Σελίδες

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ένας γιγαντιαίος «νεαρός» εξωπλανήτης, είναι ορατός από τα σύγχρονα επίγεια τηλεσκόπια!

Ένας από τους νεαρότερους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ γύρω από ένα μακρινό, επίσης πολύ νεαρό άστρο, εντοπίσθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης. Χιλιάδες πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τον νεοσχηματισμένο πλανήτη είναι ότι μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα από την επιφάνεια της Γης.

Ο πλανήτης, με το όνομα 2M0437b, συμπληρώνει την λίστα των ξεχωριστών εκείνων ανακαλύψεων που προωθούν την κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται και μεταβάλλονται οι πλανήτες με τον χρόνο, βοηθώντας τους επιστήμονες να ρίξουν νέο φως στην προέλευση του Ηλιακού Συστήματος και της Γης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. «Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη προσθέτει τον πλανήτη στον μικρό αριθμό πλανητών που μπορούμε να παρατηρήσουμε απευθείας με τα τηλεσκόπια μας», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Eric Gaidos, καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Αναλύοντας το φως από αυτόν τον πλανήτη μπορούμε να συμπεράνουμε τη σύστασή του, και ίσως πού και πώς σχηματίστηκε μέσα στον δίσκο αερίων και σκόνης γύρω από το αστέρι του».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πλανήτης είναι μερικές φορές πιο βαρύς ακόμα και από τον γιγαντιαίο Δία και ότι σχηματίστηκε μαζί με το άστρο του πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια, την εποχή που τα νησιά της Χαβάης αναδύθηκαν για πρώτη φορά πάνω από τον ωκεανό. Ο πλανήτης είναι τόσο νέος που είναι ακόμα ζεστός από την ενέργεια που απελευθερώνεται από τον σχηματισμό του, με θερμοκρασία παρόμοια με τη λάβα που ρέει από το ηφαίστειο Kīlauea.

Το 2018, ο 2M0437b εντοπίστηκε για πρώτη φορά με το τηλεσκόπιο Subaru στο Maunakea της Χαβάης από τον επιστήμονα του Ινστιτούτου Αστρονομίας (IfA) Teruyuki Hirano. Τα τελευταία χρόνια, έχει επιβεβαιωθεί χρησιμοποιώντας και άλλα μεγάλα τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο. Ο Gaidos και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το Παρατηρητήριο Keck στο Maunakea για να παρακολουθήσουν τη θέση του αστέρα καθώς κινούνταν στον ουρανό, επιβεβαιώνοντας ότι ο πλανήτης 2M0437b ήταν πραγματικά σύντροφος του αστέρα και όχι κάποιο πιο μακρινό ανεξάρτητο αντικείμενο. Οι παρατηρήσεις χρειάστηκαν τρία χρόνια επειδή το αστέρι κινείται αργά στον ουρανό.

Ο πλανήτης και το μητρικό του αστέρι βρίσκονται σε ένα αστρικό «φυτώριο» που ονομάζεται νέφος του Ταύρου. Ο 2M0437b κινείται σε πολύ μεγαλύτερη τροχιά από ότι οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η σημερινή του απόσταση από το άστρο του είναι περίπου εκατό φορές η απόσταση Γης-Ήλιου. Αυτή η μεγάλη απόσταση σε συνδυασμό με το μεγάλο του μέγεθος τον καθιστά διαχωρίσιμο από το άστρο του, παρά την μικρή ποσότητα φωτός που αντανακλά, κάνοντάς τον ορατό από τα μεγάλα τηλεσκόπια. Ωστόσο, απαιτούνται εξελιγμένα οπτικά όργανα για να αντισταθμίσουν την παραμόρφωση της εικόνας που προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης. «Δύο από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, η τεχνολογία οπτικής προσαρμογής και ο καθαρός ουρανός του Maunakea βοήθησαν για να γίνει αυτή η ανακάλυψη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Michael Liu, αστρονόμος στο IfA.

Οι επιστήμονες ανυπομονούν για περισσότερες τέτοιες ανακαλύψεις και πιο λεπτομερείς μελέτες τέτοιων πλανητών με τις τεχνολογίες και τα τηλεσκόπια του μέλλοντος. Η εμπεριστατωμένη μελέτη του πρόσφατα ανακαλυφθέντος πλανήτη μπορεί να μην είναι πολύ μακριά. Παρατηρήσεις με διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Hubble της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που πρόκειται να εκτοξευθεί σύντομα θα μπορούσαν να εντοπίσουν αέρια στην ατμόσφαιρά του και να αποκαλύψουν εάν ο πλανήτης έχει δίσκο σχηματισμού δορυφόρων.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-10-astronomers-infant-planet.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: ESO/spaceengine.org. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε ακόμα ένας γιγαντιαίος εξωπλανήτης, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: