Σελίδες

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Γιγαντιαίος πλανήτης σε αργή πτώση προς το άστρο του, μπορεί να δείξει τι περιμένει και την Γη?

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έναν πλανήτη που κινείται σε μια σπειροειδή τροχιά οδηγώντας τον μοιραία προς μια κατακλυσμιαία σύγκρουση με τον γηρασμένο ήλιο του, προσφέροντας πιθανώς μια ματιά στο πώς θα μπορούσε να είναι και το τέλος της Γης.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφησε μια μυστηριώδη τρύπα στο διάστημα, που μοιάζει σαν άνοιγμα προς ένα άλλο σύμπαν!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο έχει χρησιμεύσει ως τα μάτια και τα αυτιά της ανθρωπότητας στο βαθύ διάστημα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εκπλήσσει για άλλη μια φορά τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο στέλνοντας πίσω διαυγείς φωτογραφίες μιας απίστευτης κοσμικής κλειδαρότρυπας!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ο πλανήτης Ερμής είναι ένας επιζώντας από το πρώιμο Ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, ο Ερμής, έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες που καθιστούν δύσκολο να εξακριβωθεί η ακριβής προέλευσή του. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο Ερμής μπορεί να είναι ο μοναδικός επιζών μιας ομάδας πλανητών που «γεννήθηκαν» πολύ κοντά στο άστρο μας.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Μήπως ο Τρίτωνας, το παγωμένο φεγγάρι του Ποσειδώνα, έχει την απάντηση στο αν είμαστε μόνοι;

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας, είδαμε ότι το πιθανότερο μέρος για ζωή πέρα από την Γη, φαίνεται να είναι το μικρό παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, ο Εγκέλαδος (Τα 7 καλύτερα μέρη για αναζήτηση ζωής, στο Ηλιακό μας σύστημα!). Με τον εσωτερικό του ωκεανό και τους θερμοπίδακες από πάγο νερού που εκτοξεύουν σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων στο διάστημα φέρεται να περιέχει τα συστατικά για τη ζωή.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

TOI-1075b: μια υπέρ - Γαία, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη της Γης!

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης TOI-1075 b είναι ένας από τους πιο ογκώδης πλανήτες τύπου υπερ-Γαίας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πλανήτη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) μέσα στο 2022, αλλά αρχικά είχαν υποτιμήσει την μάζα του, που προσδιορίσθηκε από μεταγενέστερες επίγειες παρατηρήσεις.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Η χαρτογράφηση του Τιτάνα αποκαλύπτει εκπληκτικές ομοιότητες με την Γη!

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο Ηλιακό μας Σύστημα. Με τις γεμάτες με μεθάνιο λίμνες, τα παγωμένα ηφαίστεια και τις υπόγειες σπηλιές, φαίνεται ότι είναι ένας κόσμος διαφορετικός από τη Γη μας. Αλλά ο πρώτος γεωμορφολογικός χάρτης του Τιτάνα αποκαλύπτει ότι ενώ το τοπίο του είναι απίστευτα εντυπωσιακό και ποικίλο, αυτοί οι παράγοντες στην πραγματικότητα τον κάνουν παράξενα παρόμοιο με τη Γη.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Δεν θεωρείται υπερβολή, να υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία μας!

Κάποιες εκτιμήσεις αστρονόμων καταλήγουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια κόσμοι στον Γαλαξία μας που θα μπορούσαν να είναι φιλόξενοι για την ζωή όπως την γνωρίζουμε! Είναι υπερβολικός αυτός ο αριθμός; Σύμφωνα με τους ίδιους αστρονόμους, υπάρχουν περίπου 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο γνωστό σύμπαν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 50.000.000.000.000.000.000.000 (5×1022) κατοικήσιμοι πλανήτες. Αυτό φυσικά αν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Πως ξέρουμε ότι μακρινοί πλανήτες μοιάζουν με την Γη;

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέους πλανήτες γύρω από κοντινά και μακρινά άστρα και αρκετοί από αυτούς φαίνεται ότι μοιάζουν με τον δικό μας. Ακόμα και με τα ισχυρότερα τηλεσκόπια είναι αδύνατο να παρατηρήσει κανείς την επιφάνεια τόσο μακρινών κόσμων. Οι γειτονικοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μόλις τελευταία άρχισαν να μας δείχνουν τις λεπτομέρειές τους χάρη στις διαστημικές αποστολές. Πώς λοιπόν κάποια πλανήτες χαρακτηρίζονται παρόμοιοι με την Γη;

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Εως σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 30.000 αστεροειδείς "κοντά στην Γη" (Near Earth Asteroids) και η αναζήτηση συνεχίζεται!

Εως σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί 30.039 αστεροειδείς κοντά στη Γη. Πρόκειται για βραχώδη σώματα που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο σε μια τροχιά που τα φέρνει κοντά στην τροχιά της Γης. Τα περισσότερα από αυτά ανακαλύφθηκαν την τελευταία δεκαετία, δείχνοντας πώς η ικανότητα των ερευνητών να ανακαλύπτουν δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς βελτιώνεται ραγδαία.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Εντυπωσιακό κύμα καύσωνα πλανητικής κλίμακας, υπερθέρμανε την ατμόσφαιρα του Δία!

Ένα γιγαντιαίο κύμα καύσωνα, έπληξε τελευταία τον Δία! Το κύμα έφτασε να αποκτήσει τελικά μια διάμετρο 130.000 χιλιομέτρων, έφθασε σε θερμοκρασίες 700οC και ταξίδεψε με ταχύτητες έως και 2.400 μέτρα το δευτερόλεπτο όταν ξεκίνησε από τον βόρειο πόλο του πλανήτη. Αυτό το φαινόμενο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να εξηγήσει γιατί ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα είναι πολύ θερμότερος από το αναμενόμενο.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Το TESS ανακάλυψε έναν παμπάλαιο, γιγαντιαίο, θερμό εξωπλανήτη!

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν παλιό και ζεστό εξωγήινο κόσμο που μοιάζει με τον Δία σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σχετικά παρόμοιο με τον Ήλιο. Ο νεοανακαλυφθείς εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-5542 b, έχει τις διαστάσεις του Δία και είναι περίπου 30% πιο «βαρύς» από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Η απώλεια του Ειρηνικού Ωκεανού θα ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη υπερήπειρο της Γης!

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin διαπίστωσε ότι η επόμενη υπερήπειρος του κόσμου, η Αμασία, πιθανότατα θα σχηματιστεί όταν ο Ειρηνικός Ωκεανός κλείσει σε 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο National Science Review και η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να προσομοιώσει πώς σχηματίζεται μια υπερήπειρος. Διαπίστωσε ότι επειδή το εσωτερικό της Γης ψύχεται για δισεκατομμύρια χρόνια, το πάχος και η αντοχή των πλακών κάτω από τους ωκεανούς μειώνεται με το χρόνο, καθιστώντας δύσκολη την δημιουργία υπερηπείρων λόγω «κλεισίματος» των νεώτερων ωκεανών, όπως είναι ο Ατλαντικός και ο Ινδικός ωκεανός, αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει λόγω του αρχαιότερου ωκεανού, δηλαδή του Ειρηνικού.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του James Webb αποκαλύπτουν αόρατες δομές στο σύμπαν!

Αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες παρουσιάζουν τον σπειροειδή γαλαξία IC 5332, που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA (αριστερά) και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA (δεξιά). Οι εικόνες δείχνουν τις ισχυρές δυνατότητες που παρέχουν και τα δύο κορυφαία στον κόσμο διαστημικά τηλεσκόπια, ειδικά όταν συνδυάζουν τα δεδομένα τους.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πρώιμος Αρης ήταν καλυμμένος με θερμούς ωκεανούς και πυκνή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Earth and Planetary Science Letters υποδηλώνει ότι ο πλανήτης Άρης ξεκίνησε ως ένας υγρός κόσμος, με μια πυκνή ατμόσφαιρα που επέτρεπε στους ωκεανούς να διατηρούνται ζεστοί για εκατομμύρια χρόνια. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο μοντέλο της εξέλιξης της ατμόσφαιρας του Άρη που συνδέει τις υψηλές θερμοκρασίες που σχετίζονται με το σχηματισμό του πλανήτη από διάπυρα πετρώματα και μέταλλα μέχρι το σχηματισμό των πρώτων ωκεανών.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ανακαλύφθηκαν δύο ακόμα πλανήτες τύπου "υπέρ-Γαίας" σε τροχιά γύρω από κοντινό μικρό άστρο!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανέφερε την ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών τύπου «υπέρ-Γαίας» που περιφέρονται γύρω από ένα κοντινό άστρο - νάνο τύπου Μ. Οι νεοανακαλυφθέντες εξωγήινοι κόσμοι, που ονομάζονται LP 890-9 b και LP 890-9 c, είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τη Γη. Το εύρημα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Θα μπορούσε μεγαλύτερη έκταση της επιφάνειας της Γης να φιλοξενήσει ζωή; Το σχήμα της τροχιάς του Δία είναι το κλειδί!

Από όλους τους γνωστούς πλανήτες, η Γη είναι τόσο φιλική προς τη ζωή όσο ένας πλανήτης θα μπορούσε να είναι—ή μήπως όχι; Εάν αλλάξει η τροχιά του Δία, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η Γη θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο φιλόξενη από ό,τι είναι σήμερα!

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Proxima: Επιβεβαιώθηκε και ο τρίτος πλανήτης στο σύστημα του γειτονικού μας Εγγύτατου!

Ο εξωγήινος κόσμος που μόλις ανακαλύφθηκε να περιφέρεται γύρω από το πλησιέστερο σε μας αστέρι μετά τον Ήλιο, τον Εγγύτατο, έχει μόνο το ένα τέταρτο της μάζας της Γης και περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο, στο ένα δέκατο της απόστασης από ότι είναι η απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του Ερμή, του πιο εσωτερικού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιό είναι το πραγματικό χρώμα του μακρινού Πλούτωνα?

Αφότου το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έδωσε στην ανθρωπότητα τις πρώτες κοντινές εικόνες του Πλούτωνα και του μεγαλύτερου φεγγαριού του, του Χάροντα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα θαύματα αυτών των απίστευτων κόσμων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Σηματοδοτώντας την επέτειο της ιστορικής πτήσης του New Horizons στο σύστημα του Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015, οι επιστήμονες της αποστολής δημοσίευσαν τις έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης του Πλούτωνα και του Χάροντα.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δίας, είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, που ουσιαστικά δεν περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο!

Ο πλανήτης Δίας, ο τεράστιος γίγαντας αερίου που προστατεύει τη Γη και τους εσωτερικούς πλανήτες από δυνητικά καταστροφικές συγκρούσεις κομητών και αστεροειδών, ο πέμπτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος από τον Ήλιο, είναι πολύ πιο ασυνήθιστος από ό,τι συνήθως φανταζόμαστε.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα, απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια από την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα!

Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Τόνγκα (Tonga) που προκάλεσε τσουνάμι στις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2022), απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια από την Tsar Bomba - την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα που δοκιμάσθηκε ποτέ - σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ο υποθετικός Πλανήτης-9 εξακολουθεί να "κρύβεται" καλά παρά τις λεπτομερείς νέες έρευνες!

Οι επιστήμονες έχουν μια πολύ καλή γνώση για το τι υπάρχει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Γνωρίζουν για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει κάποιος πλανήτης στο μέγεθος του Άρη σε τροχιά μεταξύ του Δία και του Κρόνου, ούτε ένα άστρο καφέ-νάνος που κατευθύνεται προς το μέρος μας. Οτιδήποτε μεγάλο και αρκετά κοντά στον ήλιο μπορεί πλέον να εντοπιστεί εύκολα.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

J1407b: αυτός ο πλανήτης, έχει ένα σύστημα δακτυλίων 200 φορές μεγαλύτερο του Κρόνου!

Ο πλανήτης J1407b ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015, διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα δακτυλίων που έχουμε δει ποτέ — περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Κρόνου, το μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Υπάρχει κάτι στο ηλιακό σύστημα, ακόμα μεγαλύτερο από τον Ήλιο!

Είναι γνωστό ότι ο Ήλιος και ο Δίας είναι τα μεγαλύτερα σώματα στο ηλιακό σύστημα, κάτι που φυσικά δεν είναι ψέμα. Ο Ήλιος αποτελεί περίπου το 99,8% της συνολικής μάζας του συστήματός μας και από την άλλη, αν ο Δίας ήταν κοίλος, θα χωρούσε περισσότερες από 1500 φορές την Γη μέσα του. Μερικοί αστρονόμοι αστειευόμενοι λένε ότι το ηλιακό σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, τον Δία και μερικά συντρίμμια (που είναι οι άλλοι πλανήτες).

