Σελίδες

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκαν δύο πλανητικά συστήματα γύρω από άστρα παρόμοια του Ηλιου μας!

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics ανακοινώνει την ανακάλυψη δύο νέων πλανητικών συστημάτων σε τροχιά γύρω από αστέρια παρόμοια με τον ήλιο μας, γνωστά και ως ηλιακά ανάλογα. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Eder Martioli, ερευνητής στο Laboratório Nacional de Astrofísica (LNA/MCTI) και συνεργάτης ερευνητής στο Institut d'astrophysique de Paris (IAP), και ο Δρ. Guillaume Hébrard, ερευνητής στο Institut d'astrophysique de Paris (IAP).

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ο κομήτης του Χάλεϋ, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής του!

Ο πιο διάσημος και γνωστός από όλους κομήτης ξεκίνησε το ταξίδι του προς την γειτονιά της Γης. Ο κομήτης του Χάλεϋ έφτασε στο Αφήλιο - το πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον ήλιο - στις 8 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του πίσω προς τον ήλιο.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Μια νέα πιθανή εξήγηση για τις διαφορές της ταχύτητας διαστολής του σύμπαντος!

Το σύμπαν διαστέλλεται, αυτό είναι βέβαιο. Το πόσο γρήγορα το κάνει αυτό περιγράφεται από τη λεγόμενη σταθερά Hubble-Lemaitre. Αλλά ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί το πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα αυτή η σταθερά: διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης παρέχουν αντιφατικές τιμές. Αυτή η αποκαλούμενη «απόκλιση του Hubble» δημιουργεί ένα πονοκέφαλο για τους αστρονόμους, καθώς η ακριβής τιμή της είναι θεμελιώδους σημασίας για την κοσμολογική επιστήμη.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε ένας μικρός, αμυδρός, γαλαξίας - δορυφόρος του Γαλαξία μας!

Αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το πρόγραμμα Ultraviolet Near Infrared Optical Northern Survey (UNIONS), μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο συμπαγή δορυφόρο του Γαλαξία, ο οποίος ονομάστηκε Ursa Major III/UNIONS 1. Το νέο αντικείμενο αποδεικνύεται ότι είναι ο λιγότερο φωτεινός γνωστός δορυφόρος του Γαλαξία. Το εύρημα αναφέρεται σε μια μελέτη που αναρτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκαν δύο «καυτοί Δίες» σε τροχιά γύρω από κόκκινους γίγαντες!

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε δύο νέους εξωπλανήτες τύπου «καυτού Δία». Οι νεοανακαλυφθέντες εξωγήινοι κόσμοι, που ονομάζονται TOI-4377 b και TOI-4551 b, περιφέρονται γύρω από μακρινά αστέρια τύπου κόκκινου γίγαντα.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Σημαντική ανακάλυψη στο θέμα της αναπαραγωγής στο διάστημα!

Ένα βήμα πιο κοντά στην γέννηση υγιών ανθρώπινων όντων στο διάστημα! Τα επιτυχημένα πειράματα με έμβρυα ποντικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ανοίγουν το δρόμο για ομαλή και ασφαλή σύλληψη, εγκυμοσύνη και γέννηση πέρα από τη Γη.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Μήπως τελικά η σκοτεινή ύλη και ο πλανήτης 9, είναι άχρηστες υποθέσεις?

Ένα ζευγάρι θεωρητικών φυσικών αναφέρουν ότι οι ίδιες παρατηρήσεις που από κάποιους ερμηνεύονται ως ένδειξη για έναν ένατο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν απόδειξη για την ισχύ ενός τροποποιημένου νόμου της βαρύτητας που αρχικά αναπτύχθηκε για την κατανόηση της περιστροφής των γαλαξιών.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Νέες προσομοιώσεις ρίχνουν φως στην προέλευση των δακτυλίων του Κρόνου!

Μια νέα σειρά προσομοιώσεων με την βοήθεια υπερυπολογιστών φαίνεται να έχει να προσφέρει μια απάντηση στο μυστήριο της προέλευσης των δακτυλίων του Κρόνου — και  δεν είναι παρά μια σύγκρουση στην πρόσφατη ιστορία του ηλιακού συστήματος.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Κ2-18b: πιθανές ενδείξεις ζωής σε μακρινό πλανήτη! Πόσο ενθουσιασμένοι πρέπει να είμαστε;

Δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έδειξαν ότι ένας εξωπλανήτης γύρω από ένα αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα έχει μερικούς από τους χημικούς δείκτες που, στη Γη, σχετίζονται με την ζωή. Αυτές είναι βέβαια ασαφείς ενδείξεις. Πόσο πιθανό είναι αυτός ο εξωπλανήτης να φιλοξενεί πράγματι εξωγήινη ζωή;

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Το λιώσιμο των πάγων πιθανότατα προκάλεσε την κλιματική αλλαγή πριν από 8.000 χρόνια!

Χρησιμοποιώντας γεωλογικά δείγματα από τις εκβολές του ποταμού Υθαν (Ythan) στη Σκωτία, οι επιστήμονες απέδωσαν σε ένα στρώμα πάγου που έλιωσε ως την πιθανή πυροδότηση ενός μεγάλου γεγονότος κλιματικής αλλαγής πριν από 8.000 χρόνια.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η περίπτωση του "μικρού" σύμπαντος, εάν επαληθευτούν οι θεωρίες χορδών και η μη αναγκαιότητα του πρώιμου κοσμικού πληθωρισμού!

Το πιο μακρινό φως που μπορούμε να δούμε είναι το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων (CMB), το οποίο χρειάστηκε γύρω στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς. Αυτό σηματοδοτεί την άκρη του παρατηρήσιμου σύμπαντος και ενώ μπορεί να δείχνει ότι το σύμπαν έχει μια διάμετρο περίπου 27 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, χάρη στην κοσμική διαστολή υπολογίζεται τώρα πιο κοντά στα 46,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο! Όμως το θέμα δεν έχει λήξει, αν και οι περισσότεροι δέχονται επί του παρόντος τις παραπάνω τιμές.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Τελικά, πόσο παλιό και πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν?

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων επιστημόνων το σύμπαν είναι περίπου 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά η έρευνα για τον ακριβέστερο υπολογισμό της ηλικίας του συνεχίζεται. Αυτό που οι περισσότεροι βεβαιώνουν είναι ότι οι συντριπτικές πιθανότητες συγκλίνουν στο να είναι νεώτερο από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

TOI-332b: ένας εξαιρετικά πυκνός πλανήτης στο μέγεθος του Ποσειδώνα ανακαλύφθηκε χάρη στο TESS.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο μεγάλο και πυκνό εξωπλανήτη. Ο νεοανακαλυφθείς εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-332 b, είναι ένας από τους πυκνότερους πλανήτες στο μέγεθος του Ποσειδώνα που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ανακαλύφθηκε θραύσμα πρωτοπλανήτη, παλαιότερου από την Γη!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κομμάτι αρχαίου πρωτοπλανήτη στην Αφρική ο οποίος είναι παλαιότερος από την ίδια τη Γη! Ο μετεωρίτης ανακαλύφθηκε στην Αλγερία πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ο διαστημικός βράχος είναι ένα αξιοσημείωτο εύρημα που μπορεί να προσφέρει ασυνήθιστα στοιχεία για τα πρώτα χρόνια του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Τα κβάζαρ, δείχνουν ότι ο χρόνος ήταν πέντε φορές πιο αργός, ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά το πρώιμο σύμπαν να «τρέχει» σε ακραία αργή κίνηση, ξεκλειδώνοντας ένα από τα μυστήρια του διαστελλόμενου σύμπαντος του Αϊνστάιν. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Τα δακτυλίδια του Κρόνου φαίνονται εντυπωσιακά στην πρώτη υπέρυθρη φωτογραφία του πλανήτη από το James Webb!

Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του Κρόνου από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) δεν απογοητεύει. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, η NASA δημοσίευσε μια εκπληκτική εικόνα του JWST που δείχνει τον πλανήτη υπό ένα εντελώς νέο φως.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο πλανήτης Αρης, δεν είναι τελικά τόσο "κόκκινος" όσο φανταζόμασταν!

Ο Άρης έχει κερδίσει το παρατσούκλι Κόκκινος Πλανήτης: το κατακόκκινο χρώμα του οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξειδωμένου σιδήρου, όπως η κρούστα που παρατηρούμε άνθρωποι σε παλιό, διαβρωμένο μέταλλο. Αλλά μια νέα εικόνα του Άρη δείχνει τον γείτονα της Γης πολύ πιο ενδιαφέρον από μια σκουριασμένη σφαίρα.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ακόμα μια απογοήτευση για τις ατμόσφαιρες του πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) οι αστρονόμοι προσπαθούν να μελετήσουν όσο γίνεται λεπτομερέστερα τους επτά πλανήτες του πολύ ενδιαφέροντος πλανητικού συστήματος TRAPPIST-1, έναν προς έναν.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η περιστροφή της Γης διαρκούσε μόνο 19 ώρες!

Πολλές φορές δεν μας φτάνει μια μέρα για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Αλλά θα μας ήταν ακόμα πιο δύσκολο αν ζούσαμε νωρίτερα στην ιστορία της Γης. Αν και θεωρούμε δεδομένο το 24ωρο, στο βαθύ παρελθόν της Γης, οι μέρες ήταν ακόμη πιο σύντομες!

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Γιατί το Σύμπαν μετά την Μεγάλη Εκρηξη δεν κατέρρευσε σε μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα;

Είναι σχετικά απλό να δημιουργήσετε μια μαύρη τρύπα εάν είστε αρκετά επίμονοι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ασκήσετε αρκετή πίεση και να συνεχίσετε να πιέζετε κάτι σε απίστευτα μικρούς όγκους. Από κάποιο σημείο και μετά, κάτω από ένα κρίσιμο όριο η βαρυτική δύναμη γίνεται τόσο ισχυρή που υπερνικά κάθε άλλη δύναμη της φύσης, δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα, δηλαδή ένα σώμα με τόσο μεγάλη βαρύτητα που δεν αφήνει ούτε το φως να ξεφύγει.

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Το James Webb εντόπισε έναν εκπληκτικά μεγάλο πίδακα υδρατμών που εκτοξεύεται από το φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο!

Ένας πίδακας υδρατμών από τον δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, που εκτείνεται σε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα - σχεδόν την απόσταση από το Λος Άντζελες μέχρι το Μπουένος Άιρες - ανιχνεύθηκε από ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Όχι μόνο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια εκπομπή νερού σε τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά το Webb δίνει επίσης στους επιστήμονες μια άμεση ματιά, για πρώτη φορά, στο πώς αυτή η εκπομπή τροφοδοτεί με νερό ολόκληρο το σύστημα του Κρόνου και τα δαχτυλίδια του.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα "κλειδί" για την κατανόηση του μηχανισμού σχηματισμού των μυστηριωδών «υπερ-Γαιών» και "μίνι-Ποσειδώνων".

Μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιέγης και του CSIC (Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο) - χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA - παρουσιάζει την ανίχνευση ενός συστήματος δύο πλανητών ελαφρώς μεγαλύτερων από τη Γη που περιστρέφονται γύρω από ένα ψυχρό αστέρι σε έναν συγχρονισμένο χορό. Με το όνομα TOI-2096, το σύστημα βρίσκεται 150 έτη φωτός από τη Γη.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

LP 791-18 d: ένας κόσμος στο μέγεθος της Γης, καλυμμένος με ηφαίστεια!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης, που πιθανότατα είναι καλυμμένος με ηφαίστεια. Ο πλανήτης που ονομάζεται LP 791-18 d θα μπορούσε να έχει ηφαιστειακές εκρήξεις τόσο συχνά όσο ο δορυφόρος του Δία Ιώ, το πιο ηφαιστειακά ενεργό σώμα στο ηλιακό μας σύστημα.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

TOI 5205b: ένας ασυνήθιστα μεγάλος πλανήτης, γύρω από έναν κόκκινο νάνο!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν ασυνήθιστα μεγάλο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 280 έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με το CNN, το τεράστιο μέγεθος του πρόσφατα ανακαλυφθέντος πλανήτη, που ονομάζεται TOI 5205b, οδήγησε τους ερευνητές να τον χαρακτηρίσουν ως «απαγορευμένο πλανήτη».

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου, προκύπτει πολύ μικρότερη από ότι πίστευαν οι επιστήμονες σύμφωνα με νέα μελέτη!

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον φυσικό Sascha Kempf του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο έδωσε τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι τώρα, ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι εξαιρετικά νέοι - απαντώντας σε μια ερώτηση που απασχολούσε τους επιστήμονες για περισσότερο από έναν αιώνα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου στο περιοδικό Science Advances, προσδιορίζει την ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου όχι μεγαλύτερη από 400 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό κάνει τους δακτυλίους πολύ νεότερους από τον ίδιο τον Κρόνο, ο οποίος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

WASP-131b: ο παράξενος εξωπλανήτης που παραβιάζει τους κανόνες των τροχιών!

Στο ηλιακό μας σύστημα, οι πλανητικές τροχιές βρίσκονται όλες λίγο – πολύ στο ίδιο  επίπεδο. Τα τροχιακά τους επίπεδα ποικίλλουν κατά ελάχιστες μοίρες, αλλά όλοι οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από το άστρο μας προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό το αμετάβλητο επίπεδο, έχει κλίση σχεδόν ίδια το επίπεδο περιστροφής του ήλιου. Τα περισσότερα πλανητικά συστήματα έχουν παρόμοια διάταξη, όπου οι πλανητικές τροχιές και το επίπεδο αστρικής περιστροφής είναι κατά προσέγγιση ευθυγραμμισμένα, αλλά μερικοί εξωπλανήτες αψηφούν αυτήν την τάση χωρίς να είναι σαφές το γιατί.

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Μία νέα θεωρία εξηγεί γιατί το Ηλιακό Σύστημα έχει επιβιώσει, παρότι θα έπρεπε να είχε διαλυθεί μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια!

Μια τριάδα αστροφυσικών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ανέπτυξε μια νέα θεωρία με σκοπό να βοηθήσει στην περιγραφή της σταθερότητας του ηλιακού μας συστήματος. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review X, οι Federico Mogavero, Nam Hoang και Jacques Laskar, περιγράφουν τη θεωρία τους και τι πιστεύουν για τη φύση του ηλιακού συστήματος.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Medulla Nebula: το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός σουπερνόβα!

Τι τροφοδοτεί την ασυνήθιστη ακτινοβολία του νεφελώματος Medulla Nebula; Το CTB-1 όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι ένα διαστελλόμενο κέλυφος αερίου σε απόσταση 1.600 ετών φωτός που προήλθε όταν ένα τεράστιο αστέρι στον αστερισμό της Κασσιόπης εξερράγη πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ο υποθετικός ακόμα Πλανήτης-9, μπορεί να έχει ήδη εντοπισθεί χωρίς να το προσέξουν οι επιστήμονες!

Ο Πλανήτης 9 ή πλανήτης Χ, εφόσον είναι υπαρκτός συνεχίζει να κρύβεται στο σκοτάδι. Τώρα, οι επιστήμονες επανεξετάζουν παλαιότερα δεδομένα για το αντικείμενο αυτό που πολλοί έχουν πειστεί για την ύπαρξή του αλλά παραμένει δύσκολο να βρεθεί.

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Συναρπαστική ανακάλυψη: επιστήμονες βρίσκουν μοριακούς πρόδρομους της ζωής στο Νέφος του Περσέα!

Η Susan Iglesias-Groth του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων (IAC) και η Martina Marín-Dobrincic του Πολυτεχνείου της Καρθαγένης, ανακάλυψαν έναν θησαυρό από πρεβιοτικά μόρια στην περιοχή του νέφους του Περσέα! Δυνητικά χρησιμεύουν ως βασικά δομικά στοιχεία για το σχηματισμό ζωής στους πλανήτες, ανοίγοντας συναρπαστικές νέες δυνατότητες στην έρευνα της αστροχημείας και της εξωβιολογίας.

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος έως τώρα δορυφόρος, να περιφέρεται γύρω από έναν νάνο πλανήτη στις εσχατιές του Ηλιακού μας συστήματος!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εντελώς άγνωστο μέχρι τώρα φεγγάρι στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα! Το φεγγάρι, το οποίο έχει διάμετρο περίπου 160 χιλιόμετρα, βρέθηκε να περιφέρεται γύρω από το νάνο πλανήτη Makemake, τον δεύτερο λαμπρότερο παγωμένο μικρό πλανήτη μετά τον Πλούτωνα, στη ζώνη Kuiper.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Ενα άστρο, ταξιδεύει με ταχύτητα 51.500 χιλιομέτρων την ώρα προς το Ηλιακό μας σύστημα!

Το άστρο Gliese 710, γνωστό και ως HIP 89825, βρίσκεται σε απόσταση 62,3 έτη φωτός στον αστερισμό Serpens Cauda (δηλαδή όπως αποδίδεται «στην ουρά του φιδιού»). Παρόλο που αστρονομικά θεωρείται «κοντά» είναι ορατό μόνο με τηλεσκόπιο. Είναι ένα πορτοκαλί αστέρι με μάζα περίπου το 60% της μάζας του ήλιου. Όμως, σε λίγα –πάλι σε σχέση με τα αστρονομικά μεγέθη- αυτό το άστρο θα είναι ο πλησιέστερος γείτονάς μας!

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Ουρανός: ο δεύτερος δακτυλιωτός κόσμος του πλανητικού μας συστήματος, μέσα από μια νέα εκπληκτική φωτογραφία του James Webb!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA τράβηξε μια εκπληκτική εικόνα του παγωμένου γίγαντα του ηλιακού συστήματος, του πλανήτη Ουρανού. Η νέα εικόνα παρουσιάζει εντυπωσιακούς δακτυλίους καθώς και φωτεινά χαρακτηριστικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τα δεδομένα του Webb καταδεικνύουν την άνευ προηγουμένου ευαισθησία του διαστημικού τηλεσκοπίου αποκαλύπτοντας τους πιο αχνούς δακτυλίους σκόνης του πλανήτη, οι οποίοι έχουν απεικονιστεί μόνο δύο φορές έως τώρα: από το διαστημόπλοιο Voyager 2 όταν πέρασε δίπλα από τον πλανήτη το 1986 και το Παρατηρητήριο Keck με προηγμένα οπτικά συστήματα.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Συναρπαστικές ανακαλύψεις υπέρ - κατοικήσιμων πλανητών, έστω και κάπως... μακρυά!

Κάθε φορά που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες έναν νέο πλανήτη συνηθίζουν να τον συγκρίνουν με την Γη προκειμένου να εκτιμήσουν εάν αυτός είναι κατοικήσιμος. Ξέρουν όμως ότι ίσως κάποιοι από αυτούς είναι ακόμα καλύτεροι από την Γη για την ανάπτυξη ζωής και μάλιστα έχουν ήδη ανακαλύψει κάποιους από αυτούς τους κόσμους!

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ο Ηλιος μας πιθανότατα γεννήθηκε μαζί με ένα μικρό - ταραχοποιό δίδυμο! Την Νέμεση!

Ένα νέο μοντέλο για το πώς δημιουργούνται τα αστέρια υποστηρίζει την άποψη ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, έχουν τουλάχιστον ένα αδερφάκι όταν γεννιούνται. Ο Ήλιος μας, μάλλον δεν είναι διαφορετικός. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το δίδυμο του Ήλιου χάθηκε από καιρό και μπορεί να σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Πρόσφατα υπολείμματα παγετώνα κοντά στον ισημερινό του Άρη, υποδηλώνουν ότι πιθανόν να υπάρχει πάγος ακόμα και σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη!

Με μια εκπληκτική ανακοίνωση στο 54ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας, επιστήμονες παρουσίασαν την ανακάλυψη ενός λείψανου παγετώνα κοντά στον ισημερινό του Άρη. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό καθώς υπονοεί την παρουσία πάγου επιφανειακών υδάτων στον Άρη τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κοντά στον ισημερινό.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

TOI-700: Ενα ακόμα σύστημα, με δύο πλανήτες στο μέγεθος της Γης εντός της κατοικήσιμης ζώνης!

Η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη στο μέγεθος της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κοντινού αστεριού που ονομάζεται TOI-700. Το αστρικό σύστημα TOI-700 απέχει λίγο περισσότερο από 100 έτη φωτός από τη Γη—πολύ μακριά για να το επισκεφτούν οι άνθρωποι—αλλά ο πλανήτης είναι παρόμοιος σε μέγεθος με τη Γη, πιθανότατα βραχώδες στη σύσταση και θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Τα πλανητικά συστήματα φαίνεται να κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις τάξεις, ανάλογα με την αρχιτεκτονική τους!

Το ηλιακό μας σύστημα, φαίνεται να ακολουθεί μία τάξη: οι μικρότεροι βραχώδεις πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, βρίσκονται σε τροχιά σχετικά κοντά στο άστρο μας. Οι μεγάλοι γίγαντες αερίου και πάγου, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, από την άλλη, κινούνται σε μακρινές τροχιές γύρω από τον ήλιο. Σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Βέρνης και της Γενεύης και το National Center of Competence in Research (NCCR) PlanetS δείχνουν ότι το πλανητικό μας σύστημα είναι αρκετά μοναδικό από αυτή την άποψη.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Υδρατμοί στην ατμόσφαιρα και παγωμένο νερό στην επιφάνεια του δορυφόρου του Δία, Γανυμήδη!

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης υδρατμών στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Δία, Γανυμήδη - του μεγαλύτερου δορυφόρου του ηλιακού συστήματος. Το παγωμένο νερό στην επιφάνεια του Γανυμήδη εξατμίζεται, περνώντας κατευθείαν από την στερεή στην αέρια φάση.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Αλλα 12 φεγγάρια ανακαλύφθηκαν γύρω από τον πλανήτη Δία, ανεβάζοντας το σύνολο των δορυφόρων του στους 92!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον πλανήτη Δία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του σε 92. Είναι οι περισσότεροι δορυφόροι γύρω από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Κρόνος, που βρισκόταν στην πρώτη θέση μέχρι πρόσφατα, έρχεται αμέσως δεύτερος με 83 επιβεβαιωμένα φεγγάρια.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Το Hubble κατέγραψε μια νέα εκπληκτικά καθαρή εικόνα του Κρόνου, που δεν φαίνεται καν αληθινή!

Το Hubble απαθανάτισε μια νέα εικόνα του Κρόνου που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι αληθινή. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από την NASA πρόσφατα, είναι τόσο καθαρή που κάνει τον πλανήτη να φαίνεται ότι απλώς επιπλέει στο διάστημα.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

GJ 1002: Ανακαλύφθηκαν δύο πλανήτες στο μέγεθος της Γης, εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου τους!

Η επιστήμη της αστρονομίας με την πολύτιμη συμβολή της τεχνολογίας έχει φτάσει στο να παρατηρεί το απώτατο άκρο του σύμπαντος και πλέον προσπαθεί να κοιτάξει τις στιγμές αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα αυξάνεται συνεχώς κάτι που έως πριν 30 χρόνια φαινόταν αδιανόητο. Πρόσφατα εντοπίσθηκαν ακόμα δύο πλανήτες που έχουν μάζα όσο περίπου η Γη και θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμοι!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Μεγάλη οικολογική νίκη της ανθρωπότητας: η "τρύπα του όζοντος", αργά αλλά σταθερά δείχνει να επουλώνεται!

Το προστατευτικό στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα της Γης επουλώνεται αργά αλλά αισθητά και εάν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός θα επανέλθει πλήρως πάνω από την Ανταρκτική σε περίπου 43 χρόνια, αναφέρει μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Μικρός αστεροειδής, δοκίμασε τις δυνατότητες και τα ανακλαστικά της Πλανητικής Αμυνας στις 19 Νοεμβρίου 2022!

Στις 19 Νοεμβρίου 2022, λίγο λιγότερο από τέσσερις ώρες πριν από την πρόσκρουσή του με την Γη ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος μικρός αστεροειδής, δοκιμάζοντας τις δυνατότητες και τα ανακλαστικά του αναπτυσσομένου συστήματος πλανητικής άμυνας.