Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Πόσο μακριά θα φτάσουν τα παλαιότερα διαστημόπλοια;


Δύο ερευνητές, η μία από το Max Planck Institute for Astronomy και ο άλλος από το Jet Propulsion Laboratory της CIT, βρήκαν έναν τρόπο να εκτιμήσουν πόσος χρόνος θα χρειασθεί ώστε τα ήδη εκτοξευμένα διαστημικά οχήματα να φτάσουν σε άλλα συστήματα αστέρων. Η Coryn Bailer-Jones και ο Davide Farnocchia συνέγραψαν ένα σχετικό άρθρο που περιγράφει τα ευρήματά τους και το έχουν ανεβάσει στο σέρβερ προδημοσιεύσεων του arXiv.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Η δημοσίευση των παραμέτρων 30.000 νάνων – άστρων, αναμένεται να βοηθήσει στην ανακάλυψη και άλλων εξωπλανητών.


Με βάση το πρώτο δελτίο δεδομένων (DR1) από το Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST), οι αστρονόμοι κατέληξαν στις βασικές παραμέτρους περίπου 30.000 νάνων άστρων τύπου Μ. Το άρθρο που παρουσιάζει τα ευρήματα αναρτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στον σέρβερ των προδημοσιεύσεων του arXiv.
Οι νάνοι αστέρες τύπου Μ είναι τα πιο συνηθισμένα αστέρια στον γαλαξία μας και εξαιρετικοί στόχοι για τους «κυνηγούς» εξωπλανητών.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης, μετακινείται όλο και ταχύτερα!


Η ομάδα ερευνητών που συντηρεί το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM), το ενημέρωσε και το δημοσίευσε ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται ο βόρειος μαγνητικός πόλος. Το πρόσφατα ενημερωμένο μοντέλο δείχνει το μαγνητικό βόρειο πόλο να απομακρύνεται από την θέση του, με κατεύθυνση από τον Καναδά προς τη Σιβηρία.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Το Spitzer μελετά μια αστρική «παιδική χαρά» με μακρά ιστορία!


Αυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA δείχνει ένα νέφος στον αστερισμό του Περσέα, μια τεράστια συσσώρευση αερίων και σκόνης που εκτείνεται σε μήκος 500 ετών φωτός. Η αφθονία νέων αστεριών, έχει τραβήξει την προσοχή των αστρονόμων στο νέφος αυτό εδώ και δεκαετίες.

Οι μετεωρίτες παρέχουν πληροφορίες για την αρχή του πλανητικού συστήματος.


Η ισοτοπική σύνθεση των μετεωριτών και των γαιωδών πλανητών παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την αρχαιότερη ιστορία του ηλιακού συστήματος και τις διαδικασίες σχηματισμού των πλανητών.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore (LLNL) των ΗΠΑ και ένας συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, επανεξέτασαν την πρόσφατη εργασία τους που δείχνει πώς οι μετεωρίτες παρουσιάζουν μια θεμελιώδη ισοτοπική διαφορά μεταξύ των μη ανθρακούχων (NC) και ανθρακούχων (CC-πετρωμάτων ή ιζημάτων που περιέχουν άνθρακα ή ενώσεις του), η οποία πιθανότατα αντιπροσωπεύει υλικό από το εσωτερικό και το εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Astronomy.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Επιστήμονες υπολόγισαν τη μάζα του Γαλαξία!


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μοντέλα υπολόγισε τη μάζα του Γαλαξία. Για τις προσπάθειες και τα αποτελέσματά τους προδημοσίευσαν πρόσφατα στον διακομιστή του arXiv ένα σχετικό άρθρο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν οδηγήσει σε εκτιμήσεις του μεγέθους του Γαλαξία-τώρα θεωρείται ότι έχει διάμετρο περίπου 256.000 έτη φωτός. Τώρα, στη αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει υπολογισμούς που έχουν οδηγήσει σε μια εκτίμηση της μάζας του γαλαξία μας - περίπου 890 δισεκατομμύρια φορές εκείνη του ήλιου!

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί κάποιοι γαλαξίες αποκτούν σπειροειδή μορφή;



Μια ερώτηση που εδώ και καιρό απασχολεί τους επιστήμονες είναι πως ο Γαλαξίας μας απέκτησε το κομψό σπειροειδές σχήμα του. Σίγουρα τον κύριο λόγο έπαιξε η βαρύτητα, αλλά τότε, γιατί δεν είναι όλοι οι γαλαξίες σπειροειδής; Όπως φαίνεται και άλλες αόρατες δυνάμεις που μόλις τώρα ανιχνεύονται, έχουν κάποιο ρόλο.
Το Πανεπιστήμιο Space Research Association ανακοίνωσε σήμερα 15 Δεκεμβρίου 2019 ότι οι νέες παρατηρήσεις ενός άλλου γαλαξία φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι σπειροειδείς γαλαξίες, όπως και οι δικοί μας, πήραν το μοναδικό σχήμα τους.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Περιβάλλον συναρμολόγησης επίπλων, για την εκπαίδευση των ρομπότ σε σύνθετα καθήκοντα χειρισμού.


Για να ολοκληρώσουν πολύπλοκα καθημερινά καθήκοντα όπως την χρήση εξοπλισμού, το μαγείρεμα ή την κατασκευή επίπλων, τα ρομπότ θα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζουν τις ενέργειές τους και να χειρίζονται αντικείμενα του περιβάλλοντός τους. Μέχρι στιγμής, όμως, η διδασκαλία ρομπότ για την ολοκλήρωση πολύπλοκων εργασιών, όπως εκείνων που απαιτούν προγραμματισμό για μια σημαντική χρονική περίοδο, αποδείχθηκε μάλλον προκλητική, εξαιτίας και της έλλειψης αξιόπιστων προσομοιωμένων περιβαλλόντων για τη δοκιμή τους.

Γαλαξιακός χορός! Μια μεγαλειώδης εικόνα!


«Τα πάντα καθορίζονται από δυνάμεις πάνω στις οποίες δεν έχουμε κανέναν έλεγχο ... Ανθρώπινα όντα, λαχανικά ή κοσμική σκόνη, όλοι χορεύουμε με μια μυστηριώδη μελωδία, που προέρχεται από μακριά», έγραψε ο Albert Einstein.
Οι γαλαξίες αποτελούν μια επιβεβαίωση του παραπάνω σε κοσμικά κλίμακα. Για εκατομμύρια χρόνια, συμμετέχουν σε περίτεχνους χορούς που δημιουργούν μερικά από τα πιο μεγαλειώδη σχέδια της φύσης. Λίγοι είναι τόσο μαγευτικοί όσο το γαλαξιακό δίδυμο γνωστό ως NGC 5394/5, πιο γνωστοί ως Γαλαξίες του Ηρωνα. Η εικόνα που ελήφθη από το Παρατηρητήριο Gemini του NSF's National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory, καταγράφει ένα στιγμιότυπο αυτού του συναρπαστικού χορού.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Το νερό είναι κοινό, αλλά σπάνιο στους εξωπλανήτες!


Η έρευνα για τις ατμοσφαιρική σύνθεση των εξωπλανητών μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει γνώσεις για τον σχηματισμού τους και την αναζήτηση νερού στο ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό.
Μια ομάδα ερευνητών, υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Cambridge, χρησιμοποίησε ατμοσφαιρικά δεδομένα 19 εξωπλανητών για να προσδιορίσει τις χημικές και θερμικές ιδιότητές τους.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πως ο Εγκέλαδος απέκτησε τις περίεργες σχισμές του;


Το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, ο Εγκέλαδος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες λόγω του υπόγειου ωκεανού του, καθιστώντας τον πρωταρχικό στόχο στην αναζήτηση ζωής πέρα από την Γη. Νέα έρευνα που διεξήχθη από τον Doug Hemingway του Πανεπιστημίου Carnegie αποκαλύπτει τη φυσική που διέπει τις σχισμές μέσω των οποίων το ωκεάνιο υλικό εκρήγνυται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού, δίνοντας στον νότιο πόλο του μια ασυνήθιστη εμφάνιση "τίγρη".

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Αστροναύτες σε «χειμερία νάρκη» θα εξερευνήσουν το σύμπαν;


Διαστημικοί ταξιδιώτες που κοιμούνται σε θαλάμους ταξιδεύοντας προς τον Δία ή έναν ακόμα μακρινότερο προορισμό, είναι μια εικόνα οικεία στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αν και είχε προταθεί ως πραγματικό σενάριο τον 20ο αιώνα.  Αυτές οι εικόνες είναι τελικά προφητικές;

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Γιγαντιαίος πλανήτης εξαερώνεται, γύρω από λευκό νάνο!


Ερευνητές που χρησιμοποιούν το Very Large Telescope της ESO έχουν για πρώτη φορά βρει στοιχεία για έναν γιγαντιαίο πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο λευκό νάνο. Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον ζεστό λευκό νάνο, ότι δηλαδή απέμεινε από ένα αστέρι σαν τον ήλιο, σε κοντινή απόσταση, με συνέπεια την «εξάτμιση» της ατμόσφαιρας του πλανήτη, τα αέρια της οποία σχηματίζουν ένα δίσκο αερίου γύρω από το αστέρι. Αυτό το μοναδικό σύστημα υποδεικνύει τι μπορεί να γίνει και στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα στο μακρινό μέλλον.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Αναζητώντας αποτυπώματα σουπερνόβα στο διάστημα και στην ιστορία!


Τα αστέρια δεν λάμπουν για πάντα. Τελικά, ακόμα και τα πιο φωτεινά από αυτά, μένουν από καύσιμα και καταρρέουν σε μια τεράστια έκρηξη, που ονομάζεται σουπερνόβα (η λάμψη της έκρηξης, εμφανίζεται σαν ένα λαμπρό άστρο που στα ελληνικά ονομάζεται υπερκαινοφανείς αστέρας).
Γνωρίζουμε ότι υπερκαινοφανείς έχουν εμφανισθεί στο παρελθόν επειδή είναι γεμάτο από τις ιστορίες που οι άνθρωποι λένε γι 'αυτούς. Θα λέγατε και εσείς ιστορίες αν ένα αστέρι που δεν είχατε ποτέ δει ή παρατηρήσει, ξαφνικά έγινε τόσο φωτεινό ώστε να το βλέπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να εξαφανιζόταν για πάντα.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Το αύριο των ηλεκτρονικών συσκευών. Τρανζίστορ νανοσωλήνων άνθρακα υψηλής απόδοσης!


Καθώς μπαίνουμε στον κόσμο της ασύρματης επικοινωνίας 5G, οι επικοινωνίες στην ζώνη υψηλών συχνοτήτων δηλ. από 30 έως 300 GHz θα γίνουν ολοένα και πιο σημαντικές, ιδιαίτερα για ασύρματες εφαρμογές μεταφοράς δεδομένων με υψηλή ταχύτητα (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, πέρα των άλλων και για τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και κοινωνικής δικτύωσης). Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά τα μικρά μήκη κύματος, η ισχύς του σήματος εντός του κυκλώματος υποβαθμίζεται γρήγορα, απαιτώντας έτσι το κύκλωμα να έχει τις μικρότερες δυνατές διαστάσεις, άρα τελικά περιορισμένη χωρητικότητα μνήμης.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Νέο-ανακαλυφθείσα «περίεργα» βαριά μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας!


Τον λόγο ύπαρξης μιας, περίεργα μεγάλης μάζας, μαύρης τρύπας στο γαλαξία μας προσπαθούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες.
Με μια μάζα περίπου 68 ήλιων, είναι πολύ πιο «βαριά» από άλλες μαύρες τρύπες αστρικής προέλευσης μέσα και γύρω από τον Γαλαξία, λένε οι επιστήμονες. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ρεκόρ, είναι επίσης ένα αίνιγμα. Σύμφωνα με τη θεωρία, οι μαύρες τρύπες στο γαλαξία μας που σχηματίζονται από τους εκρηκτικούς θανάτους μεγάλων αστεριών - όπως πιθανώς η συγκεκριμένη - δεν μπορεί να είναι βαρύτερες από περίπου 25 ηλιακές μάζες.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

TOI-677: Warm Jupiter! Ένας νέος «ζεστός Δίας» ανακαλύφθηκε!


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων αναφέρει την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη τύπου "ζεστού Δία" (warm Jupiter) που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι τύπου F σε μια έκκεντρη τροχιά. Ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-677 b, είναι περίπου 20% μεγαλύτερος από τον Δία. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο arXiv.org.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Πριν από 50 χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ελαφρά παγκόσμια ψύξη!


Η μέση θερμοκρασία της Γης, αυξήθηκε σταδιακά από το 1880 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Εκείνη την εποχή όμως διαπιστώθηκε και μια ψυχρή τάση του κλίματος που εμφανίσθηκε ξαφνικά και συνεχίζεται έως σήμερα. Η ποσότητα σκόνης και άλλων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, μια αύξηση που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη θερμική επίδραση της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γεωλογικός χάρτης του Τιτάνα!


Ο πρώτος γεωλογικός χάρτης του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου (μεγαλύτερου από την Σελήνη αλλά και από τον πλανήτη Ερμή), ολοκληρώθηκε και αποκαλύπτει έναν δυναμικό κόσμο με αμμόλοφους, λίμνες, πεδιάδες, κρατήρες και άλλα χαρακτηριστικά.
Ο πλανητικός γεωλόγος David Williams της Arizona State University's School of Earth and Space Exploration συνεργάστηκε με ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την πλανητικό γεωλόγο Rosaly Lopes του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, για να αναπτύξει αυτόν τον παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη του Τιτάνα.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Η "Εσχατη Θούλη" άλλαξε όνομα!


Ένα από τα πιο παράξενα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, δεν θα ονομάζεται πλέον «Εσχατη Θούλη» (Ultima Thule). Το απομακρυσμένο σώμα που επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2019 το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έχει τώρα το νέο του όνομα: Arrokoth. Η λέξη σημαίνει «ουρανός» στη γλώσσα του λαού Powhatan, μιας ιθαγενούς αμερικανικής φυλής του Μέριλαντ.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ανακαλύφθηκε αστέρι που «εκτοξεύθηκε» από το κέντρο του Γαλαξία!


Η ανακάλυψη του αστέρα, γνωστή ως S5-HVS1, έγινε από τον Σεργκέι Κοπόσοφ του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon ως τμήμα της Φασματοσκοπικής Έρευνας του Νότιου Αστρικού Ρεύματος (Southern Stellar Stream Spectroscopic Survey - S5). Βρισκόμενος στον αστερισμό του γερανού ο S5-HVS1 κινείται δέκα φορές ταχύτερα από τα περισσότερα αστέρια στον Γαλαξία.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το σύμπαν είναι σφαιρικό;


Μία τριάδα ερευνητών με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης "La Sapienza" και το Πανεπιστήμια της Σορβόννης έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των κοσμολόγων, αφού υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Planck υποδηλώνουν ότι το σύμπαν είναι σφαιρικό. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, η Eleonora Di Valentino, ο Alessandro Melchiorri και ο Joseph Silk σκιαγραφούν τα επιχειρήματά τους και υποδηλώνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι υπάρχει μια «κοσμολογική κρίση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το πρώτο τεχνητό υλικό που ακολουθεί το ηλιακό φως, μπορεί να αναβαθμίσει τα ηλιακά πάνελ.


Καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό, το γνωστό μας ηλιοτρόπιο προσανατολίζεται συνεχώς προς αυτόν για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Τώρα μπορεί να γίνει το ίδιο και με τεχνητά υλικά.
Το πρώτο τεχνητό υλικό ικανό για φωτοτροπισμό, παρουσίασαν ερευνητές στις 4 Νοεμβρίου στο Nature. Κυλινδρικά στελέχη του υλικού, που ονομάζονται SunBOTs, μπορούν να ελιχθούν για να συλλάβουν περίπου το 90% του διαθέσιμου ηλιακού φωτός, ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται σε πολύ οξεία γωνία, διαπίστωσε η επιστήμονας των υλικών Ximin He του UCLA και οι συνεργάτες της.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Οι κανονισμοί προστασίας των άλλων πλανητών από την μόλυνση είναι αυστηροί;


Ορισμένες πολιτικές για την προστασία της Σελήνης, του Άρη και άλλων σωμάτων του ηλιακού συστήματος από τη μόλυνση από επισκέψεις αποστολών μπορεί να είναι πολύ αυστηρές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας επιτροπής 12 εμπειρογνωμόνων στην οποία ανέθεσε η NASA να αναθεωρήσει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τη προστασία άλλων κόσμων από τη ρύπανση με την επίγεια ζωή και αντίστροφα.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Νέα μελέτη ρίχνει φως στο τι πυροδοτεί τις εκρήξεις supernova.


Η κατανόηση της θερμοπυρηνικής έκρηξης των ισχυρών και φωτεινών αστρικών εκρήξεων τύπου Ia (υπερκαινοφανείς ή supernova τύπου Ia) είναι δυνατή μόνο μέσω θεωρητικών μοντέλων, τα οποία δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν απόλυτα τον μηχανισμό που πυροδότησε την έκρηξη.
Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της έκρηξης, που παρουσιάζεται σχεδόν σε όλα τα μοντέλα, είναι ο σχηματισμός ενός υπερηχητικού κύματος που ονομάζεται πυροδότηση, το οποίο είναι ικανό να κάψει όλο το υλικό ενός αστέρα πριν αυτό διασκορπιστεί στον διαστημικό χώρου. Αλλά, η φυσική των μηχανισμών που δημιουργούν μια τέτοια πυροδότηση σε ένα άστρο ήταν γενικά αόριστη.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Πόσο "μακριά" είναι το κοντινότερο άστρο;


Από το νότιο ημισφαίριο της Γης, είναι ορατός ένας αστερισμός που ονομάζεται Κένταυρος. Καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στον ουράνιο ισημερινό, τις ανοιξιάτικες νύχτες γίνεται ορατός εν μέρει από την Ελλάδα, χαμηλά στον νότιο ορίζοντα γι’ αυτό άλλωστε είχε εντοπισθεί και ονοματισθεί από τους αρχαίους αστρονόμους. Το λαμπρότερο άστρο του όμως βρίσκεται αρκετά νότια με αποτέλεσμα να μην γίνεται ορατό από τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Το άστρο αυτό, χαρακτηρίζεται από το γράμμα Α και είναι γνωστό ως Α Κενταύρου (ή Ρίγκιλ –βασιλιάς). Το σύστημά του, είναι το πλησιέστερο αστρικό σύστημα στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως πόσο κοντά βρίσκεται;

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ανιχνεύθηκε το πρώτο βαρύ στοιχείο κατά την σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων.


Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανίχνευσαν ένα συγκεκριμένο βαρύ στοιχείο να δημιουργείται από μια σύγκρουση αστέρων νετρονίων.
Το αποτύπωμα του βαρέως στοιχείου με το όνομα στρόντιο (Sr) εμφανίστηκε στα μήκη κύματος του φωτός (ή του φάσματος) που αναλύθηκαν πρόσφατα και είχε προέλθει από την σύγκρουση των δύο αστέρων.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Εκρηξη;


Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε μια εποχή, περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, όλο το σύμπαν - όλος ο ίδιος ο χώρος και ο χρόνος - υπήρχε σε μια μορφή μικρότερη από ένα υποατομικό σωματίδιο, μια «μοναδικότητα». Μόλις το σκεφτείτε, δημιουργείται μια ακόμη πιο δύσκολη ερώτηση: Τι συνέβαινε πριν από το Big Bang;

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Είναι η Γη ο μοναδικός πλανήτης με τεκτονικές πλάκες?


Στη Γη, οι τεκτονικές πλάκες δημιουργούν βουνά, προκαλούν τσουνάμι και σχηματίζουν ηφαίστεια. Ουσιαστικά, τίποτα στην επιφάνεια του πλανήτη δεν έχει νόημα παρά μόνο υπό το πρίσμα των τεκτονικών διεργασιών. Ο φλοιός της Γης αποτελείται από τεκτονικές πλάκες που κινούνται με συγκεκριμένο ρυθμό. Ορισμένες περιέχουν ολόκληρες ηπείρους ή υποηπείρους. Άλλες πλάκες βρίσκονται κάτω από τον ωκεανό, βυθιζόμενες αργά στον θερμό μανδύα της γης.
Τι γίνεται όμως σε άλλους πλανήτες;

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Πλανήτης Αφροδίτη: Το ζεστό και παράξενο δίδυμο της Γης.


Μετά το φεγγάρι, η Αφροδίτη είναι το δεύτερο πιο φωτεινό φυσικό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό. Ωστόσο, ο πλανήτης καλύπτεται από πυκνά αντανακλαστικά σύννεφα που δεν μπορούν να τα διαπεράσουν το γυμνό μάτι και τα οπτικά τηλεσκόπια. Με την επιφάνεια της Αφροδίτης να είναι κρυμμένη, γενιές συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας φαντάζονταν το μυστηριώδες έδαφος κάτω από τα σύννεφα. Ο δημιουργός του "Tarzan" Edgar Rice Burroughs απεικόνιζε τη Αφροδίτη ως έναν κόσμο με πλούσια δάση και δενδρόφυτες πόλεις σε μία νουβέλα του 1934.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πώς ο δεύτερος γνωστός εξωπλανητικός επισκέπτης, κάνει τον πρώτο, να φαίνεται ακόμα πιο περίεργος!

Ο δεύτερος διαστημικός βράχος που αυτή την περίοδο επισκέπτεται το ηλιακό μας σύστημα από κάποιο άλλο άστρο, αποδεικνύει πόσο παράξενο ήταν το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο, ο «Oumuamua». 
Ο Oumuamua όταν εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 έμοιαζε περισσότερο με έναν βραχώδη αστεροειδή παρά με έναν παγωμένο κομήτη. Επειδή οι κομήτες σχηματίζονται μακρύτερα από τα αστέρια τους από ότι οι αστεροειδείς, θα πρέπει να είναι ευκολότερο να ξεφύγουν από τη βαρύτητα του αστεριού τους και να περιπλανηθούν στον γαλαξία. Έτσι, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπλανώμενων στον διαγαλαξιακό χώρο αντικείμενα είναι οι παγωμένοι πυρήνες κομητών. Όμως, ο Oumuamua δεν παρουσίαζε την χαρακτηριστική αεριώδη άλω ή την ουρά που σχηματίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία εξατμίζει τον πάγο ενός κομήτη.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Με ποιο ρυθμό διαστέλλεται το Σύμπαν; Οι επιστήμονες ακόμα διαφωνούν.


Είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στη σύγχρονη φυσική: δύο μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος διαφωνούν. Τώρα, μια νέα τεχνική που στοχεύει στην επίλυση της αναντιστοιχίας έχει δώσει μια τρίτη εκτίμηση που πέφτει μεταξύ των δύο προηγούμενων. Έτσι, η διαμάχη παραμένει, μετά την νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ο πλανήτης Κρόνος είναι πλέον ο βασιλιάς των φεγγαριών!


Ο πλανήτης Κρόνος φέρει πλέον τον τίτλο του «βασιλιά των φεγγαριών» του ηλιακού συστήματος, χάρη σε 20 νέο-ανακαλυφθέντες δορυφόρους. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των γνωστών δορυφόρων του πλανήτη στους 82, εκθρονίζοντας τον Δία με 79 δορυφόρους, ανακοίνωσε το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στις 7 Οκτωβρίου 2019.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Με πόσους τρόπους μπορεί να είστε μονογαμικός;


«Αναρωτιέμαι», σκέφτεται η Carrie Bradshaw στο 7ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου του «Sex and the City» (και σε κάθε άλλο επεισόδιο της σειράς), «σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, με τις άπειρες δυνατότητές της, είναι υπερβολικό να προσδοκώ την μονογαμία;». Στο επεισόδιο του 1998, με τον τίτλο "Οι μονογαμικοί", διερεύνησε τις επιθυμίες και τις αποτυχίες των κύριων χαρακτήρων της σειράς στην μονογαμία. Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, ο διάλογος γύρω από τις σεξουαλικές πρακτικές και τις ερωτικές σχέσεις φαίνεται να είναι πολύ συνηθισμένος. Αλλά ακόμα και όταν η κοινωνία έχει καταφέρει να αναγνωρίσει τις «ανοικτές σχέσεις», πολλοί από εμάς εξακολουθούν να νιώθουν μπερδεμένοι σχετικά με το τι ακριβώς είναι η μονογαμία.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «shadowbanning»?


Στον σκοτεινό αιθέρα του διαδικτύου, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων προσπαθούν να μπλοκάρουν τα bots, trolls και άλλα ενοχλητικά υποπροϊόντα της ψηφιακής εποχής - αλλιώς, πλήττεται η ποιότητα της διαδικτυακής τους κοινότητας. Είναι αρκετά εύκολο για εταιρείες όπως το Twitter και το Instagram να ανιχνεύουν προφανείς spammy λογαριασμούς και επίσης να απενεργοποιούν ή να κλειδώνουν αυτόματα λογαριασμούς που πέφτουν σε παραπτώματα. Αλλά τι συμβαίνει όταν οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων μπλοκάρουν σιωπηρά - ή shadowban - ορισμένους λογαριασμούς χωρίς εμφανή λόγο;

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πλανήτης Δίας: Η ανατομία ενός γίγαντα!


Πλανήτης Δίας.

Ο πλανήτης Δίας, έχει πολλά να μας αποκαλύψει! Δεν περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από έναν πλανήτη που έχει το όνομα ενός μεγάλου θεού. Όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο σώμα του πλανητικού μας συστήματος (μετά τον Ήλιο βέβαια), αλλά και ο ταχύτερα περιστρεφόμενος πλανήτης.  Επίσης διαθέτει και τον μεγαλύτερο αριθμό δορυφόρων. Είναι ένας κόσμος όπου μπορεί η ημέρες να είναι σύντομες, αλλά οι καταιγίδες διαρκούν αιώνες.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Εικονική περιήγηση στις Βερσαλλίες από την GOOGLE!



Πρόκειται για την μεγαλύτερη φωτογραμμετρική εφαρμογή που υλοποιήθηκε ποτέ για τους χρήστες του διαδικτύου.
Το παλάτι των Βερσαλλιών είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, αλλά η εμπειρία της περιήγησης σε αυτό εν μέσω πλήθους επισκεπτών μπορεί να είναι ακόμα και απογοητευτική. Η Google και το Château de Versailles συνεργάστηκαν για να παρέχουν με χρήση της εικονικής πραγματικότητας (VR) μια ιδιωτική περιήγηση στη βασιλική κατοικία του Louis XIV. Είναι το μεγαλύτερο έργο φωτογραμμετρίας που έγινε ποτέ στο κάστρο το οποίο καταλαμβάνει πάνω από 35.000 τ.μ. εσωτερικών επιφανειών.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί ξύνουμε το κεφάλι μας, όταν σκεφτόμαστε;


Αν έχετε ασχοληθεί ποτέ με την αναζήτηση φωτογραφιών στο διαδίκτυο, σίγουρα θα έχετε δει κάποιες γυναίκες να χαμογελούν ενώ τρώνε σαλάτα μόνες τους. Παρόμοια, θα έχετε δει ανθρώπους να ξύνουν το κεφάλι τους, ως συμβολισμό σύγχυσης, βαθιάς σκέψης ή απλά ως δείγμα μιας σμηγματορροϊκής δερματίτιδας – πιτυρίδας. Γιατί όμως αυτό το ξύσιμο του κεφαλιού, κατέληξε να συμβολίζει μια πνευματική διαδικασία;

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Πέτυχε η GOOGLE την "κβαντική υπεροχή"?

Ιmage from Marco Verch

Μία έρευνα που διέρρευσε πρόσφατα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Google έχει επιτύχει ένα ορόσημο στον τομέα των υπολογιστών, γνωστό ως κβαντική υπεροχή (quantum supremacy), χρησιμοποιώντας έναν κβαντικό υπολογιστή για να εκτελέσει έναν υπολογισμό που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο.
Το επίτευγμα αυτό κατά πολλούς, είναι ένας διακαώς επιδιωκόμενος στόχος που προορίζεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στην τεχνολογία των υπολογιστών.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Τι ζώδιο είμαστε πραγματικά;


Όλοι μας, έχουμε ερωτηθεί τι ζώδιο είμαστε. Είτε δίνουμε σημασία στις αστρολογικές προβλέψεις και χαρακτηρισμούς είτε όχι, το στοιχείο αυτό είναι κάτι σαν μέρος της ταυτότητάς μας και επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις. Η απάντησή μας είναι όμως καθαρά αστρολογική! Αν θέλουμε πραγματικά να γνωρίζουμε που βρισκόταν ο Ήλιος την ημέρα που γεννηθήκαμε, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στο θέμα περισσότερο και να λάβουμε υπόψη και την αστρονομία. Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξετε την θεώρησή σας για τον εαυτό σας και τους άλλους, όμως τουλάχιστον την επόμενη φορά που θα απαντήσετε στην ερώτηση «τι ζώδιο είσαι;» θα είστε σε θέση να ξέρετε τι ακριβώς εννοείτε.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Εχει αυξηθεί η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας;


Έχουν δημιουργήσει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κλίμα όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά; Οι τίτλοι που αναφέρουν την εποχή μας ως «την εποχή των συνωμοσιών», εκφράζουν την αλήθεια; Με μια λέξη, όχι. Αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι το Διαδίκτυο έχει επιτρέψει σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες να επικοινωνούν περισσότερο, δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών που πιστεύουν σε συνωμοσίες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο γύρος του κόσμου, 500 χρόνια μετά το διάσημο ταξίδι του Μαγγελάνου.


Μισή χιλιετία πριν, ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος και το πλήρωμά του, ξεκίνησαν για το πρώτο επιτυχημένο ταξίδι γύρω από τον κόσμο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1519 τα πέντε πλοία, έφυγαν από την Ισπανία, ταξίδεψαν νότια και διαγώνια στον Ατλαντικό, προς την Νότια Αμερική. Από εκεί, μέσω του καναλιού που ανακάλυψαν, το στενό του Μαγγελάνου, βγήκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνέχισαν δυτικά. Το ταξίδι κάθε άλλο παρά ομαλό ήταν. Ο Μαγγελάνος αντιμετώπισε ναυάγια, ανταρσίες και συγκρούσεις με αυτόχθονες.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Φως από το σκοτάδι! Μια νέα μέθοδος παραγωγής ενέργειας.


Η προσπάθεια των επιστημόνων για παραγωγή ενέργειας από τις πιο απίθανες πηγές συνεχίζεται με εντυπωσιακές ευρεσιτεχνίες. Μια νέα συσκευή βρίσκεται υπό ανάπτυξη, η οποία συλλέγει ενέργεια από τον κρύο νυχτερινό ουρανό, κάτι δηλαδή αντίθετο από τα συνηθισμένα ηλιακά πάνελ!
Αξιοποιώντας την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού νυχτερινού χώρου, ένα πρωτότυπο της συσκευής παρήγαγε αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει μία μικρή λάμπα LED. Μια μεγαλύτερη έκδοση αυτής της νυχτερινής γεννήτριας θα μπορούσε ενδεχομένως να φωτίσει δωμάτια, να φορτίσει τηλέφωνα ή να τροφοδοτήσει άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης που δεν διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια το βράδυ όταν δεν λειτουργούν οι ηλιακοί συλλέκτες, ανέφεραν οι ερευνητές στις 12 Σεπτεμβρίου στο Joule.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο όταν είναι κοντά στον ορίζοντα;


Αυτή η ερώτηση έχει απασχολήσει για εκατοντάδες, αν όχι για χιλιάδες χρόνια. Το πρόβλημα αυτό αναφέρεται συνήθως ως ψευδαίσθηση του φεγγαριού.
Μερικοί έχουν υποθέσει ότι υπάρχει κάποια επίδραση που κάνει την ατμόσφαιρα να ενεργεί σαν μεγεθυντικός φακός, καθιστώντας την εικόνα του φεγγαριού πιο μεγάλη. Αποδεικνύεται όμως ότι κάθε παραμόρφωση που προκαλείται από την ατμόσφαιρα θα έκανε τελικά το φεγγάρι να φαίνεται λίγο μικρότερο.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Νέο-ανακαλυφθείς κομήτης! Eπισκέπτης στο πλανητικό μας σύστημα;





Ένας νέο-ανακαλυφθείς κομήτης ενθουσίασε την αστρονομική κοινότητα αυτήν την εβδομάδα επειδή φαίνεται ότι προέρχεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το αντικείμενο που ονομάστηκε C / 2019 Q4 (Borisov) - ανακαλύφθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 από τον Gennady Borisov στο παρατηρητήριο MARGO της Κριμαίας. Η επίσημη επιβεβαίωση ότι ο κομήτης C / 2019 Q4 είναι ένας διαστρικός κομήτης δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά εάν αυτό ισχύει, θα είναι μόνο το δεύτερο τέτοιο αντικείμενο που εντοπίστηκε. Το πρώτο, με το περίεργο όνομα Oumuamua, παρατηρήθηκε και επιβεβαιώθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν κοιτάμε την θάλασσα, πόσο μακριά είναι ο ορίζοντας;


Όταν αγναντεύομε την θάλασσα, έχουμε την τάση να την σκεφτόμαστε σαν μια απέραντη επίπεδη επιφάνεια με ανεμπόδιστη θέα. Όμως ξεχνάμε είναι η επιφάνεια της θάλασσας, είναι στην πραγματικότητα καμπύλη, καθώς ακολουθεί την καμπυλότητα της Γης.
Ακριβώς λόγω της καμπυλότητας του πλανήτη μας, η απόσταση από εμάς έως τον ορίζοντα (που σε ανεμπόδιστη θέα, όπως στην θάλασσα σχηματίζει έναν κύκλο με κέντρο εμάς), εξαρτάται από το ύψος που στεκόμαστε ή πιο σωστά, από το ύψος των ματιών μας πάνω από την θάλασσα, δηλαδή το ύψος παρατήρησης.
Όταν λοιπόν κολυμπάμε και στρέψουμε τα μάτια μας στον ορίζοντα, τότε υποθέτοντας ότι το ύψος παρατήρησης είναι μόλις είκοσι εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού, η απόσταση του ορίζοντα είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Σπάνιο ισότοπο στην Ανταρκτική, μπορεί να προέρχεται από εκρήξεις σουπερνόβα;


Μια ομάδα επιστημόνων εξόρυξε 500 kg φρέσκου χιονιού από την Ανταρκτική, το έλιωσε και το κοσκίνισε για να δει τα σωματίδια που υπήρχαν εκεί μέσα. Η ανάλυση τους εξέπληξε: Το χιόνι είχε μέσα του σημαντικά ποσά μιας μορφής σιδήρου που δεν παράγεται φυσικά στη Γη, τον σίδηρο-60.  Άλλοι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εντοπίσει το ίδιο σπάνιο ισότοπο σιδήρου σε βαθύς ωκεάνιους φλοιούς. Ο σίδηρος-60, έχει άλλα τέσσερα νετρόνια από τη συνηθέστερη μορφή του στοιχείου της Γης. Αλλά ο σίδηρος-60 στον ωκεάνιο φλοιό πιθανότατα συσσωρεύτηκε στην επιφάνεια της Γης πριν από εκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με αυτό που βρέθηκε στο φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική που είχε συσσωρευτεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Μαθήτριες ανέπτυξαν ένα βρώσιμο πλαστικό για την προστασία της θαλάσσιας ζωής!


Σύμφωνα με την Ωκεανογραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν ετησίως στους ωκεανούς. Το πρόβλημα με όλα αυτά τα πλαστικά, είναι ότι μπορούν να παραμείνουν στους ωκεανούς για πάρα πολλά χρόνια και να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή. Τρεις μαθήτριες από το Colonia Middle School της Colonia, New Jersey – η Jenna Persaud, η Avery Allard και η Laila Rivera - ήθελαν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με επιστημονικό τρόπο. Η εργασία τους με τίτλο "Η Μηχανική ενός Βιοαποδομήσιμου και Βρώσιμου Υλικού για μείωση του ποσοστού του πλαστικού στους ωκεανούς", τις οδήγησε να αποκτήσουν το βραβείο Lemelson Early Inventor για λογαριασμό του σχολείου τους.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής επιβράδυνσης;


Στις 22 Ιουνίου 1927, ο διάσημος αεροπόρος Charles Lindbergh, ένα μόλις μήνα μετά την πρώτη υπερατλαντική του πτήση, επισκέφθηκε και δείπνησε με τον Orville Wright, τον ακόμα εν ζωή εκ των δύο αδελφών Wright, των πρώτων αεροπόρων της ιστορίας. Σαράντα δύο χρόνια αργότερα, στις 16 Ιουλίου 1969, όταν ζητήθηκε από τον αστροναύτη Neil Armstrong να προσκαλέσει κάποιον να παρακολουθήσει από το διαστημικό κέντρο την εκτόξευση του πυραύλου που έμελε να τον στείλει στην Σελήνη και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στον δορυφόρο της Γης, εκείνος επέλεξε τον Charles Lindbergh.
Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα της ταχύτητας των τεχνολογικών εξελίξεων τον 20ο αιώνα. Ένας άνθρωπος, ήταν ο ζωντανός συνδετικός κρίκος μεταξύ των πρώτων αεροπορικών πτήσεων έως το ταξίδι σε έναν άλλον κόσμο.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυξάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα; Μια "αιρετική" ιδέα!


Μία ιδέα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατική με την τρέχουσα αντίληψη που έχουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Sustainability. Συγγραφείς του σχετικού άρθρου είναι ο Jackson, R. B. επικεφαλής της έδρας του τμήματος Γαιοεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Stanford και οι συνεργάτες του.
Η επίτευξη του στόχου που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω από 1,5-2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του 21ου αιώνα, απαιτεί προσπάθειες που ξεπερνούν κατά πολύ απλά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, υποστηρίζουν ο Τζάκσον και οι συνεργάτες του στο άρθρο. Οι συγγραφείς προτείνουν μια κάπως «αιρετική» προσέγγιση: την μετατροπή του μεθανίου (CH4) της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κάτι που όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε να γίνει με ανεκτό κόστος και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε βάθος χρόνου.