Σελίδες

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η Κύπρος ετοιμάζεται να συμμετάσχει ενεργά στην εξερεύνηση του Αρη!

Η Κύπρος στοχεύει να συμμετάσχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος αναπτύσσοντας ένα μικρό όργανο ακτίνων Χ ικανό να χρονολογεί δείγματα εδάφους και βράχου του Άρη με σχετικά ακρίβεια, ώστε να αποκαλύψει περισσότερα για τη γεωλογική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη και να προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της ίδιας της Γης.

Ο κ. Γιώργος Δανός, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος (CSEO), δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 ότι το έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ είναι το πρώτο ανάλογο για την Κύπρο και στοχεύει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ο κ. Δανός ​​είπε ότι ο CSEO θα αναζητήσει συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ώστε να μεταφέρουν το όργανο με ένα διαστημόπλοιο με προορισμό τον Άρη για πιο ακριβείς, επιτόπιες χρονολογήσεις εδάφους και βράχων στην επιφάνειά του. Μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων έχει ενταχθεί στο έργο. Περιλαμβάνει τον Marcello Coradini, πρώην επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, τον Enrico Flamini, πρώην επιστήμονα της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας ASI και την πλανητική γεωλόγο Lucia Marinangeli.

Οι επιστήμονες επέλεξαν την Κύπρο για να αναπτύξουν το συγκεκριμένο όργανο επειδή μπορεί να δοκιμαστεί σε θύλακες των ηφαιστειακών πετρωμάτων και του εδάφους της που είναι παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στον Άρη. Ο κ. Δανός ​​είπε ότι οι επιστήμονες εντόπισαν τουλάχιστον δύο περιοχές όπου τα ιζήματα του κυπριακού βράχου και του εδάφους που έχει υποστεί τη διάβρωση του νερού και του ανέμου έχουν ομοιότητες με την επιφάνεια του Άρη.

 Το όργανο, που ονομάζεται "In Time", λειτουργεί βομβαρδίζοντας με ακτίνες Χ μικροσκοπικά δείγματα εδάφους και βράχου που αντιδρούν εκπέμποντας μια φωταύγεια της οποίας η ένταση επιτρέπει στους επιστήμονες να προσδιορίσουν την ηλικία τους. Σύμφωνα με τον κ. Δανό, ​​η προσεκτική μελέτη του πλανήτη θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις δυνατότητές του να φιλοξενήσει πιθανώς μια μόνιμη ανθρώπινη εγκατάσταση.

Ο Coradini δήλωσε ότι το νέο όργανο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη γεωλογική εξέλιξη του Άρη, ο οποίος θεωρείται αδελφός πλανήτης με τη Γη. Η κατανόηση των καταστροφών που προηγήθηκαν της μετάβασης του Άρη από έναν υγρό σε έναν ξηρό κόσμο θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για το πού οδεύει το γεωλογικό μέλλον της ίδιας της Γης.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-10-cyprus-aims-mars-x-ray-dating.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέσω... Κύπρου η μελέτη των πετρωμάτων του Αρη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: