Σελίδες

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ένας γιγαντιαίος «νεαρός» εξωπλανήτης, είναι ορατός από τα σύγχρονα επίγεια τηλεσκόπια!

Ένας από τους νεαρότερους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ γύρω από ένα μακρινό, επίσης πολύ νεαρό άστρο, εντοπίσθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης. Χιλιάδες πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τον νεοσχηματισμένο πλανήτη είναι ότι μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα από την επιφάνεια της Γης.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η Κύπρος ετοιμάζεται να συμμετάσχει ενεργά στην εξερεύνηση του Αρη!

Η Κύπρος στοχεύει να συμμετάσχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος αναπτύσσοντας ένα μικρό όργανο ακτίνων Χ ικανό να χρονολογεί δείγματα εδάφους και βράχου του Άρη με σχετικά ακρίβεια, ώστε να αποκαλύψει περισσότερα για τη γεωλογική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη και να προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της ίδιας της Γης.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε ακόμα ένας γιγαντιαίος εξωπλανήτης, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν νέο γιγαντιαίο εξωγήινο κόσμο. Ο νέος εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-530b, είναι περίπου 17% μικρότερος από τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία. Η ανακάλυψη αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021 στο σέρβερ προ-δημοσιεύσεων arXiv.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Τεκτονική δραστηριότητα παρόμοια με του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα, πιθανά συμβαίνει στην επιφάνεια του Τιτάνα!

Μία κίνηση ολίσθησης, ο τύπος κίνησης που είναι κοινός στο γνωστό ρήγμα του Αγίου Ανδρέα της Καλιφόρνιας, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι πιθανόν συνέβη στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Νέα έρευνα, με επικεφαλής πλανητικούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Mānoa School of Ocean and Earth Science and Technology (SOEST), υποδηλώνει ότι αυτή η τεκτονική κίνηση είναι ενεργή στον Τιτάνα, παραμορφώνοντας την παγωμένη του επιφάνεια.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε το ταχύτερα στροβιλιζόμενο έως σήμερα άστρο. Χρειάζεται μόλις 25 δευτερόλεπτα για μια πλήρη περιστροφή!

Ο Ήλιος χρειάζεται έναν μήνα και η Γη μία ημέρα για να περιστραφούν γύρω από τον άξονά τους αντίστοιχα, αλλά ένας άστρο λευκός νάνος, 2.000 έτη φωτός μακριά, περιστρέφεται κάθε 25 δευτερόλεπτα γύρω από τον άξονά του, υπερνικώντας τον προηγούμενο «πρωταθλητή» κατά πέντε δευτερόλεπτα!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

WASP-76b: Ο εξωτικός πλανήτης, που είναι πιο ακραίος από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

Ένας εξαιρετικά καυτός Δίας (hot-Jupiter) -ένας κόσμος όπου ο σίδηρος εξατμίζεται, συμπυκνώνεται στη σκοτεινή πλευρά και έπειτα πέφτει από τον ουρανό σαν βροχή- ο αποπνικτικός εξωπλανήτης WASP-76b που μοιάζει με την κόλαση μπορεί να είναι ακόμα πιο ακραίος από ότι είχαν υποθέσει οι επιστήμονες.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Δύο μεγάλες βραχώδεις υπέρ-Γαίες, παρέχουν ευκαιρίες για την μελέτη της εξέλιξης των ατμοσφαιρών των πλανητών!

Μία ομάδα αστρονόμων από το Αστροβιολογικό Κέντρο, του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ινστιτούτα, ανακάλυψαν δύο βραχώδεις εξωπλανήτες τύπου υπέρ-Γαίας χωρίς την παχιά αρχέγονη ατμόσφαιρα που θα αναμενόταν για πλανήτες αυτού του τύπου.