Σελίδες

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «shadowbanning»?


Στον σκοτεινό αιθέρα του διαδικτύου, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων προσπαθούν να μπλοκάρουν τα bots, trolls και άλλα ενοχλητικά υποπροϊόντα της ψηφιακής εποχής - αλλιώς, πλήττεται η ποιότητα της διαδικτυακής τους κοινότητας. Είναι αρκετά εύκολο για εταιρείες όπως το Twitter και το Instagram να ανιχνεύουν προφανείς spammy λογαριασμούς και επίσης να απενεργοποιούν ή να κλειδώνουν αυτόματα λογαριασμούς που πέφτουν σε παραπτώματα. Αλλά τι συμβαίνει όταν οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων μπλοκάρουν σιωπηρά - ή shadowban - ορισμένους λογαριασμούς χωρίς εμφανή λόγο;

Το σιωπηρό μπλοκάρισμα (ή shadowbanning) είναι, μια μάλλον «σκοτεινή» πρακτική, η ύπαρξη της οποίας συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορεί να ορισθεί σαν η πρακτική των δικτύων κοινωνικών μέσων να μειώνουν σκόπιμα την εμβέλεια συγκεκριμένων χρηστών.
Για παράδειγμα, μπορείτε να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία στο Instagram χρησιμοποιώντας τα ίδια hashtags όπως πάντα, αλλά να  βλέπετε μόνο ένα κλάσμα της εμπλοκής προηγούμενων αναρτήσεων. Ίσως οι εικόνες σας να μην εμφανίζονται καθόλου όταν εσείς - ή άλλοι χρήστες - ψάχνετε τα hashtags σας ή μόνο οι τρέχοντες ακόλουθοί σας να μπορούν να δουν αυτές τις αναρτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσεγγίσετε πιθανούς νέους ακολούθους. Ίσως μια αναζήτηση για το δικό σας όνομα χρήστη να μην αποδώσει τίποτα.

Τι είναι το Shadowbanning;
Στην καλύτερη περίπτωση, το shadowbanning μπλοκάρει θεωρητικά λογαριασμούς τύπου bot ή χρήστες που παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών, για να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι ένας σχεδόν αόρατος τύπος λογοκρισίας, ίσως για να σιωπήσουν ορισμένες ιδεολογίες ή ίσως ως ένας κακόβουλος τρόπος των εταιρειών να εισάγουν περισσότερες χορηγούμενες δημοσιεύσεις (δηλαδή διαφημίσεις) σε βάρος των δημοσιεύσεων των απλών χρηστών.
Το Twitter αρνήθηκε τυχόν εσκεμμένη μεροληψία των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Και η Instagram αρνήθηκε επίσης ότι εφαρμόζει το shadowbanning. Γενικά, οι εταιρείες, εκδίδουν ανακοινώσεις όπου αναφέρονται στους αλγόριθμους που αναζητούν και διανέμουν πληροφορίες στους χρήστες. Οι αλγόριθμοι, σύμφωνα με τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτομάτως προσπαθούν να καθορίσουν ποιες πληροφορίες έχουν περισσότερη αξία για συγκεκριμένους ανθρώπους και να τις κάνουν περισσότερο ή λιγότερο ορατές στην κοινότητα. Επισημαίνουν επίσης ότι οι ενημερώσεις σε αυτούς τους αλγορίθμους μπορεί να προκαλέσουν κάποια επιρροή στους χρήστες ως προς την αύξηση ή μείωση των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Ανεξάρτητα από το τι ισχύει πραγματικά, αυτοί οι αλγόριθμοι είναι εμπορικά μυστικά και, επομένως, δεν είναι προς το συμφέρον των εταιρειών αυτών να αποκαλύψουν την εσωτερική λειτουργία τους.

Πώς να αποφύγετε το Shadowbanned
Κάποιοι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να αποφύγετε το μπλοκάρισμα απλά αλληλεπιδρώντας με την κοινότητα με αυθεντικό τρόπο. Δηλαδή, μην χρησιμοποιείτε αυτοματοποιημένα προγράμματα τρίτων για να προσελκύσετε περισσότερους ακόλουθους, να αφιερώνετε χρόνο για να δημοσιεύεται αξιόλογα σχόλια σε δημοσιεύσεις άλλων πέρα από απλά like και γενικά να μην συμπεριφέρεστε με τρόπο που παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών της εταιρείας.
Ο αυστριακός «γκουρού» του Instagram, Alex Tooby, γράφει ότι μπορείτε να επαναφέρετε τον λογαριασμό σας στην προηγούμενη δόξα του, κάνοντας ένα διάλειμμα για λίγες μέρες, φροντίζοντας να μην παραβιάζετε τα όρια στις δημοσιεύσεις αναζητώντας την συνεχή προσοχή και ίσως αναφέροντας το πρόβλημα στους αρμόδιους για την τεχνική υποστήριξη του Instagram, του Twitter ή των άλλων εταιρειών.
Εν τω μεταξύ, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το shadowbanning. Κάποια στοιχεία είναι πραγματικά, αλλά ακούγονται και θέματα που αγγίζουν τα όρια της συνωμοσιολογίας, ξεκινώντας από την σφαίρα της ψυχαγωγίας μέχρι τη πολωμένη πολιτική σκηνή. Ο κόσμος δεν είναι ασφαλώς αγγελικός, οπότε αν νομίζετε ότι για κάποιον λόγο σας μπλοκάρουν σιωπηλά, κάντε και την δική σας έρευνα στην διαδικτυακή σας συμπεριφορά, στις δημοσιεύσεις και στα σχόλιά σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διορθωτικά μέτρα φαίνεται να λειτουργούν. Υπάρχουν όμως και χρήστες που για αλγοριθμικούς ή για σκοτεινότερους λόγους, εξορίστηκαν απότομα από την κοινότητα η οποία έως πρότινος έδειχνε να τους υπολογίζει ως σημαντικά μέλη της.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: JohanViirok. Licenses.

Δεν υπάρχουν σχόλια: