Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε ακόμα ένας γιγαντιαίος εξωπλανήτης, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν νέο γιγαντιαίο εξωγήινο κόσμο. Ο νέος εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-530b, είναι περίπου 17% μικρότερος από τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία. Η ανακάλυψη αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021 στο σέρβερ προ-δημοσιεύσεων arXiv.

Το TESS διεξάγει έρευνα σε περίπου 200.000 αστέρια κοντά στον ήλιο με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών. Οι έρευνα εστιάζεται στους πλανήτες που από την οπτική μας γωνία φαίνεται να διέρχονται εμπρός από το άστρο τους, μειώνοντας έστω και απειροελάχιστα την λαμπρότητά του. Μέχρι στιγμής, το TESS έχει εντοπίσει πάνω από 4.500 υποψήφιους εξωπλανήτες (TESS Objects of Interest, ή TOI), εκ των οποίων 159 έχουν επιβεβαιωθεί.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Tianjun Gan του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο της Κίνας, επιβεβαίωσε πρόσφατα έναν ακόμα, μέχρι πρότινος υποψήφιο πλανήτη, γύρω από ένα άστρο που παρακολουθείται από το TESS. Η ομάδα ανέφερε ότι ένα σήμα διέλευσης εντοπίσθηκε στην καμπύλη φωτός ενός άστρου-νάνου τύπου Μ, γνωστού ως TOI-530. Ο πλανητικός χαρακτήρας αυτού του σήματος επιβεβαιώθηκε με επιπλέον παρακολούθηση. «Αναφέρουμε την ανακάλυψη του TOI-530b, ενός διερχόμενου γιγάντιου πλανήτη γύρω από έναν νάνο M0.5V, που εντοπίσθηκε από το Transiting Exoplanet Survey Satellite. ... Επαληθεύουμε την πλανητική φύση των σημάτων διέλευσης συνδυάζοντας φωτομετρία εδάφους πολλαπλού μήκους κύματος, φασματοσκοπία υψηλής ανάλυσης από το SPIRou [SpectroPolarimètre InfraROUge] καθώς και απεικόνιση υψηλής γωνιακής ανάλυσης», ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Το TOI-530b έχει ακτίνα περίπου 0,83 ακτίνες του Δία, ενώ η μάζα του εκτιμάται ότι είναι περίπου το 40% της μάζας του Δία. Αυτό του δίνει μια πυκνότητα 0,93 g/cm3, δηλαδή θα μπορούσε να επιπλέει στο νερό. Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το μητρικό του άστρο κάθε 6,39 ημέρες σε απόσταση μόλις 7,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτόν (για σύγκριση, η Γη απέχει από τον Ηλιο 149.500.000 χιλιόμετρα, ενώ ο Δίας πάνω από 750.000.000 χιλιόμετρα). Η θερμοκρασία ισορροπίας του TOI-530b (δηλαδή λίγο πάνω από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του)  υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 565οΚ.

Το σύστημα βρίσκεται περίπου 481,5 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο οικοδεσπότης TOI-530 (επίσης γνωστός ως TIC-387690507) είναι ένας νάνος περίπου στο μισό του μεγέθους και της μάζας του ήλιου. Η επιφανειακή θερμοκρασία του εκτιμάται ότι είναι 3,660οΚ, έναντι 5.700οΚ του Ήλιου. Η χαμηλή θερμοκρασία και το μικρό του μέγεθος, περιορίζουν την φωτεινότητά του μόλις στο 5% της Ηλιακής. Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο αμυδρά αστέρια που μπορούν να αναλυθούν με φασματοσκοπία από το έδαφος.

Συμπερασματικά, οι συντάκτες του άρθρου σημείωσαν ότι παρόλο που ο TOI-530b δεν είναι ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για μελλοντικές μελέτες, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικής σύνθεσης, λόγω της αμυδρότητας του αστέρα του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αστρονόμους για άλλους σκοπούς. «Ο TOI-530b είναι ο έκτος γιγαντιαίος πλανήτης που βρέθηκε γύρω από αστέρι τύπου Μ, κάτι το οποίο θεωρείται σπάνιο σύμφωνα με τη βασική θεωρία της δημιουργίας πλανητικών συστημάτων, καθιστώντας τον ένα πολύτιμο αντικείμενο για την περαιτέρω μελέτη της ιστορίας σχηματισμού και μετανάστευσης παρόμοιων πλανητών», ανέφεραν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-10-giant-exoplanet-tess.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: ESO/M.Kornmesser. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WASP-76b: Ο εξωτικός πλανήτης, που είναι πιο ακραίος από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: