Μία ομάδα αστρονόμων από το Αστροβιολογικό Κέντρο, του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ινστιτούτα, ανακάλυψαν δύο βραχώδεις εξωπλανήτες τύπου υπέρ-Γαίας χωρίς την παχιά αρχέγονη ατμόσφαιρα που θα αναμενόταν για πλανήτες αυτού του τύπου.
Αυτοί οι πλανήτες παρέχουν την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την εξέλιξη των ατμοσφαιρών των θερμών βραχωδών πλανητών. Σε αυτή την έρευνα, το τηλεσκόπιο Subaru και άλλα τηλεσκόπια πραγματοποίησαν παρατηρήσεις παρακολούθησης των δύο πλανητών (των TOI-1634b και TOI-1685b, οι οποίοι αρχικά εντοπίσθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA) γύρω από άστρα ερυθρούς νάνους. Και οι δύο πλανήτες βρίσκονται στον αστερισμό του Περσέα και σε περίπου στην ίδια απόσταση από τη Γη. Ο TOI-1634b απέχει 114 έτη φωτός και ο TOI-1685b απέχει 122 έτη φωτός.
Η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι βραχώδεις, του τύπου υπέρ-Γαίας σε τροχιές πολύ μικρής περιόδου, καθώς χρειάζονται λιγότερο από 24 ώρες για να ολοκληρώσουν μία περιφορά γύρω από τα αστέρια τους. Με παρατηρήσεις από το φασματογράφο InfraRed Doppler (IRD) που είναι τοποθετημένος στο τηλεσκόπιο Subaru μέτρησαν επίσης τις μάζες αυτών των πλανητών και παρείχαν εικόνα για τις εσωτερικές και ατμοσφαιρικές δομές αυτών των πλανητών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πλανήτες είναι «γυμνοί», πράγμα που σημαίνει ότι τους λείπουν οι αρχέγονες παχιές ατμόσφαιρες υδρογόνου-ηλίου που κανονικά θα έπρεπε να διαθέτουν λόγω του μεγέθους τους, πιθανώς λόγω αλληλεπιδράσεων με τα εξαιρετικά κοντινά αστέρια τους. Αυτό δημιουργεί «χώρο» για μια δευτερεύουσα ατμόσφαιρα που αποτελείται από αέρια που εκλύονται από το εσωτερικό των πλανητών, λόγω των τεκτονικών και ηφαιστειακών δραστηριοτήτων, όπως έγινε και με την Γη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι ο TOI-1685b είναι ένας από τους μεγαλύτερους (με ακτίνα 1,8 φορές την ακτίνα της Γης) και τους πιο ογκώδεις (με μάζα 10 φορές την μάζα της Γης) πλανήτες μεταξύ των γνωστών βραχωδών πλανητών μικρής περιόδου. Τέτοιοι πλανήτες δεν υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα όπου υπάρχει ένα κενό μεταξύ του μεγαλύτερου βραχώδη πλανήτη (της Γης) και του μικρότερου αεριώδη πλανήτη (του Ποσειδώνα), με την διάμετρο του δεύτερου να είναι τέσσερις περίπου φορές μεγαλύτερη του πρώτου.
Αυτοί οι νέοι πλανήτες προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να μελετήσουν οι επιστήμονες τι είδους ατμόσφαιρες, εάν υπάρχουν, μπορούν να αναπτυχθούν σε βραχώδεις πλανήτες πολύ σύντομης περιόδου και να παρέχουν ενδείξεις για να κατανοήσουν πώς σχηματίζονται τέτοιοι ασυνήθιστοι πλανήτες.
Περαιτέρω παρατηρήσεις από μελλοντικά τηλεσκόπια συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στοχεύουν στην ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών των πλανητών. Ο δρ Teruyuki Hirano, ο κύριος συγγραφέας αυτής της έρευνας, λέει «το έργο μας για εντατική παρακολούθηση πλανητών που ανιχνεύτηκαν από το TESS με το τηλεσκόπιο Subaru είναι ακόμα σε εξέλιξη και πολλοί ασυνήθιστοι πλανήτες θα επιβεβαιωθούν τα επόμενα χρόνια».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε ως Hirano et. al. "Two Bright M Dwarfs Hosting Ultra-Short-Period Super-Earths with Earth-like Compositions" στο Astronomical Journal στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: NASA Goddard Space Flight Center's photos. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WASP-127b. Επιστήμονες εντόπισαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα μακρινού εξωπλανήτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου