Σελίδες

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε το ταχύτερα στροβιλιζόμενο έως σήμερα άστρο. Χρειάζεται μόλις 25 δευτερόλεπτα για μια πλήρη περιστροφή!

Ο Ήλιος χρειάζεται έναν μήνα και η Γη μία ημέρα για να περιστραφούν γύρω από τον άξονά τους αντίστοιχα, αλλά ένας άστρο λευκός νάνος, 2.000 έτη φωτός μακριά, περιστρέφεται κάθε 25 δευτερόλεπτα γύρω από τον άξονά του, υπερνικώντας τον προηγούμενο «πρωταθλητή» κατά πέντε δευτερόλεπτα!

Αυτό είναι το ταχύτερα γνωστό περιστρεφόμενο αστέρι οποιουδήποτε είδους, εάν βέβαια δεν υπολογίσουμε κάποια ακόμα πιο εξωτικά αντικείμενα όπως άστρα νετρονίων και μαύρες τρύπες, μερικά από τα οποία περιστρέφονται ακόμη πιο γρήγορα.

Ο λευκός νάνος, είναι περίπου στο μέγεθος της Γης αλλά έχει την μάζα του ήλιου, δηλαδή είναι εξαιρετικά πυκνός. Η βαρύτητα του αστεριού είναι τόσο μεγάλη που αν έπεφτε ένα βότσαλο από ύψος λίγων μέτρων, θα έφτανε στην επιφάνεια με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Ενας τυπικός λευκός νάνος χρειάζεται ώρες ή μέρες για να εκτελέσει μια περιστροφή. Ο συγκεκριμένος όμως λευκός νάνος, που ονομάζεται LAMOST J0240+1952 και βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού, μπήκε σε αυτή την ταχύτατη περιστροφή λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης με ένα αστέρι κόκκινο νάνο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του. Όπως η ορμή του νερού περιστρέφει έναν τροχό, έτσι και το αέριο που εκτοξεύεται από το κόκκινο νάνο και πέφτει με ορμή στην επιφάνειά του, κάνει τον λευκό νάνο να στροβιλίζεται.

Η ανακάλυψη έγινε τη νύχτα της 7ης Αυγούστου 2021, όταν η αστρονόμος Ingrid Pelisoli από το Πανεπιστήμιο του Warwick στο Κόβεντρι της Αγγλίας και οι συνεργάτες της εντόπισαν μια περιοδική αυξομείωση της φωτεινότητας του παραπάνω αστρικού ζεύγους. Η περιοδικότητα επαναλαμβανόταν κάθε 24,93 δευτερόλεπτα, αποκαλύπτοντας την περίοδο περιστροφής ρεκόρ του λευκού νάνου, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στις 26 Αυγούστου 2021 στο arXiv.org.

Ο μόνος πιθανός προς το παρόν αντίπαλος του άστρου αυτού, είναι ένα ακόμη πιο γρήγορο περιστρεφόμενο αντικείμενο σε τροχιά με το μπλε αστέρι HD 49798. Αλλά η φύση αυτού του γρήγορου αντικειμένου είναι ασαφής, με μερικές πρόσφατες μελέτες να λένε ότι είναι πιθανότατα ένας αστέρας νετρονίων και όχι ένας λευκός νάνος.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencenews.org/article/fastest-spinning-white-dwarf-star-rotation-speed?utm_source=email&utm_medium=email&utm_campaign=latest-newsletter-v2&utm_source=Latest_Headlines&utm_medium=email&utm_campaign=Latest_Headlines

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το νεφέλωμα Caldwell 22, που αποτελείται από τα υπολείμματα των εξωτερικών στρωμάτων ενός παλαιότερου άστρου που εξερράγη. Στο μέσο του, το άστρο έχει μετατραπεί σε έναν μικρό, πυκνό λευκό νάνο.  Credit: NASA, ESA, and A. Hajian (University of Waterloo). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος έως τώρα λευκός νάνος, με το μέγεθος της Σελήνης και μάζα μεγαλύτερη του 'Ήλιου!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: