Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Πόσο μακριά θα φτάσουν τα παλαιότερα διαστημόπλοια;


Δύο ερευνητές, η μία από το Max Planck Institute for Astronomy και ο άλλος από το Jet Propulsion Laboratory της CIT, βρήκαν έναν τρόπο να εκτιμήσουν πόσος χρόνος θα χρειασθεί ώστε τα ήδη εκτοξευμένα διαστημικά οχήματα να φτάσουν σε άλλα συστήματα αστέρων. Η Coryn Bailer-Jones και ο Davide Farnocchia συνέγραψαν ένα σχετικό άρθρο που περιγράφει τα ευρήματά τους και το έχουν ανεβάσει στο σέρβερ προδημοσιεύσεων του arXiv.

Την δεκαετία του 1970, η NASA έστειλε τέσσερα μη επανδρωμένα διαστημικά οχήματα στο ηλιακό σύστημα - Pioneer 10 και 11 και Voyager 1 και 2 - τα οποία μετά την ολοκλήρωση των αποστολών τους συνεχίζουν να ταξιδεύουν - και τα τέσσερα βρίσκονται ακόμα στο ηλιακό μας σύστημα ή έχουν οριακά βγει από αυτό στον διαγαλαξιακό χώρο. Αλλά τι θα γίνει με αυτά; Θα βρουν στο δρόμο τους άλλα συστήματα αστέρων, και αν ναι, πόσος χρόνος θα χρειασθεί; Αυτό είναι που οι Bailer-Jones και Davide Farnocchia αναρωτήθηκαν.
Για να βρουν κάποιες πιθανές απαντήσεις, χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia. Εκτοξεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος το 2013 και έχει τεθεί σε τροχιά λίγο έξω από την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο. Έχει συλλέξει πληροφορίες για ένα δισεκατομμύριο αστέρια, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεών τους στο διάστημα. Το τελευταίο σύνολο δεδομένων κυκλοφόρησε το 2018 με 7,2 εκατομμύρια αστέρια.
Με τα δεδομένα που περιγράφουν τις διαδρομές των τεσσάρων διαστημικών σκαφών και τα δεδομένα που περιγράφουν τις κινήσεις ενός πλήθους αστεριών, οι ερευνητές κατάφεραν να αναλύσουν πότε οι διαδρομές των τεσσάρων διαστημικών σκαφών θα μπορούσαν να προσεγγίσουν άλλα αστέρια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τέσσερα διαστημικά σκάφη θα έρθουν κάπως κοντά σε περίπου 60 αστέρια κατά τη διάρκεια του επόμενου ενός εκατομμυρίου ετών και μάλιστα σε απόσταση περίπου 65 ετών φωτός σε 10 από αυτά. Διαπίστωσαν επίσης ότι το Pioneer 10 θα είναι πιθανότατα το πρώτο που θα περάσει πλησίον από ένα άστρο που ονομάζεται HIP 117795, στον αστερισμό της Κασσιόπης. Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι το διαστημικό σκάφος θα περάσει σε απόσταση μόλις 0,75 έτους φωτός από το αστέρι σε περίπου 90.000 χρόνια. Επίσης, διαπίστωσαν ότι και τα τέσσερα διαστημόπλοια θα ταξιδέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού συγκρουστούν ή συλληφθούν από την βαρύτητα κάποιου άστρου - της τάξεως των 1020 ετών.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του Voyager 1 έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI). (CC BY2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: