Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η Google εκπαιδεύει τετράποδο ρομπότ να συμπεριφέρεται σαν πραγματικό σκυλί!


Μια ομάδα ερευνητών στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Google βλέπει αποτελέσματα στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα τετράποδο ρομπότ που μαθαίνει τη συμπεριφορά του σκύλου, μελετώντας πώς κινούνται τα πραγματικά σκυλιά. Η ομάδα δημοσίευσε ένα προσχέδιο της εργασίας της στο blog της Google AI.

Η εκπαίδευση ενός ρομπότ για την εκτέλεση εργασιών με τη μίμηση των κινήσεων ενός ζωντανού πλάσματος δεν είναι κάτι νέο, αλλά κάτι που ήδη γίνεται για τα ρομπότ που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, για παράδειγμα. Διδάσκονται πώς να εφαρμόζουν τις συγκολλήσεις ή να σφίγγουν τα μπουλόνια μιμούμενοι την επιθυμητή δράση όπως εκτελείται από έναν ανθρώπινο βραχίονα. Αλλά η εκπαίδευση ενός ρομπότ με την παρακολούθηση βίντεο ενός πραγματικού σκύλου είναι σίγουρα κάτι νέο. Και αυτό ακριβώς κάνει η Google. Το ρομπότ στην περίπτωση αυτή είναι ένα τετράποδο που ονομάζεται Laikago (μετά το Λαϊκά, το πρώτο σκυλί στο διάστημα) και εκπαιδεύεται να περπατάει, να τρέχει, ακόμη και να κυνηγάει την ουρά του σαν ένα πραγματικό σκυλί, δείχνοντάς του μια ταινία με τις κινήσεις ενός πραγματικού σκύλου σε δράση.
Το βίντεο περνάει αρχικά από επεξεργασία από ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που μεταφράζει τη δράση από το βίντεο σε μια κινούμενη ψηφιακή έκδοση του Laikago προσομοιωμένη με μέταλλο και σύρμα με κινητήρες αντί οστών και μυών. Για να εντοπισθούν πιθανά λάθη ερμηνείας, το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης απομονώνει ακίνητα στιγμιότυπα ενός πραγματικού σκυλιού και τα συσχετίζει με τις επόμενες ενέργειές του. Δημιουργείται έτσι ένα σύνολο εργαλείων για πιθανές κινήσεις ανάλογα με τα σενάρια που μπορεί να συναντηθούν στον πραγματικό κόσμο. Μόλις η προσομοίωση έχει δημιουργήσει μια επαρκή βάση δεδομένων, το πρόγραμμά της μεταφορτώνεται στο Laikago, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτό που η προσομοίωση έχει μάθει ως σημείο εκκίνησης για τη δική του συμπεριφορά.
Το βίντεο του Laikago σε δράση δείχνει ότι η τεχνική λειτουργεί - το ρομποτικό σκυλί είναι σε θέση να περπατήσει και να τρέχει σαν ένα πραγματικό σκυλί - και μάλιστα μιμείται την κίνηση των σκυλιών όταν κυνηγούν την ουρά τους. Αλλά έχει και κάποιες ανεπάρκειες σε σύγκριση με άλλα προηγμένα ρομποτικά ζώα, όπως αυτά της Boston Dynamics, τα οποία οφείλουν τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό τους –όπως να επανακτούν την ισορροπία τους μετά από κάποια πτώση, κάτι το οποίο το Laikago δεν πετυχαίνει. Όμως οι ερευνητές της Google είναι αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι περισσότερη έρευνα θα οδηγήσει σε ολοένα και πιο ζωντανή συμπεριφορά του ρομπότ τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τετράποδο ρομπότ της Google's Boston Dynamics. Credit: Steve Jurvetson. (CC BY 2.0). 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιβάλλον συναρμολόγησης επίπλων, για την εκπαίδευση των ρομπότ σε σύνθετα καθήκοντα χειρισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: