Σελίδες

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

WASP-76b: Ο εξωτικός πλανήτης, που είναι πιο ακραίος από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

Ένας εξαιρετικά καυτός Δίας (hot-Jupiter) -ένας κόσμος όπου ο σίδηρος εξατμίζεται, συμπυκνώνεται στη σκοτεινή πλευρά και έπειτα πέφτει από τον ουρανό σαν βροχή- ο αποπνικτικός εξωπλανήτης WASP-76b που μοιάζει με την κόλαση μπορεί να είναι ακόμα πιο ακραίος από ότι είχαν υποθέσει οι επιστήμονες.

Μια διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell, του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου Queen's Belfast, ανέφερε την ανακάλυψη ιονισμένου ασβεστίου στον πλανήτη - υποδηλώνοντας μια ατμοσφαιρική θερμοκρασία υψηλότερη από ότι πίστευαν και ισχυρούς ανέμους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η ανακάλυψη έγινε σε φάσματα υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν με το τηλεσκόπιο Gemini North κοντά στην κορυφή Mauna Kea της Χαβάη. Ως καυτοί Δίες χαρακτηρίζονται μεγάλοι πλανήτες με υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της εγγύτητας με τα αστέρια τους. Ο WASP-76b, που ανακαλύφθηκε το 2016, απέχει περίπου 640 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται τόσο κοντά στο αστέρι του, το οποίο είναι ελαφρώς πιο θερμό από τον ήλιο, ώστε ο γιγαντιαίος πλανήτης ολοκληρώνει μία τροχιά μόλις κάθε 1,8 ημέρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα πρώτα ενός πολυετούς έργου, του Exoplanets with Gemini Spectroscopy (ExoGemS) υπό την ηγεσία του Cornell, που διερευνά την ποικιλομορφία των πλανητικών ατμοσφαιρών.

«Καθώς πραγματοποιούμε φασματικές αναλύσεις δεκάδων εξωπλανητών, που εκτείνονται σε μια ευρεία γκάμα μαζών και θερμοκρασιών θα αναπτύξουμε μια πληρέστερη εικόνα της πραγματικής ποικιλομορφίας των εξωγήινων κόσμων - από εκείνους που είναι αρκετά ζεστοί για να βρέχει σίδηρο, μέχρι εκείνους με πιο μέτρια κλίματα, από αυτούς που είναι πιο μεγάλοι από τον Δία μέχρι άλλους όχι πολύ μεγαλύτερους από τη Γη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ray Jayawardhana από το Πανεπιστήμιο Cornell και καθηγητής αστρονομίας.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι με τα σημερινά τηλεσκόπια και όργανα, μπορούμε ήδη να μάθουμε τόσα πολλά για τις ατμόσφαιρες -τα συστατικά τους, τις φυσικές τους ιδιότητες, την παρουσία σύννεφων και ακόμη και μεγάλης κλίμακας αιολικά μοτίβα- πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα εκατοντάδες έτη φωτός μακριά μας», είπε ο Jayawardhana. Η ομάδα εντόπισε μια σπάνια τριάδα φασματικών γραμμών σε ιδιαίτερα ευαίσθητες παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη WASP-76b. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο Astrophysical Journal Letters στις 28 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκαν στις 5 Οκτωβρίου στην ετήσια συνάντηση του Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society.

«Βλέπουμε τόσο πολύ ασβέστιο στην ατμόσφαιρα που είναι ένα πραγματικά μοναδικό χαρακτηριστικό», δήλωσε η κυρίως συγγραφέας του άρθρου Emily Deibert, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο, της οποίας σύμβουλος είναι η Jayawardhana. «Αυτή η φασματική υπογραφή ιονισμένου ασβεστίου θα μπορούσε να υποδείξει ότι ο εξωπλανήτης έχει πολύ ισχυρούς ανέμους στην ανώτερη ατμόσφαιρα», δήλωσε η Deibert. «ή αλλιώς, ότι ατμοσφαιρική θερμοκρασία στον εξωπλανήτη είναι πολύ υψηλότερη από ότι νομίζαμε».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-10-extreme-exoplanet-exotic-thought.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση της σκοτεινής πλευράς του WASP-76b. Credit: ESO/M. Kornmesser. (CC BY2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WASP-76b: Βρέχει σίδηρο, σε γιγαντιαίο εξωπλανήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: