Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ο μύθος των Πλειάδων, ίσως είναι ο παλαιότερος του κόσμου, σύμφωνα με τους αστρονόμους!

Στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο είναι εύκολα ορατό ένα όμορφο σύμπλεγμα αστεριών γνωστό ως Πλειάδες, ή οι «επτά αδελφές». Αν το παρατηρήσετε προσεκτικά πιθανώς θα μετρήσετε έξι αστέρια. Γιατί λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν επτά; Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στις Πλειάδες ως «επτά αδελφές» και διηγούνται διάφορες ιστορίες. Αφού μελέτησαν πολύ προσεκτικά την κίνηση των αστεριών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι ιστορίες αυτές μπορεί να χρονολογούνται πριν από 100.000 χρόνια σε μια εποχή που ο αστερισμός φαινόταν αρκετά διαφορετικός.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Μια νέα εξίσωση υπολογίζει την πιθανότητα εξωγήινων πολιτισμών!

Μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Jet Propulsion Laboratory της NASA και το Κολλέγιο Σαντιάγο της Καλιφόρνια, ανέπτυξε μια ενημερωμένη έκδοση μιας παλιάς εξίσωσης για να υπολογίσει την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών. Η ομάδα έχει ανεβάσει την σχετική ανάλυση στο διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv (όλο το άρθρο εδώ).

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Μετρήθηκε η απόσταση του πιο μακρινού γαλαξία του Σύμπαντος!

Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck I μέτρησε την απόσταση ενός αρχαίου γαλαξία. Συμπέραναν ότι ο γαλαξίας - στόχος GN-z11 δεν είναι μόνο ο παλαιότερος γαλαξίας αλλά και ο πιο μακρινός! Είναι τόσο μακριά που ουσιαστικά πλησιάζει το όριο του ίδιου του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε μια περίοδο της κοσμολογικής ιστορίας, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα 44 πλησιέστερα άστρα, σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Οι άνθρωποι γοητευόμαστε από τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού από την αυγή της προϊστορίας. Αποκωδικοποιούμε τα μυστήρια των ουράνιων σωμάτων για πολλούς αιώνες, αλλά μόνο τα τελευταία 200 χρόνια ήμαστε σε θέση να συλλέξουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα φωτεινά σημεία που περιστρέφονται στον νυχτερινό ουρανό.

Πίνακας με τα 10 λαμπρότερα άστρα όπως φαίνονται από την Γη.

 ΠΗΓΗ: https://www.visualcapitalist.com/the-44-closest-stars-and-how-they-compare-to-our-sun/

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Τα 44 πλησιέστερα άστρα σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Πίνακας με τα 44 πλησιέστερα άστρα στην Γη.

ΠΗΓΗ: https://www.visualcapitalist.com/the-44-closest-stars-and-how-they-compare-to-our-sun/

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Τα 44 πλησιέστερα άστρα σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο Δίας και ο Κρόνος θα μας χαρίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο Αστέρι στις 21 Δεκεμβρίου!

Το 2020 είναι μια χρονιά που θα παραμείνει σίγουρα χαραγμένη στην μνήμη μας. Παρόλα αυτά, προς το τέλος της είναι αποφασισμένη να προσφέρει ένα εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο θέαμα! Ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Μέσω... Κύπρου η μελέτη των πετρωμάτων του Αρη!

Διεθνής ομάδα ειδικών μαζί με Κύπριους επιστήμονες συζήτησαν την Παρασκευή 27/11/2020 για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά την συστηματική δοκιμή διαστημικού εξοπλισμού στην Κύπρο προτού αυτός αποσταλεί στον Άρη για την μέτρηση της ηλικίας των βράχων του.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Το σύμπαν συνεχίζει να εκπλήσσει! Δέκα φορές περισσότεροι υπέρλαμπροι γαλαξίες, από τις θεωρητικές προβλέψεις!

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το SRON Netherlands Institute for Space Research παρατήρησε ότι υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι φωτεινοί γαλαξίες στο υπέρυθρο φως, από ότι η ακτινοβολία των άστρων μπορεί να παράγει σύμφωνα με τα μοντέλα. Εάν η παρατήρηση είναι σωστή, σημαίνει ότι μόνο τα αστέρια δεν μπορούν να εξηγήσουν τη φωτεινότητα των πιο λαμπρών γαλαξιών στο υπέρυθρο φάσμα. Η εργασία δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση του Astronomy & Astrophysics.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ανακάλυψη δύο θερμών εξωπλανητών, γύρω από ψυχρά άστρα - νάνους.

Χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, οι αστρονόμοι εντόπισαν δύο νέους ζεστούς εξωγήινους κόσμους σε τροχιά γύρω από άστρα - νάνους τύπου Μ. Οι νέοι εξωπλανήτες, που ονομάζονται TOI 122b και TOI 237b, είναι περίπου 2,7 και 1,4 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη αντίστοιχα και θερμότεροι από τον πλανήτη μας. 

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

K2-141: Υπερηχητικοί άνεμοι, βροχή βράχων και ωκεανοί μάγματος σε βραχώδη εξωπλανήτη!

Μεταξύ των πιο ακραίων πλανητών που ανακαλύφθηκαν πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα είναι οι λεγόμενοι πλανήτες λάβας. Πρόκειται για κόσμους τόσο κοντά στο αστέρι τους, ώστε να είναι τόσο ζεστοί που ορισμένες περιοχές τους είναι πιθανώς ωκεανοί λιωμένης λάβας. 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νερού στην Σελήνη!

Το νερό δείχνει να είναι πιο άφθονο στο φεγγάρι από ότι έως τώρα υποψιάζονταν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2020 στο Nature Astronomy.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ηφαιστειακή δραστηριότητα στον δορυφόρο του Δία, Ιώ!

Νέες παρατηρήσεις από το ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) δείχνουν για πρώτη φορά την ηφαιστειακή δραστηριότητα του φεγγαριού του Δία, Ιώ και την επίδρασή της στην ατμόσφαιρά του.

Η Ιώ είναι ο πιο ενεργός ηφαιστειακά δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα. Φιλοξενεί περισσότερα από 400 ενεργά ηφαίστεια, τα οποία εκτοξεύουν αέρια θείου που δίνουν στην Iώ τα κίτρινα – λευκά – πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα όταν παγώνουν στην επιφάνεια της.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

TOI-1266: Ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών, γύρω από έναν κόκκινο νάνο.

Οι κόκκινοι νάνοι είναι ένα πολύ διαδεδομένο είδος αστεριών χαμηλής θερμοκρασίας στον γαλαξία μας. Για το λόγο αυτό, επιτρέπουν ενδεχομένως να υπάρχει υγρό νερό σε πλανήτες που είναι πολύ κοντά τους. Στην αναζήτηση κατοικήσιμων κόσμων πέρα ​​από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: η απόσταση μεταξύ ενός εξωπλανήτη και του αστεριού του είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ανίχνευσή του. Όσο πιο κοντά είναι τα δύο σώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εντοπιστούν οι πλανήτες από τη Γη, λόγο της εντονότερης βαρυτικής αλληλεπίδρασης με το άστρο τους.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Οι κορυφές των βουνών του Πλούτωνα είναι χιονισμένες, αλλά για άλλο λόγο από ότι της Γης!

Το 2015, το διαστημικό σκάφος New Horizons έστειλε φωτογραφίες θεαματικών χιονισμένων βουνών από τον πλανητοειδή (και πρώην πλανήτη) Πλούτωνα, τα οποία είναι εντυπωσιακά παρόμοια με τα βουνά στη Γη. Παρά το μικρό μέγεθος του Πλούτωνα, τα βουνά του και ειδικά ο σχηματισμός που έχει ονομασθεί όρος Pigafetta, έχει κορυφές που φθάνουν τα 2,5–3,5 χιλιόμετρα πάνω από την βάση τους και σχεδόν 4 χιλιόμετρα πάνω από την μέση ακτίνα του νάνου πλανήτη. Ένα τέτοιο τοπίο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ αλλού στο Ηλιακό Σύστημα.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Οι πλανήτες σχηματίζονται πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες!

Οι αστρονόμοι έχουν βρει στοιχεία ότι οι πλανήτες αρχίζουν να σχηματίζονται ενώ τα νεαρά αστέρια τους δεν έχουν ακόμα καλά – καλά αναπτυχθεί! Μια εικόνα υψηλής ανάλυσης που λήφθηκε με το Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) δείχνει έναν νεαρό πρωτο-πλανητικό δίσκο με πολλαπλά κενά και δακτυλίους σκόνης. Αυτό η εικόνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature, δείχνει το νεότερο και πιο λεπτομερές παράδειγμα δακτυλίων σκόνης που αποτελούν το φυτώριο σχηματισμού νέων πλανητών.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κάποιοι πλανήτες, ίσως είναι ευνοϊκότεροι για την ζωή από ότι η Γη!

Η Γη δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος πλανήτης στο σύμπαν για την ζωή! Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 24 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα που μπορεί να διαθέτουν συνθήκες πιο κατάλληλες για τη ζωή από τον δικό μας. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα που δείχνουν να είναι φιλικότερα από τον ήλιο μας.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ο Τιτάνας έχει τα συστατικά της ζωής, αλλά χρειάζεται διαφορετική συνταγή!

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Astronomy and Astrophysics, η Catherine Neish, πλανητικός γεωλόγος και μέλος του Western's Institute for Earth and Space Exploration  (Western Space) - και οι συνάδελφοί της από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) παρουσίασαν μια προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης για τη εξερεύνηση του Τιτάνα.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Θα μπορούσε να υπάρξει ζωή, βαθιά στο υπέδαφος του Αρη;

Επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard & Smithsonian και του Florida Institute of Technology μέσω μια νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει ή υπήρχε ζωή βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη, της Σελήνης ή άλλων βραχωδών αντικειμένων του πλανητικού μας συστήματος.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακαλύφθηκε πλανήτης, μεγαλύτερος από το άστρο του!

Χάρη στα ισχυρά διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια μία ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον ανακοίνωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου πλανήτη, στο μέγεθος του Δία, σε τροχιά γύρω από έναν λευκό νάνο. Το σύστημα, σε απόσταση περίπου 80 έτη φωτός από την Γη, αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς ο πλανήτης, έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται!

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μια ακραία θεωρία! Είναι δυνατή η ύπαρξη ζωής στο εσωτερικό των άστρων;

Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Ένα από τα βαθύτερα ερωτήματα της σύγχρονης αστρονομίας. Παρόλο που η κατανόησή μας για το σύμπαν έχει αυξηθεί σημαντικά, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη είναι συνηθισμένοι, όπως και τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή όπως την γνωρίζουμε και όμως δεν έχουμε βρει ακόμη οριστικά στοιχεία για τη ζωή πέρα ​​από τον πλανήτη μας.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ισως οι επιστήμονες δεν κατανοούν καλά την σκοτεινή ύλη!!!

Οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του Very Large Telescope (VLT) στη Χιλή υποδεικνύουν ότι πιθανά κάτι λείπει από τις θεωρίες μας για το πώς συμπεριφέρεται η σκοτεινή ύλη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ερευνητές αποκάλυψαν μια απροσδόκητη ασυμφωνία μεταξύ των παρατηρήσεων των συγκεντρώσεων της σκοτεινής ύλης σε ένα δείγμα μεγάλων σμηνών γαλαξιών και θεωρητικών προσομοιώσεων υπολογιστών για το πώς η σκοτεινή ύλη πρέπει να κατανέμεται στο σύμπαν. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις σκοτεινής ύλης παράγουν φαινόμενα βαρυτικού φακού που είναι 10 φορές ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η θεωρίες συνεχίζονται! Νέες ιδέες για το τι είναι ο "Οumuamua"!

Τα «ποδαράκια του ήλιου» όπως ονομάζουμε τους αιωρούμενους κόκκους σκόνης μπροστά από μια φωτεινή ακτίνα, δεν είναι ζωντανά αλλά κινούνται λόγω των ανεπαίσθητων ροών του αέρα που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε.

Τώρα, σκεφτείτε μια ομάδα σωματιδίων σκόνης κολλημένων μεταξύ τους, πολλαπλασιάστε την μερικές τάξεις μεγέθους και φανταστείτε την στο διάστημα. Και πάλι δεν είναι κάτι ζωντανό αλλά θα εκτοξευόταν από την ηλιακή ακτινοβολία αντί από τους ανέμους. Αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες ότι μπορεί να είναι ο πρώτος ανιχνευμένος επισκέπτης από το μεσοαστρικό διάστημα.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

METISSE: Μια νέα μέθοδος πρόβλεψης της εξέλιξης των μεγάλων αστεριών.

Ως μεγάλα αστέρια χαρακτηρίζονται εκείνα που έχουν μάζα πάνω από 10 φορές τη μάζα του ήλιου και σχηματίζονται λιγότερο συχνά από τα αντίστοιχα αστέρια χαμηλής μάζας. Ωστόσο, συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην εξέλιξη των άλλων αστεριών και των γαλαξιών. Τα μεγάλα αστέρια είναι οι πρόδρομοι πολλών σημαντικών φαινομένων στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού με υλικό του περιβάλλοντός τους με εκρήξεις σουπερνόβα και της αλλαγής της δυναμικής των συστημάτων που ανήκουν.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Το σύμπαν συνεχίζει να διαψεύδει τις θεωρίες! Φαίνεται να είναι πιο ομοιόμορφο από ότι πιστεύουν οι επιστήμονες!

Το σύμπαν είναι εκπληκτικά ομαλό!

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το σύμπαν είναι λιγότερο ανομοιόμορφο από το προβλεπόμενο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε μια σειρά από δημοσιεύσεις που αναρτήθηκαν στις 30 Ιουλίου στο arXiv.org. Η ασυμφωνία αυτή με τις προβλέψεις, θα μπορούσε να υπαινίσσεται ότι κάτι δεν έχει γίνει κατανοητό από τις επικρατούσες θεωρίες.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα έρευνα θέτει προδιαγραφές στην αναζήτηση τεχνητών, εξωγήινων ραδιοκυμάτων.

Μια σημαντική έρευνα που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές μας να βρούμε εξωγήινη ζωή στον γαλαξία μας εκδόθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, οι ερευνητές παρουσιάζουν μια νέα ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων η οποία αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στην Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI).

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Τα φεγγάρια του Δία, πιθανά κρατούν ζεστό το ένα το άλλο!

Χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα θερμότητας για να κρατήσει έναν ωκεανό υγρό. Για τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, μια νέα ανάλυση προτείνει μια εκπληκτική πηγή για ένα μέρος της θερμότητας αυτής: την συνύπαρξή τους!

Εγκριση της NASA για την πρώτη αποστολή στους "Τρωικούς αστεροειδείς"!

Η NASA ενέκρινε το τελικό στάδιο ανάπτυξης της αποστολής Lucy υπό την εποπτεία του Southwest Research Institute με σκοπό  να εξερευνήσει τους Τρωικούς αστεροειδείς* και με στόχο να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2021.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα με πολλούς κατοικήσιμους πλανήτες!


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι άλλα αστέρια θα μπορούσαν να διαθέτουν πλανητικά συστήματα με έως και επτά πλανήτες σαν τη Γη, με την προϋπόθεση της απουσίας ενός γίγαντα αερίων όπως ο Δίας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης που εκπονήθηκε με επικεφαλής τον αστροβιολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Stephen Kane, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουλίου 2020 στο Astronomical Journal.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το περιβάλλον γέννησης του Ηλιου!


Ο ήλιος μας άραγε γεννήθηκε μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια άστρων με χαλαρούς δεσμούς μεταξύ τους ή σε μια μικρή οικογένεια στενά αλληλοσυνδεόμενων μελών;
Νέες προσομοιώσεις γέννησης αστεριών προτείνουν δύο εκδοχές για τη διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Νέα μελέτη αποτυπώνει την εξέλιξη της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών.


Από την στιγμή που τα τηλεσκόπια έγιναν αρκετά ισχυρά για να μελετηθούν πλανήτες σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν ατμόσφαιρες όπως η Γη. Αντ 'αυτού, φαίνεται να καλύπτονται από παχιά στρώματα υδρογόνου.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

TRAPPIST-1: Διαθέτουν οι πλανήτες του ατμόσφαιρες;


Τον Φεβρουάριο του 2017, η επιστημονική κοινότητα ενθουσιάσθηκε, καθώς η NASA ανακοίνωσε ότι ένα κοντινό αστέρι (το TRAPPIST-1) είχε ένα σύστημα με όχι λιγότερους από επτά βραχώδεις πλανήτες. Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν πραγματοποιήσει κάθε είδους παρατηρήσεις και μελέτες με την ελπίδα να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους εξωπλανήτες. Συγκεκριμένα, προσπαθούν να μάθουν εάν κάποιοι από τους πλανήτες που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου θα μπορούσε πράγματι να είναι κατοικήσιμος.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Επίπεδες περιοχές του Τιτάνα, μπορεί να είναι πυθμένες αρχαίων λιμνών.


Επίπεδες περιοχές στο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα θα μπορούσαν να είναι αποξηραμένοι πυθμένες αρχαίων λιμνών και των θαλασσών. Η θεωρία αυτή, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2020 στο Nature Communications, μπορεί να λύσει ένα 20χρονο μυστήριο.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Προορισμός: Αρης. Ενδιάμεση στάση: Αφροδίτη!


Μια ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την NASA, πρότεινε στην NASA ότι θα πρέπει να κατευθύνει το μελλοντικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με προορισμό τον Άρη πρώτα προς την Αφροδίτη. Στην εργασία τους, που ανέβηκε στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv, οι ερευνητές αναλύουν τα επιχειρήματά τους για μια αποστολή με ενδιάμεσο σταθμό αντί μιας αποστολής απευθείας προσέγγισης του Αρη.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Κάποιοι εξωπλανήτες μπορεί να καλύπτονται με νερό, μεταξύ υγρής και αέριας φάσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Οι πλανήτες μεσαίου γύρω από άλλα αστέρια μπορεί να κατατάσσονται σε περισσότερες από τις δύο κατηγορίες που ισχύουν σήμερα.
Χρησιμοποιώντας τις πυκνότητες των εξωπλανητών, οι αστρονόμοι έχουν ταξινομήσει χοντρικά τους πλανήτες που είναι μεγαλύτεροι από τη Γη αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα σε δύο κατηγορίες: οι πυκνότεροι, χαρακτηρίζονται ως βραχώδεις υπερ-Γαίες και οι μικρότερης πυκνότητας, ως μίνι-Ποσειδώνες.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Αναπάντεχο εύρημα σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη!


Οι αστρονόμοι της SRON (Ολλανδικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών) βρήκαν την υπογραφή του οξειδίου του αργιλίου (κοινώς αλουμίνα) στο φάσμα του εξωπλανήτη WASP-43b. Αυτό προκάλεσε έκπληξη επειδή το οξείδιο του αργιλίου αναμένεται να παραμένει κρυμμένο στα χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Είναι η δεύτερη φορά που οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει αυτό το μόριο στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη. Το εύρημα δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics την 1η Ιουλίου 2020.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος πλανητικός πυρήνας, 730 έτη φωτός μακρυά!


Ο επιζών πυρήνας ενός γιγαντιαίου πλανήτη ανακαλύφθηκε σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο από τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Warwick, προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου ματιά στο εσωτερικό ενός πλανήτη.
Ο πυρήνας, που έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα, πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν γίγαντα αερίου που είτε απογυμνώθηκε από την ατμόσφαιρά του είτε δεν κατάφερε να σχηματίσει μία στην αρχή της ζωής του.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Παραγωγή ενέργειας από μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα! Πείραμα επιβεβαιώνει θεωρία 50 ετών!


Μια θεωρία 50 ετών που ξεκίνησε ως ένα φανταστικό σενάριο σχετικά με το πώς ένας εξωγήινος πολιτισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μαύρη τρύπα για να παράγει ενέργεια επιβεβαιώθηκε πειραματικά για πρώτη φορά σε ένα ερευνητικό εργαστήριο της Γλασκόβης.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Επιστήμονες αναζητούν ένα σήμα 13 δισεκατομμυρίων ετών, από την σκοτεινή εποχή του Σύμπαντος!


Σήμερα, τα αστέρια κυριαρχούν τον νυχτερινό ουρανό. Οταν όμως το σύμπαν ήταν νεογέννητο, δεν περιείχε άστρα. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να ανιχνεύσει, μετρήσει και μελετήσει ένα σήμα από εκείνη την εποχή, που ταξιδεύει ακόμα στο διάστημα, εδώ και 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Αστροφυσικοί, επαλήθευσαν ακόμα μία πρόβλεψη της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάϊν!


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέληξε στην πιο ακριβή μέχρι σήμερα επιβεβαίωση ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, «την καθολικότητα της ελεύθερης πτώσης».

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ο Τιτάνας απομακρύνεται από τον Κρόνο, 100 φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο!


Σύμφωνα με τα γήινα δεδομένα, ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου είναι ένα παράξενο μέρος. Μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή, ο Τιτάνας περιβάλλεται από πυκνή ατμόσφαιρα (στην πραγματικότητα είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα με αξιόλογη ατμόσφαιρα). Ποτάμια και θάλασσες υγρών υδρογονανθράκων όπως μεθάνιο και αιθάνιο καλύπτουν έναν παχύ φλοιό από παγωμένο νερό, ενώ κάτω από αυτόν μπορεί να βρίσκεται ένας υδάτινος ωκεανός που θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει ζωή.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Οι τροχιές των δορυφόρων του Αρη, υποδεικνύουν αρχαίους δακτυλίους του πλανήτη;


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο SETI και το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσαν ότι η μόνη εξήγηση της ασυνήθιστα κεκλιμένης τροχιάς του δορυφόρου του Άρη, του Δείμου, είναι ότι ο πλανήτης είχε δακτυλίους πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ μερικοί από τους πιο ογκώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα έχουν γιγάντιους δακτυλίους και πολλά μεγάλα φεγγάρια, ο Άρης έχει μόνο δύο μικρά, παραμορφωμένα φεγγάρια, τον Φόβο και τον Δείμο. Αν και αυτά τα φεγγάρια είναι πολύ μικρά, οι περίεργες τροχιές τους κρύβουν σημαντικά μυστικά για το παρελθόν τους.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Proxima: Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη πλανήτη στο μέγεθος της Γης, γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας.


Η ύπαρξη ενός πλανήτη στο μέγεθος της Γης γύρω από το πλησιέστερο αστέρι στον Ήλιο, τον Εγγύτατο (Proxima Centauri), τελικά επιβεβαιώθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE). Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Astronomy & Astrophysics, αποκαλύπτουν ότι ο εν λόγω πλανήτης, ο Proxima b, έχει μάζα 1,17 φορές την μάζα της Γης και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του, γύρω από το οποίο περιστρέφεται σε 11,2 ημέρες.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Επιτέλους, όλη η συνηθισμένη ύλη του σύμπαντος φαίνεται να είναι παρούσα!


Οι αστρονόμοι προχώρησαν σε μια νέα απογραφή της συνηθισμένης ύλης του σύμπαντος εξετάζοντας το πώς οι φωτεινές αναλαμπές ραδιοκυμάτων από άλλους γαλαξίες, που ονομάζονται ταχείες ραδιο-εκρήξεις, παραμορφώνονται από σωματίδια στην πορεία τους προς τη Γη. Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι περίπου το ήμισυ της συνηθισμένης ύλης του σύμπαντος, που δεν έχει ανιχνευθεί εδώ και δεκαετίες, κρύβεται στο διαγαλαξιακό χώρο, σύμφωνα με έρευνα που αναρτήθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του Nature στις 27 Μαΐου 2020.

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Θα μπορούσε ο υποθετικός πλανήτης-9 να είναι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα;


Υπάρχουν οκτώ κλασικοί πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, από τον ταχύτατο Ερμή έως τον μακρινό Ποσειδώνα. Υπάρχουν επίσης πολλοί νάνοι πλανήτες, όπως ο Πλούτωνας και η Δήμητρα. Ενώ οι αστρονόμοι συνεχίζουν να βρίσκουν όλο και περισσότερους νάνους πλανήτες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ακόμα ένας μεγάλος πλανήτης θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου πολύ πέρα ​​από τον Ποσειδώνα.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Αυξημένες οι πιθανότητες ευφυούς ζωής στο σύμπαν!


Οι άνθρωποι πάντα αναρωτιόντουσαν αν είναι μόνοι στο σύμπαν, ακόμα και από την αρχαιότητα. Γνωρίζουμε από το γεωλογικό αρχείο ότι η ζωή ξεκίνησε σχετικά νωρίς, αμέσως μόλις το περιβάλλον του πλανήτη μας ήταν αρκετά σταθερό για να την υποστηρίξει. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πρώτος πολυκύτταρος οργανισμός, χρειάστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ώστε να φθάσει στον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η δημιουργία νέων άστρων, αναζωογονεί παλιούς, αδρανείς γαλαξίες - νάνους.


Οι περισσότεροι από τους μικρότερους γαλαξίες είναι «νεκροί», με την έννοια ότι δεν δημιουργούνται πλέον σε αυτούς νέα άστρα. Οι προσομοιώσεις υπολογιστών αποκαλύπτουν γιατί είναι τόσο δύσκολο για έναν μικροσκοπικό γαλαξία να αναζωογονηθεί: τα υπάρχοντα αστέρια του γαλαξία «αντιδρούν» στην γέννηση νέων, ακόμη και μετά την εισροή νέου υλικού στον γαλαξία.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

TRAPPIST-1: Η μελέτη του δυνητικά κατοικήσιμου συστήματος συνεχίζεται. Μετρήθηκε η κλίση των τροχιών των πλανητών!


Επτά βραχώδεις πλανήτες, γύρω από ένα μικρό άστρο σε απόσταση «μόλις» 40 ετών φωτός, έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς τρεις από τους πλανήτες βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου. Το σύστημα TRAPPIST-1 μελετάται συστηματικά και λεπτομερείς μετρήσεις δημοσιεύονται συχνά. Πέρα από την διερεύνηση των δυνατοτήτων κατάλληλων συνθηκών για ζωή όπως την ξέρουμε στο σύστημα αυτό, η μελέτη ανοίγει ευρύτατους ορίζοντες για την κατανόηση και των άλλων εξωπλανητικών συστημάτων αλλά και του δικού μας πλανητικού συστήματος. Το RESEARCH HIGHLIGHTS θα παρουσιάζει κάθε νέα ανακάλυψη για το σύστημα αυτό.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Το Hubble φωτογράφησε τον εντυπωσιακό γαλαξία NGC 3583.


Στα σκοτεινά βάθη του διαστήματος βρίσκεται ένας εντυπωσιακός σπειροειδής γαλαξίας που ονομάζεται NGC 3583 και απεικονίζεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA σε αυτή την φωτογραφία που λήφθηκε τον Μάιο του 2020. Αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας διαθέτει δύο βραχίονες που περιστρέφονται στο σύμπαν. Βρίσκεται 98 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον Γαλαξία μας. Δύο σουπερνόβα εξερράγησαν σε αυτόν, ένας το 1975 και ένας άλλος, πιο πρόσφατα, το 2015.

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μπορεί να υπάρξει ζωή στις εναποθέσεις αλάτων του Αρη;


Ένας επιστήμονας του Southwest Research Institute μοντελοποίησε την ατμόσφαιρα του Άρη για να διαπιστώσει εάν οι αλμυρές αποθέσεις νερού που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πιθανό να είναι κατοικήσιμες από ζωή όπως την γνωρίζουμε στη Γη. Συμμετείχε επίσης σε μια ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από την Πανεπιστημιακή Ένωση Διαστημικής Έρευνας (USRA) και το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η οποία καθησυχάζει την επιστημονική κοινότητα για την πλανητική προστασία από τον φόβο της μόλυνσης πιθανών οικοσυστημάτων του Άρη. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών δημοσιεύθηκαν αυτό το Μάιο του 2020 στο Nature Astronomy.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Αστρονόμοι ανακάλυψαν την πλησιέστερη έως τώρα μαύρη τρύπα!


Μια ομάδα αστρονόμων από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλα ινστιτούτα ανακάλυψε μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται μόλις 1000 έτη φωτός από τη Γη. Η μαύρη τρύπα είναι πιο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα από οποιαδήποτε άλλη έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί μέρος ενός τριπλού συστήματος που είναι ορατό με γυμνό μάτι.