Σελίδες

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πώς ο δεύτερος γνωστός εξωπλανητικός επισκέπτης, κάνει τον πρώτο, να φαίνεται ακόμα πιο περίεργος!

Ο δεύτερος διαστημικός βράχος που αυτή την περίοδο επισκέπτεται το ηλιακό μας σύστημα από κάποιο άλλο άστρο, αποδεικνύει πόσο παράξενο ήταν το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο, ο «Oumuamua». 
Ο Oumuamua όταν εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 έμοιαζε περισσότερο με έναν βραχώδη αστεροειδή παρά με έναν παγωμένο κομήτη. Επειδή οι κομήτες σχηματίζονται μακρύτερα από τα αστέρια τους από ότι οι αστεροειδείς, θα πρέπει να είναι ευκολότερο να ξεφύγουν από τη βαρύτητα του αστεριού τους και να περιπλανηθούν στον γαλαξία. Έτσι, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπλανώμενων στον διαγαλαξιακό χώρο αντικείμενα είναι οι παγωμένοι πυρήνες κομητών. Όμως, ο Oumuamua δεν παρουσίαζε την χαρακτηριστική αεριώδη άλω ή την ουρά που σχηματίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία εξατμίζει τον πάγο ενός κομήτη.
Τώρα, οι νέες εικόνες των τηλεσκοπίων επιβεβαιώνουν ότι το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που ονομάζεται 2I / Borisov (που αρχικά ονομάστηκε C / 2019 Q4 (Borisov)) μοιάζει με κομήτη, αναφέρουν οι ερευνητές στην online έκδοση του Nature Astronomy στις 14 Οκτωβρίου. Η εμφάνιση αυτού του αντικειμένου, που είχε αρχικά εντοπισθεί στις 30 Αυγούστου, δείχνει ότι η παράξενη φύση του Oumuamua ήταν μοναδική.
Οι αστρονόμοι παρατήρησαν τον 2I / Borisov δύο νύχτες το Σεπτέμβριο με το τηλεσκόπιο William Herschel στα Κανάρια Νησιά και το Τηλεσκόπιο Gemini στη Χαβάη. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι, όπως και οι κομήτες που είναι συνήθεις στο ηλιακό μας σύστημα, ο πυρήνας του 2Ι / Borisov περιβάλλεται από άλω που περικλείεται από ένα αραιό, εκτεταμένο πέπλο αερίου και σκόνης. "Τώρα μπορούμε πραγματικά να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Oumuamua ήταν ένα περίεργο αντικείμενο" λέει ο συνεργάτης της σχετικής έρευνας Michał Drahus, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας της Πολωνίας.
Ενώ ο Oumuamua εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανακάλυψή του, οι αστρονόμοι έχουν αρκετούς μήνες για να ρίξουν μια ματιά στον 2I / Borisov. Εικόνες από τηλεσκόπιο υψηλότερης ανάλυσης θα δώσουν την δυνατότητα να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος και το σχήμα του πυρήνα και η μελέτη των μηκών κύματος φωτός που προέρχονται από τον κομήτη θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να εξακριβωθεί η χημική του σύνθεση.
Οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις μηκών κύματος έχουν ήδη υποδείξει ότι ο 2I / Borisov περιέχει κυανιούχο αέριο (ένωση άνθρακα και αζώτου), το οποίο είναι σχετικά κοινό σε κομήτες που είναι συνήθεις στο ηλιακό μας σύστημα. 
Ο Oumuamua δεν παρουσίαζε όπως αναφέρθηκε άλω και ουρά, ενώ είχε ένα επιμήκη σχήμα πλάτους 400 μέτρων. Παρατηρήθηκε για μερικές εβδομάδες και πλησίασε «μόλις» 24.000.000 χιλιόμετρα την Γη στις 14 Οκτωβρίου 2017.
Ο 2Ι / Borisov από την άλλη, παρουσιάζει ήδη χαρακτηριστικά κομήτη, τα πλάτος του εκτιμάται στα 2 χιλιόμετρα και η πλησιέστερη απόστασή του στην Γη θα είναι περίπου 280.000.000 χιλιόμετρα, στις  28 Δεκεμβρίου 2019.

 
Στην κύρια φωτογραφία του άρθρου, ο 2Ι / Borisov από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. 
Στην φωτογραφία του κειμένου, ο Oumuamua σε καλλιτεχνική απόδοση.

Για τον 2Ι / Borisov, διαβάστε και την προηγούμενη ανάρτησή μας: https://reshig.blogspot.com/2019/09/e.html


ΚΥΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credits: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA); CC BY 4.0
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Credit: ESO/M. Kornmesser; CC BY 2.0

Δεν υπάρχουν σχόλια: