Σελίδες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ο πλανήτης Κρόνος είναι πλέον ο βασιλιάς των φεγγαριών!


Ο πλανήτης Κρόνος φέρει πλέον τον τίτλο του «βασιλιά των φεγγαριών» του ηλιακού συστήματος, χάρη σε 20 νέο-ανακαλυφθέντες δορυφόρους. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των γνωστών δορυφόρων του πλανήτη στους 82, εκθρονίζοντας τον Δία με 79 δορυφόρους, ανακοίνωσε το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στις 7 Οκτωβρίου 2019.

Η μαζική αυτή ανακάλυψη δορυφόρων δεν είναι μια σύμπτωση. Ο Κρόνος πιθανόν θα διατηρήσει τον τίτλο του, λέει ο Scott Sheppard, αστρονόμος του Carnegie Institution for Science στην Ουάσιγκτον DC. Εκτιμά ότι ο Κρόνος έχει περίπου 100 φεγγάρια - αλλά τα υπόλοιπα που μένουν να ανακαλυφθούν είναι τόσο μικρά, κάτω από 1 χιλιόμετρο η μεγαλύτερη διάστασή τους, που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.
Ο Sheppard και οι συνεργάτες του χρειάσθηκαν χρόνια για να επιβεβαιώσουν ότι μερικά από τα σημεία που αποτυπώθηκαν σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το 2004 έως το 2007 από το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη ήταν στην πραγματικότητα δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Συγκρίνοντας τις θέσεις των αντικειμένων με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα διαπίστωσε ότι τρεις από τους νέους αυτούς δορυφόρους περιστρέφονται σε ορθή τροχιά, δηλαδή προς την ίδια κατεύθυνση που περιστρέφεται ο Κρόνος, ενώ οι άλλοι 17 κινούνται σε ανάδρομη τροχιά και περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο καθένας έχει πλάτος μεταξύ 2 και 5 χιλιομέτρων.
Όλοι, εκτός από έναν από τους νέους δορυφόρους, ανήκουν στις τρεις γνωστές ομάδες δορυφόρων του πλανήτη. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτές οι ομάδες (αποτελούμενες από δορυφόρους με κοινά χαρακτηριστικά σε γειτονικές τροχιές) σχηματίστηκαν όταν μεγαλύτεροι δορυφόροι διαμελίσθηκαν, είτε συγκρουόμενοι μεταξύ τους είτε με έναν περαστικό κομήτη. Ο ένας από τους νέους δορυφόρους, έχει μια περίεργη τροχιά: Η ορθή φορά της τροχιάς του, υποδηλώνει ότι ανήκει σε μια ομάδα δορυφόρων με επίσης ορθή φορά που εκτελούν μια διετή περιστροφή γύρω από τον πλανήτη. Όμως βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση, ανάμεσα σε άλλους δορυφόρους που κινούνται σε ανάδρομες τροχιές τριετούς διάρκειας.
Κάτι μπορεί να έχει τραβήξει αυτό το φεγγάρι από την ομάδα του, λέει ο Sheppard. Ή θα μπορούσε να ανήκει σε μια τέταρτη ομάδα, που δημιουργήθηκε από κάποιο άγνωστο γεγονός στα νεανικά χρόνια του πλανήτη Κρόνου. Η εύρεση περισσότερων δορυφόρων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Αλλά, ο Σέπαρντ λέει, "αν θέλουμε να ανακαλύψουμε τα μικρότερα από τα φεγγάρια αυτά, θα πρέπει να κατασκευάσουμε μεγαλύτερα τηλεσκόπια".
Προς το παρόν, το Carnegie Institution ζητά βοήθεια για να «βαπτισθούν» οι νέοι δορυφόροι. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων, λήγει στις 6 Δεκεμβρίου 2019, οπότε όσοι ενδιαφέρονται ας επισκεφτούν την διεύθυνση https://carnegiescience.edu/NameSaturnsMoons.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit NASA/JPL-Caltech/SSI/KevinM. Gill

Δεν υπάρχουν σχόλια: