Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Επιστήμονες υπολόγισαν τη μάζα του Γαλαξία!


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μοντέλα υπολόγισε τη μάζα του Γαλαξία. Για τις προσπάθειες και τα αποτελέσματά τους προδημοσίευσαν πρόσφατα στον διακομιστή του arXiv ένα σχετικό άρθρο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν οδηγήσει σε εκτιμήσεις του μεγέθους του Γαλαξία-τώρα θεωρείται ότι έχει διάμετρο περίπου 256.000 έτη φωτός. Τώρα, στη αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει υπολογισμούς που έχουν οδηγήσει σε μια εκτίμηση της μάζας του γαλαξία μας - περίπου 890 δισεκατομμύρια φορές εκείνη του ήλιου!

Η αποτύπωση του μεγέθους, του σχήματος και της μάζας του γαλαξία μας δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι τον μετράμε από μέσα του. Δεν μπορούμε να δούμε μεγάλο μέρος του εξαιτίας της διαστρικής σκόνης και των αερίων που κρύβουν πολλά άστρα. Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες αναζήτησαν άλλους τρόπους για να χαρτογραφήσουν τον γαλαξία.
Για να καταλήξουν σε μια εκτίμηση της μάζας του γαλαξία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από πολλές πηγές για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο κατανομής της μάζας του. Τα δεδομένα παρείχαν πληροφορίες για την κίνηση των αστεριών, του φυσικού αερίου και άλλου υλικού στον γαλαξία. Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να αναπτύξει αυτό που περιγράφει ως "καμπύλη περιστροφής". Επειδή ο γαλαξίας δεν περιστρέφεται με ομοιόμορφο τρόπο, οι ερευνητές έπρεπε να καταλήξουν σε μια τέτοια καμπύλη για να κατανοήσουν καλύτερα τις αποστάσεις των γαλαξιακών αντικειμένων.
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως σημειώνουν, μπορούν να εξισορροπηθούν με τις βαρυτικές δυνάμεις - μια τέτοια ισορροπία είναι κρατά τα άστρα και την υπόλοιπη ύλη από το να πέσουν στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία ή να εκτοξευθούν στο διάστημα. Και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό μάζας ενός αντικειμένου. Πηγαίνοντας τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, με τον υπολογισμό των καταστάσεων ισορροπίας για όλα τα αντικείμενα του γαλαξία, η ομάδα ήταν σε θέση να υπολογίσει όλες τις μάζες των ορατών αντικειμένων. Οι ερευνητές έπρεπε ακόμα να λάβουν υπόψη τη σκοτεινή ύλη, η οποία σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα αποτελεί περίπου το 93% της συνολικής μάζας του γαλαξία. Η τοποθέτηση και των δύο στους υπολογισμούς τους οδήγησε στη συνολική μάζα του γαλαξία και έναν υπολογισμό για τη συνολική μάζα της σκοτεινής ύλης - 830 δισεκατομμυρία φορές εκείνη του ήλιου. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις τους είναι σύμφωνες με τα αποτελέσματα άλλων ερευνητών με τον ίδιο στόχο, δίνοντας τα ευρήματά τους μεγαλύτερη αξιοπιστία.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Steven Valkenberg Milkyway 1/15. (CC BY 2.0)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: