίσης διαθέτει και τον μεγαλύτερο αριθμό δορυφόρων. Είναι ένας κόσμος όπου μπορεί η ημέρες να είναι σύντομες, αλλά οι καταιγίδες διαρκούν αιώνες.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Εικονική περιήγηση στις Βερσαλλίες από την GOOGLE!



Πρόκειται για την μεγαλύτερη φωτογραμμετρική εφαρμογή που υλοποιήθηκε ποτέ για τους χρήστες του διαδικτύου.
Το παλάτι των Βερσαλλιών είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, αλλά η εμπειρία της περιήγησης σε αυτό εν μέσω πλήθους επισκεπτών μπορεί να είναι ακόμα και απογοητευτική. Η Google και το Château de Versailles συνεργάστηκαν για να παρέχουν με χρήση της εικονικής πραγματικότητας (VR) μια ιδιωτική περιήγηση στη βασιλική κατοικία του Louis XIV. Είναι το μεγαλύτερο έργο φωτογραμμετρίας που έγινε ποτέ στο κάστρο το οποίο καταλαμβάνει πάνω από 35.000 τ.μ. εσωτερικών επιφανειών.