Σελίδες

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

TRAPPIST-1: Θα μπορούσε η ζωή να επιβιώσει από τις υπερεκλάμψεις του κόκκινου αστεριού;

Το πλανητικό σύστημα TRAPPIST-1 θα μπορούσε να είναι το όνειρο ενός συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Επτά κόσμοι στο μέγεθος της Γης περιφέρονται γύρω από ένα κόκκινο αστέρι νάνο που απέχει μόλις 40 έτη φωτός από την Γη. Τρεις από αυτούς τους κόσμους βρίσκονται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου. Ολόκληρο το σύστημα εκτείνεται σε μια ζώνη μικρότερη από 10.000.000 χιλιόμετρα. Επτά πλανήτες σε μια απόσταση μικρότερη από το ένα τέταρτο της απόστασης Γης – Αφροδίτης στην πλησιέστερη προσέγγισή τους!. Τι επικές διαπλανητικές ιστορίες θα είχε ένας πολιτισμός σε αυτό το σύστημα!

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Μια εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία Μ90 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!

Αυτή η εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA/ESA παρουσιάζει τον εντυπωσιακό σπειροειδή γαλαξία Messier 90 (M90, επίσης NGC 4569), που βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Μακρινός πλανήτης, πιθανά συνοδεύεται από έναν ηφαιστειακό δορυφόρο!

Νέα έρευνα που έγινε στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA αποκαλύπτει πιθανά σημάδια ενός βραχώδους, ηφαιστειακού φεγγαριού που περιστρέφεται γύρω από έναν εξωπλανήτη 635 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Εάν οι ενδείξεις αποδειχθούν, θα πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη ανακάλυψη δορυφόρου ενός πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα! Η μεγαλύτερη ένδειξη είναι ένα νέφος αερίων νατρίου που τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι κοντά αλλά ελαφρώς μη συγχρονισμένα με τον εξωπλανήτη, έναν γίγαντα αερίου του μεγέθους του Κρόνου που ονομάζεται WASP-49 b.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Barnard b: ανακαλύφθηκε ένας μικρός βραχώδης εξωπλανήτης μόλις 6 έτη φωτός μακρυά!

Χρησιμοποιώντας το European Southern Observatory's Very Large Telescope (ESO's VLT), οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από το αστέρι του Barnard, το πλησιέστερο μεμονωμένο άστρο στον ήλιο μας. Σε αυτόν τον εξωπλανήτη, ο οποίος έχει τουλάχιστον τη μισή μάζα της Αφροδίτης, ο χρόνος διαρκεί λίγο περισσότερο από τρεις γήινες ημέρες. Οι παρατηρήσεις της ομάδας υπαινίσσονται επίσης την ύπαρξη τριών ακόμη υποψηφίων εξωπλανητών, σε διάφορες τροχιές γύρω από το ίδιο αστέρι.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

K2-18b: Ο υδάτινος κόσμος που ενθουσιάζει τους ερευνητές!

Ένα μαγευτικό κοσμικό αίνιγμα, ο πλανήτης K2-18b, περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο σε απόσταση 124 ετών φωτός μακριά. Αυτός ο αινιγματικός εξωπλανήτης, που εντοπίστηκε αρχικά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, αψηφά την κατηγοριοποίηση των πλανητών, βρισκόμενος στο όριο μεταξύ ενός αέριου κόσμου που μοιάζει με τον Ποσειδώνα και ενός δυνητικά βραχώδους πλανήτη παρόμοιο με την Γη.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Gliese 12b: Η ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη που μοιάζει με τη Γη θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρω φως στο τι κάνει έναν πλανήτη κατοικήσιμο!

Με μια συναρπαστική ανακάλυψη για την αστρονομία και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Gliese 12b, ενός εύκρατου εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης, μόλις 40 έτη φωτός μακριά, ουσιαστικά στην γειτονιά μας!

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Τελικά τι είναι πλανήτης; Αναμένεται η παρουσίαση των προτεινόμενων τροποποιήσεων του επιστημονικού ορισμού!

Οι αστρονόμοι αναζητούν και πάλι έναν νέο ορισμό για το τι είναι πλανήτης ώστε να αντικαταστήσει αυτόν που πολλοί ερευνητές θεωρούν ως ηλιοκεντρικό και ξεπερασμένο. Ο τρέχων ορισμός - που καθιερώθηκε το 2006 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), τον οργανισμό που ονομάζει επίσημα τα αντικείμενα στο διάστημα – μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι για να χαρακτηριστεί ένα ουράνιο σώμα πλανήτης, πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Νέα τεχνολογία πρόωσης, υπόσχεται ταξίδι στον Εγγύτατο σε μόλις 43 χρόνια!

Για να φτάσει ένα διαστημικό όχημα στον Proxima Centauri b (δηλαδή στον πρώτο πλανήτη του Εγγύτατου, του πλησιέστερου σε εμάς άστρου) θα χρειαστούν πολλές νέες τεχνολογίες, αλλά υπάρχουν όλο και πιο συναρπαστικοί λόγοι για να αξίζει το κόπο ένα τέτοιο εγχείρημα. Τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές προσπάθειες έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά τρόπους για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο - η πρόωση.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Αρης: Εντοπίσθηκε παγωμένο νερό στις κορυφές των ψηλότερων βουνών του ηλιακού συστήματος!

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε νερό με την μορφή πάγου στα κολοσσιαία ηφαίστεια του Άρη, που είναι και τα μεγαλύτερα βουνά του ηλιακού συστήματος. Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βέρνης χρησιμοποίησε 5.000 έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κάμερα CaSSIS, που βρίσκεται στο διαστημόπλοιο ExoMars Trace Gas Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η κατανόηση του πού μπορεί να βρεθεί το νερό και πώς μεταφέρεται, είναι σημαντική για μελλοντικές αποστολές στον Άρη και πιθανή ανθρώπινη εξερεύνηση.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

TRAPPIST-1: οι εξωτερικοί πλανήτες του συστήματος, πιθανά διατηρούν νερό στην επιφάνειά τους.

Το πλανητικό σύστημα TRAPPIST-1 προκάλεσε ένα κύμα ενδιαφέροντος όταν παρατηρήθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Το 2016, αστρονόμοι που χρησιμοποιούσαν το Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) στο Παρατηρητήριο La Silla στη Χιλή εντόπισαν δύο βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο, το οποίο πήρε το όνομα TRAPPIST-1. Στη συνέχεια, το 2017, μια λεπτομερέστερη ανάλυση αποκάλυψε άλλους πέντε βραχώδεις πλανήτες. Ήταν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, ειδικά επειδή έως και τέσσερις από αυτούς βρίσκονται στη σωστή απόσταση από το άστρο για να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνειά τους.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη του περιβόητου Πλανήτη 9!

Μια μικρή ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), το Πανεπιστήμιο Κυανής Ακτής και το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο αναφέρει νέα στοιχεία για την ύπαρξη του περιβόητου Πλανήτη 9 (ή και Πλανήτη Χ). Ενός μακρινού μεγάλου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που κρύβεται στο σκοτάδι των ορίων του και του οποίου η αναζήτηση αποτελεί πάθος πολλών αστρονόμων. Η ομάδα Δημοσίευσε την εργασία της στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv και έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal Letters.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

TOI-4862 b: ανακαλύφθηκε ακόμα ένας εξωπλανήτης τύπου "θερμού Δία"!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων δημοσίευσε στις 3 Απριλίου 2024 στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv την ανίχνευση ενός νεαρού και θερμού εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα μακρινό αστέρι. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-4862 b (ή NGTS-30 b), είναι παρόμοιος σε μέγεθος και μάζα με τον Δία.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Τα τοπία του Άρη, δεν έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από το νερό!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπήρχε υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κατά την πρώιμη φάση της ζωής του. Όμως η περίοδος αυτή μπορεί να ήταν μικρότερη. Οι οριζόντιες μορφές των καναλιών που ονομάζονταν ρέματα, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι σχηματίζονταν αποκλειστικά από υγρό νερό, μπορούν επίσης να σχηματιστούν από τη δράση της εξάτμισης του παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

TOI-1135 b: αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ακόμα εξωπλανήτη στο μέγεθος του Κρόνου!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-1135 b, είναι καυτός και συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον Κρόνο. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε λεπτομερώς σε ένα δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η ακτινοβολία των τεράστιων άστρων καταστρέφει τους γιγαντιαίους αεριώδης πλανήτες τους!

Το ερώτημα για το πώς σχηματίζονται πλανητικά συστήματα όπως το ηλιακό σύστημα, απασχολεί έντονα τους επιστήμονες. Η ανακάλυψη όλο και περισσότερων πλανητικών συστημάτων με ποικίλα χαρακτηριστικά βάζουν σε δοκιμασία τις διάφορες θεωρίες και αναγκάζουν τους μελετητές να διερευνούν κάθε λεπτομέρεια και ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί!

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Οι πιθανά κατοικήσιμοι ωκεάνιοι εξωπλανήτες, τραβούν το ενδιαφέρον των αστρονόμων και του James Webb!

Αρκετοί αστρονόμοι επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος εξωπλανήτη ιδιαίτερα κατάλληλο για την φιλοξενία ζωής. Ονομάζονται ωκεάνιοι κόσμοι και χαρακτηρίζονται από τεράστιους ωκεανούς με υγρό νερό και πυκνές ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Το New Horizons της NASA ανιχνεύει σκονισμένους υπαινιγμούς για μια πολύ μεγαλύτερη ζώνη Kuiper!

Νέες παρατηρήσεις από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA υπαινίσσονται ότι η Ζώνη Kuiper - η τεράστια, μακρινή εξωτερική ζώνη του ηλιακού μας συστήματος που αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες παγωμένα, βραχώδη πλανητικά δομικά στοιχεία - μπορεί να εκτείνεται πολύ πιο μακριά από ό, τι πιστεύαμε.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Τα διερχόμενα αστέρια αλλάζουν την τροχιακή εξέλιξη της Γης και το κλίμα της!

Η βαρυτική επίδραση των άστρων που περνούν κοντά από το ηλιακό μας σύστημα αλλάζει τη μακροπρόθεσμη τροχιακή εξέλιξη των πλανητών, συμπεριλαμβανομένης της Γης, και, κατ' επέκταση, τροποποιεί το κλίμα μας. Αυτό προκύπτει από την μελέτη με τίτλο: "Passing Stars as an Important Driver of Paleoclimate and the Solar System's Orbital Evolution" που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters, με κύριο συγγραφέα τον Nathan A. Kaib, Επιστήμονα στο Planetary Science Institute.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ο μπλε γαλαξίας ESO 185-IG013 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble!

Αυτή η νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA δείχνει τον ESO 185-IG013, έναν φωτεινό μπλε συμπαγή γαλαξία (blue compact galaxy - BCG). Οι BCG είναι κοντινοί γαλαξίες που παρουσιάζουν μια έντονη δραστηριότητα σχηματισμού νέων άστρων.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην Γαλαξιακή κατοικήσιμη ζώνη!

Ο πλανήτης μας βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του ήλιου μας, την ιδιαίτερη εκείνη περιοχή όπου το νερό μπορεί να είναι σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ενός βραχώδους υποστρώματος. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ιδιαίτερο πράγμα για εμάς: βρισκόμαστε επίσης στη γαλαξιακή κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή εντός του Γαλαξία μας όπου ο ρυθμός σχηματισμού άστρων είναι ο «σωστός» για την ύπαρξή μας.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Η ζωή στη Γη χρησιμοποιεί το νερό ως διαλύτη. Υπάρχουν άλλες επιλογές για τη ζωή σε εξωγήινους κόσμους;

Βρισκόμαστε μέσα σε ένα ασύλληπτα μεγάλο σύμπαν με εκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια ποικιλία ζωής πέρα από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε. Πλάσματα δομημένα με βάση το πυρίτιο και όχι τον άνθρακα ή οργανισμοί που αναπνέουν υδρογόνο αντί για οξυγόνο. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο περίεργη και θαυμαστή μπορεί να είναι η εξωγήινη ζωή, θα πρέπει να εξακολουθεί να διέπεται από τους ίδιους παγκόσμιους φυσικούς νόμους και συνεπώς με την ίδια χημεία με τη ζωή στη Γη, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται έναν χημικό διαλύτη.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Μια παγκόσμια ανάλυση για το πώς οι ανθρώπινες υποδομές συμπιέζουν τις παραλίες!

Οι παραλίες και οι αμμοθίνες περιορίζονται ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ανθρώπινες υποδομές. Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις μέρες μας, όταν κάποιος βρεθεί σε μια τυχαία παραλία οπουδήποτε στον κόσμο, χρειάζεται να περπατήσετε μόνο 390 μέτρα κατά μέσο όρο για να βρεθεί στον πλησιέστερο δρόμο ή κτίριο. Αν και αυτή η μικρή απόσταση με τα πόδια μπορεί να φαίνεται βολική αν θέλετε να περάσετε μια μέρα στην παραλία, είναι κακό νέο για την προστασία μας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα αποθέματα πόσιμου νερού και τη βιοποικιλότητα.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Νέα μελέτη, δείχνει ότι κάποιες μορφές ζωής θα μπορούσαν να υπάρχουν στα σύννεφα θειικού οξέος της Αφροδίτης!

Μια ομάδα χημικών και πλανητικών επιστημόνων από το Worcester Polytechnic Institute, το Nanoplanet Consulting και το MIT ανακάλυψε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μια μορφή ζωής που χρησιμοποιεί το θειικό οξύ ως υγρό διαλυτικό μέσο, θα μπορούσε να υπάρχει σε μερικά από τα σύννεφα που καλύπτουν τον πλανήτη Αφροδίτη. Η ομάδα δημοσίευσε την εργασία της στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.