Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Αστροναύτες σε «χειμερία νάρκη» θα εξερευνήσουν το σύμπαν;


Διαστημικοί ταξιδιώτες που κοιμούνται σε θαλάμους ταξιδεύοντας προς τον Δία ή έναν ακόμα μακρινότερο προορισμό, είναι μια εικόνα οικεία στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αν και είχε προταθεί ως πραγματικό σενάριο τον 20ο αιώνα.  Αυτές οι εικόνες είναι τελικά προφητικές;

Προκειμένου οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές να επιτύχουν, θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οι αστροναύτες λειτουργούν στο διάστημα. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η θέση των αστροναυτών σε κατάσταση αναστολής μπορεί να είναι ένας τρόπος να προχωρήσουμε στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πώς η «χειμερία νάρκη» θα επηρεάσει το σχεδιασμό μιας αποστολής στον Άρη. Καταρχήν, η αποστολή θα μπορούσε να γίνει με την κατασκευή μικρότερων διαστημικών οχημάτων. Αφαιρώντας το χώρο διαβίωσης του πληρώματος που δεν χρειάζεται πλέον και μειώνοντας τις προμήθειες, η ομάδα προχώρησε σε ένα σχέδιο που μειώνει τη μάζα του διαστημικού σκάφους κατά ένα τρίτο.
«Τροποποιήσαμε την αρχιτεκτονική του διαστημικού σκάφους, λαμβάνοντας υπόψη τις προμήθειες, την προστασία του από την ακτινοβολία, την κατανάλωση ενέργειας και το χώρο του πληρώματος», δήλωσε ο Robin Biesbroek της ESF's Concurrent Design Facility (CDF) μιας ομάδας που διεξάγει αρχικές αξιολογήσεις προτεινόμενων μελλοντικών αποστολών. Ο στόχος της CDF είναι να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα της ανθρώπινης χειμερίας νάρκη για ένα ταξίδι σε έναν πλανήτη όπως ο Άρης.
«Εξετάσαμε πώς μια ομάδα αστροναυτών θα μπορούσε να βρεθεί σε κατάσταση αναστολής, τι θα μπορούσε να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πως το σκάφος θα χειριστεί την ανθρώπινη ασφάλεια και ακόμη ποια επίδραση η ‘χειμερία νάρκη’ θα είχε στην ψυχολογία της ομάδας", σημείωσε ο Biesbroek. «Τέλος, δημιουργήσαμε ένα αρχικό σχέδιο του οικοσυστήματος του σκάφους και ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας αποστολής ανθρώπων στον Άρη μέσα σε 20 χρόνια, με την μέθοδο της αναστολής των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος».
Η επιβράδυνση του μεταβολισμού των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο που κάνουν κάποια ζώα δεν είναι απόλυτα εφικτή σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι έξω από τη σφαίρα των δυνατοτήτων μας, δεδομένου ότι παρόμοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται ήδη για τη διάσωση θυμάτων τραυματισμών.
«Προς το παρόν η ανθρώπινη χειμερία νάρκη έχει προταθεί ως μια μέθοδος για τα διαστημικά ταξίδια», εξήγησε η ηγέτης της ερευνητικής ομάδας Δρ Jennifer Ngo-Anh. «Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε το ρυθμό μεταβολισμού ενός αστροναύτη κατά 75% - παρόμοιο με αυτό που παρατηρούμε στη φύση σε ορισμένα μεγάλα ζώα όπως οι αρκούδες - θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε σημαντική εξοικονόμηση μάζας και κόστους, κάνοντας αποστολές μακροχρόνιας εξερεύνησης πιο εφικτές».
Η Dr. Ngo-Anh πρόσθεσε: «Και η βασική ιδέα να τεθούν οι αστροναύτες σε μακροχρόνιο ύπνο δεν είναι τόσο τρελή: μια συγκρίσιμη μέθοδος έχει δοκιμαστεί και εφαρμοστεί ως φροντίδα σε ασθενείς που περιθάλπονται με σοβαρούς τραυματισμούς και που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις για περισσότερο από δύο δεκαετίες τώρα. Τα περισσότερα μεγάλα ιατρικά κέντρα έχουν πρωτόκολλα για την πρόκληση υποθερμίας στους ασθενείς ώστε να μειώσουν το μεταβολισμό τους και να κερδίσουν ουσιαστικά το χρόνο, κρατώντας τους ασθενείς σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι διαφορετικά θα ήταν».
«Στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε στο μέλλον, αφού ερευνήσουμε εκείνα τα κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούν ή παρεμποδίζουν την έναρξη της νάρκης, ξεκινώντας από τα ζώα και προχωρώντας στους ανθρώπους», κατέληξε η Δρ Ngo-Anh.
Θα μπαίνατε σε χειμερία νάρκη για να εξερευνήσετε το σύμπαν; Πιθανά σε 20 χρόνια να μην είναι μόνο ένα υποθετικό ερώτημα!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Steve Johnson, astronaut. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: