Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Βαρυτικοί "θεοί" όπως ο Δίας και σε άλλα πλανητικά συστήματα!


Ο πλανήτης Δίας είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του ηλιακού μας συστήματος. Ο πλανήτης με το όνομα του ισχυρότερου έλληνα θεού, κυριαρχεί έναντι όλων των άλλων μέσω της βαρυτικής του επιρροής. Με μάζα διπλάσια του Κρόνου, του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη και 300 φορές τη μάζα της Γης, η παραμικρή κίνηση του Δία γίνεται αισθητή από όλους τους άλλους πλανήτες. Ο Δίας θεωρείται υπεύθυνος για το μικρό μέγεθος του Άρη, την ζώνη των αστεροειδών και έναν τουλάχιστον βομβαρδισμό κομητών που έδωσαν το νερό στην αρχέγονη Γη.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Το Hubble φωτογράφησε τον κομήτη ATLAS που διαμελίσθηκε!


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA παρείχε στους αστρονόμους ευκρινείς εικόνες της διάλυσης του κομήτη C / 2019 Y4 (ATLAS). Το τηλεσκόπιο εντόπισε περίπου 30 κομμάτια του κομήτη στις 20 Απριλίου και 25 κομμάτια στις 23 Απριλίου.

Το σύμπαν διαψεύδει τις θεωρίες! Για άλλη μια φορά οι μετρήσεις των επιστημόνων δεν συμφωνούν μεταξύ τους!


Οσο αυξάνουν οι γνώσεις μας για το σύμπαν, τόσο αυξάνει και η αμφιβολία πολλών επιστημόνων για το αν πραγματικά το κατανοούμε. Πιθανά οι πιο εξελιγμένες θεωρίες μας, να μην είναι παρά εικασίες τις οποίες η πραγματικότητα καταρρίπτει.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ανακαλύφθηκε το πλησιέστερο ζευγάρι εξαιρετικά χαμηλής μάζας λευκών νάνων.



Μια ομάδα αστρονόμων από την Αυστραλία και την Ιταλία ανακάλυψε ένα κοντινό ζευγάρι λευκών νάνων που έχει ονομασθεί 2MASS J050051.85–093054.9 (για συντομία J0500-0930). Στη μελέτη, αναφέρουν ότι το σύστημα είναι το κοντινότερο ζεύγος λευκών νάνων εξαιρετικά χαμηλής μάζας. Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου στο arXiv.org.

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

"Ιστορία επιβίωσης", γύρω από μία μαύρη τρύπα!


Οι αστρονόμοι έχουν την πεποίθηση ότι ανακάλυψαν μία εντυπωσιακή ιστορία επιβίωσης: ένα αστέρι που είχε μια ‘αψιμαχία’ με μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα, επέζησε για να πει την ιστορία του μέσω της ακτινοβολίας Χ.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την πηγή του αζώτου στην ατμόσφαιρα!


Το άζωτο αποτελεί περίπου το 78% του αέρα που αναπνέουμε. Αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει πλήρως πώς βρέθηκε σε τέτοια ποσότητα στην ατμόσφαιρα της Γης αλλά και των άλλων πλανητών.
Μαζί με τον άνθρακα, το υδρογόνο και το θείο, το άζωτο είναι απαραίτητο για τη ζωή.  Ομως το άζωτο είναι ένα πτητικό στοιχείο, που σημαίνει ότι μετατρέπεται από υγρό σε αέριο σε χαμηλή θερμοκρασία. Λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν όταν σχηματίστηκαν οι πλανήτες, το άζωτο θα έπρεπε να είχε χαθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Νέα μελέτη για τους υδάτινους κόσμους του Γαλαξία μας!


Αστροφυσικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι εξωπλανήτες τύπου Ποσειδώνα, πλούσιοι σε νερό είναι συνηθισμένοι στον γαλαξία μας. Αυτοί οι υδάτινοι κόσμοι πιστεύεται ότι καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα νερού, εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα βάθους, πάνω από έναν βραχώδη μανδύα.
Ενώ οι πλούσιοι σε νερό εξωπλανήτες είναι συνηθισμένοι, η σύνθεσή τους είναι πολύ διαφορετική από την Γη, οπότε υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τη δομή, τη σύνθεση και τους γεωχημικούς κύκλους τους.

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Barisov: Ο δεύτερος γνωστός επισκέπτης του ηλιακού μας συστήματος, διαφέρει χημικά από τους τυπικούς κομήτες.


Ο κομήτης 2I / Borisov, ο δεύτερος γνωστός διαστρικός επισκέπτης του ηλιακού μας συστήματος (μετά τον Oumuamua), προέρχεται πιθανώς από μια πλανητική οικογένεια που είναι χημικά διαφορετική από ότι η δική μας.

Proxima: ο δεύτερος πλανήτης του Εγγύτατου, έχει δακτυλίους;


Το 2016, οι αστρονόμοι του European Southern Observatory (ESO) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός βραχώδη πλανήτη γύρω από τον πλησιέστερο αστρικό γείτονα της Γης, τον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima Centauri) ένα αστέρι μικρής μάζας, τύπου Μ (κόκκινος νάνος) που βρίσκεται μόλις 4,25 έτη φωτός από το Ηλιακό μας Σύστημα. Η ανακάλυψη αυτού του κοντινού εξωπλανήτη (που ονομάσθηκε Proxima b) προκάλεσε ενθουσιασμό, διότι, εκτός από μέγεθος παρόμοιο με τη Γη, κινείται σε τροχιά εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού.

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ανεμοστρόβιλοι σκόνης δημιουργούν τους αμμόλοφους του Τιτάνα;


Οι μετεωρολογικές συνθήκες του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, του παράξενου, μακρινού κόσμου που ίσως να είναι ότι πλησιέστερο στη Γη στο ηλιακό μας σύστημα, φαίνεται να ευνοούν τον σχηματισμό ανεμοστρόβιλων σκόνης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης. Εάν είναι αλήθεια, αυτί οι ξηροί ανεμοστρόβιλοι μεταφέρουν και εξαπλώνουν την σκόνη στην επιφάνεια του Τιτάνα, όπως συμβαίνει στον Άρη.

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τελικά τι μπορεί να είναι ο Oumuamua;


Μία ακόμα θεωρία παρουσιάσθηκε για τον πρώτο γνωστό διαστημικό επισκέπτη του ηλιακού μας συστήματος, με προέλευση έξω από αυτό. Το αινιγματικό ουράνιο αντικείμενο που είναι γνωστό ως «Oumuamua» μπορεί να είναι θραύσμα ενός πλανήτη που κατακερματίσθηκε από τη βαρύτητα του αστεριού του, σύμφωνα με τους ερευνητές μιας δημοσίευσης στο Nature Astronomy στις 13 Απριλίου 2020.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Οι μαύρες τρύπες κάμπτουν το φως προς τα πίσω, αλλά όχι όλο!


Εχετε σίγουρα ακούσει ότι τίποτα δεν ξεφεύγει από τη βαρυτική δύναμη μιας μαύρης τρύπας, ούτε καν το φως. Αυτό πράγματι συμβαίνει στην άμεση γειτνίαση με μια μαύρη τρύπα, αλλά λίγο πιο μακριά, το φως από τους δίσκους του υλικού που στροβιλίζονται γύρω από μερικές μαύρες οπές μπορεί να διαφύγει. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαύρες τρύπες φαίνονται εξαιρετικά λαμπερές στο φάσμα των ακτίνων Χ.

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

TRAPPIST-1: Σύστημα επτά πλανητών γύρω από κόκκινο νάνο, θα μπορούσε να διαθέτει νερό;


Είναι γεγονός, ότι οι κόκκινοι νάνοι είναι τα πολυπληθέστερα άστρα του Γαλαξία μας και διαθέτουν σε μεγάλο ποσοστό πλανητικά συστήματα. Επιπλέον, είναι πολύ παλιά άστρα και έτσι η ζωή θα είχε όχι μονό μεγάλες πιθανότητες αλλά και πολύ χρόνο να αναπτυχθεί γύρω από τα άστρα αυτά. Όμως, οι συνθήκες των πλανητών για την υποστήριξη της ζωής (όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε) φαίνεται να εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Μέχρι πρόσφατα, ο εντοπισμός πλανητών εντός των «κατοικήσιμων» ζωνών, δηλαδή σε αποστάσεις τέτοιες από το άστρο τους που θα μπορούσαν να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή, προκαλούσε ενθουσιασμό στους επιστήμονες και στο κοινό.  Όμως, όπως φαίνεται δεν αρκεί αυτό.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Μήπως κάποιοι πλανήτες - "φούσκες", στην πραγματικότητα έχουν δακτυλίδια;


Κάποιοι εξωπλανήτες εμφανίζονται αρκετά αινιγματικοί, λόγω της εξαιρετικά μικρής πυκνότητάς τους. Οι αστρονόμοι μεταξύ τους, τους ονομάζουν «φούσκες (superpuffs)». Αυτoί οι εξωπλανήτες φαίνεται να έχουν μεγάλο όγκο, όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αλλά μάζα μικρότερη από της Γης. Ετσι, εμφανίζονται να έχουν πυκνότητες σαν να είναι φτιαγμένοι από βαμβάκι! Οι αστρονόμοι καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξηγήσουν γιατί αυτοί οι πλανήτες αποτελούνται από τόσο αραιό υλικό.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Χάκερ έκλεψαν προσωπικά δεδομένα 500.000 χρηστών και τα έβγαλαν προς πώληση!


Χάκερ υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα από περισσότερους από μισό εκατομμύριο χρήστες μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έδρα την Ιταλία και δημοσίευσαν τις πληροφορίες για πώληση online!

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η Google εκπαιδεύει τετράποδο ρομπότ να συμπεριφέρεται σαν πραγματικό σκυλί!


Μια ομάδα ερευνητών στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Google βλέπει αποτελέσματα στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα τετράποδο ρομπότ που μαθαίνει τη συμπεριφορά του σκύλου, μελετώντας πώς κινούνται τα πραγματικά σκυλιά. Η ομάδα δημοσίευσε ένα προσχέδιο της εργασίας της στο blog της Google AI.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τα μυστικά του πλανήτη Ουρανού, προσπαθούν να εξηγήσουν Ιάπωνες επιστήμονες.


Οι ασυνήθιστες ιδιότητες του γιγαντιαίου παγωμένου πλανήτη Ουρανού μπερδεύουν από καιρό τους επιστήμονες. Όλοι οι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα περιφέρονται γύρω από τον ήλιο προς την ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο επίπεδο, τα οποία οι αστρονόμοι θεωρούν απόδειξη για το ότι το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε από ένα περιστρεφόμενο δίσκο αερίου και σκόνης. Οι περισσότεροι από τους πλανήτες περιστρέφονται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση γύρω από τον άξονά τους, με τους πόλους τους προσανατολισμένους σχεδόν κάθετα στο επίπεδο στο οποίο περιφέρονται οι πλανήτες. Ωστόσο, ο Ουρανός είναι κεκλιμένος κατά περίπου 98 μοίρες! Φαίνεται δηλαδή σαν να «κυλάει» με μια ελαφριά ταλάντωση πάνω στην  τροχιά του από την οπτική του παρατηρητή στην Γη.

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ενα ποτήρι gin & tonic, κατατάσσει τους πλανήτες στην "πραγματικά κατοικήσιμη ζώνη"!


Ένα φιλόξενο αστέρι που δεν σκοτώνει με θανατηφόρες εκρήξεις. Ένας βραχώδης πλανήτης με υγρό νερό και ευχάριστο κλίμα. Απουσία αποκαλυπτικών καταιγίδων αστεροειδών. Αυτά είναι τα πράγματα που καθόριζαν έως σήμερα έναν πιθανά κατοικήσιμο πλανήτη. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων προσθέτει ένα ακόμα κριτήριο στον κατάλογο: ένα ποτήρι τζιν και τόνικ!