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Υπερίων. Ο μικρός, παράξενος δορυφόρος του Κρόνου!

Τι βρίσκεται στον πυθμένα των παράξενων κρατήρων του Υπερίωνα, του περίεργου αυτού δορυφόρου του Κρόνου; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Το διαστημικό σκάφος Cassini πέρασε πάνω από το φεγγάρι με την χαρακτηριστική υφή σφουγγαριού το 2005 και το 2010 και τράβηξε εικόνες με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ανίχνευσε νερό σε μακρυνό εξωπλανήτη!

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς η NASA δημοσίευσε τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που λήφθηκαν από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιό της, το James Webb (JWST), η ανθρωπότητα έμεινε έκπληκτη. Ακόμα και η διεθνή επιστημονική κοινότητα εντυπωσιάστηκε από τη σαφήνεια των φωτογραφιών που μπορεί να τραβήξει το πρόσφατα ενεργοποιημένο τηλεσκόπιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το James Webb είναι πολύ πιο ισχυρό και ο σκοπός του δεν είναι απλά να μας στέλνει ωραίες φωτογραφίες, αλλά να παρέχει στοιχεία για νέες ανακαλύψεις όπως αυτή της ανίχνευσης νερού σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη!

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν πλανήτες με μεγαλύτερες πιθανότητες ζωής ακόμα και από την Γη!

Ένας υπερκατοικήσιμος πλανήτης είναι ένας κόσμος που έχει ακόμη καλύτερες πιθανότητες να φιλοξενήσει ζωή από ότι ο δικός μας, η Γη. Επειδή η Γη είναι ο μόνος γνωστός κατοικημένος πλανήτης και η ζωή σε αυτήν εξαρτάται από το υγρό νερό, οι προσπάθειες για την εύρεση εξωπλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή επικεντρώνονται σε κόσμους που μοιάζουν με τον πλανήτη μας.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η Γη είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης προηγούμενων πλανητών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη!

Αν και νομίζουμε ότι η Γη έχει μελετηθεί σε λεπτομέρεια, ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα μένουν ακόμα αναπάντητα. Ένα από αυτά αφορά τον σχηματισμό του πλανήτη μας, για τις απαρχές του οποίου οι ερευνητές είναι ακόμη αβέβαιοι. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το ETH Zurich και το National Center of Competence in Research PlanetS προτείνει τώρα μια νέα απάντηση σε αυτό το ερώτημα με βάση εργαστηριακά πειράματα και προσομοιώσεις υπολογιστή. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο Hubble Focus της NASA ταξιδεύει τους αναγνώστες σε περίεργους κόσμους!

Η ομάδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση της σειράς ηλεκτρονικών βιβλίων Hubble Focus, που ονομάζεται "Hubble Focus: Strange New Worlds". Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο παρουσιάζει μερικές από τις πρόσφατες ανακαλύψεις της αποστολής σχετικά με κόσμους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, γνωστούς ως εξωπλανήτες.

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μας γνώρισε ένα απίστευτο νέο επιστημονικό πεδίο, τη φύση των εξωγήινων κόσμων», δήλωσε η Jennifer Wiseman, επιστήμονας του προγράμματος Hubble της NASA. «Αυτά είναι εντυπωσιακά επιτεύγματα αν σκεφτούμε ότι όταν σχεδιάστηκε και εκτοξεύτηκε το Hubble, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη εξωπλανήτες».

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν άραγε περισσότερα από ένα σύμπαντα;

Ενα τεράστιο, πανάρχαιο και μυστηριώδες σύμπαν δεν είναι αρκετό για πολλούς επιστήμονες! Για αρκετούς από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι κόσμοι εξίσου παράξενοι με τον δικό μας. Μεταξύ των φυσικών, αυτή δεν είναι πλέον μια αμφιλεγόμενη θεωρία, αλλά απόρροια του τρόπου που δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Μια φανταστική επίσκεψη στη γειτονιά του συστήματος του Σείριου!

Αυτή η εικόνα είναι η μια καλλιτεχνική απόδοση που δείχνει πώς το δυαδικό σύστημα του Σείριου Α και του μικρού μπλε συντρόφου του, του Σείριου Β, θα φαίνεται σε έναν διαστρικό επισκέπτη που το πλησιάζει από μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του Ήλιου.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Παρά τις έντονες ανωμαλίες του, το μαγνητικό πεδίο της Γης δεν φαίνεται να οδεύει σε αναστροφή!

Η εμφάνιση μιας περιοχής στον Νότιο Ατλαντικό ωκεανό όπου η ισχύς του γεωμαγνητικού πεδίου μειώνεται ραγδαία, οδήγησε σε εικασίες ότι η Γη ενδεχομένως οδεύει προς μια αντιστροφή της μαγνητικής πολικότητας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που συγκεντρώνει στοιχεία που εκτείνονται 9.000 χρόνια στο παρελθόν, υποδηλώνει ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν δεν είναι μοναδικές και ότι η αναστροφή μπορεί τελικά να μην είναι πιθανή.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Οχι, ο Ηλιος δεν είναι τυλιγμένος στις φλόγες!

Οι περισσότεροι, φανταζόμαστε τον Ήλιο σαν μια τεράστια φλεγόμενη σφαίρα. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!

Ο Ήλιος, δεν είναι παρά μία κολοσσιαίων διαστάσεων μπάλα αερίων που έχει συσσωρεύσει η βαρύτητα. Η απίστευτη πίεση των αερίων στον πυρήνα του, προκαλεί την σύντηξη 700 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνων και την μετατροπή τους σε 695 εκατομμύρια τόνους ήλιο το δευτερόλεπτο! Η μάζα που υπολείπεται, δηλαδή οι 5 εκατομμύρια τόνοι, μετατρέπονται σε ενέργεια με την μορφή ακτίνων γ πολύ μικρού μήκους κύματος.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Οι επιστήμονες ρίχνουν νέο φως στον ρόλο της τροχιάς της Γης στο λιώσιμο των αρχαίων στρωμάτων πάγου.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2022 στο περιοδικό Science, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff μπόρεσε να προσδιορίσει πώς ακριβώς η κλίση και η ταλάντευση της Γης καθώς περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο έχει επηρεάσει το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Γεωλογία από απόσταση 50 ετών φωτός! Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, είναι έτοιμο να μελετήσει ακραίους βραχώδεις κόσμους.

Φανταστείτε αν η Γη ήταν πολύ, πολύ πιο κοντά στον Ήλιο. Τόσο κοντά που ένας ολόκληρος χρόνος να διαρκεί μόνο λίγες ώρες. Τόσο κοντά που η βαρύτητα να έχει κλειδώσει το ένα ημισφαίριο στο μόνιμο καυτό φως της ημέρας και το άλλο σε ατελείωτο σκοτάδι. Τόσο κοντά που οι ωκεανοί να βράζουν, οι βράχοι να αρχίζουν να λιώνουν και τα σύννεφα να βρέχουν λάβα. Αν και δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο δικό μας ηλιακό σύστημα, πλανήτες σαν αυτόν —βραχώδεις, περίπου στο μέγεθος της Γης, εξαιρετικά θερμοί και πολύ κοντά στα αστέρια τους— δεν είναι ασυνήθιστοι στον Γαλαξία. Πώς είναι πραγματικά οι επιφάνειες και οι ατμόσφαιρες αυτών των πλανητών; Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA πρόκειται να δώσει μερικές απαντήσεις.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ας αφήσουμε τον Αρη! Πότε ο άνθρωπος θα φτάσει στον Κρόνο?

Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστούμε τώρα, αλλά η εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος δεν πρόκειται να σταματήσει στη Σελήνη και στον Άρη. Τελικά, οι απόγονοί μας θα εξαπλωθούν σε όλο το ηλιακό σύστημα, το ερώτημα είναι πότε και όχι εάν. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι το επίκεντρο μιας νέας εργασίας που δημοσιεύθηκε στο arXiv από μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ολλανδία.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Κόκκινα «φαντάσματα» κατά την διάρκεια της έκλειψης Σελήνης!

Ο Paul M. Smith από την Οκλαχόμα αποθανάτισε αυτή την απίστευτη εικόνα κατά τη διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης στις 15 Μαΐου 2022 η οποία δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα, αποτυπώνοντας τα σπάνια «κόκκινα φαντάσματα». Τα «κόκκινα φαντάσματα» (ή τα κόκκινα ξωτικά) είναι ατμοσφαιρικά ηλεκτρικά φαινόμενα που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί αρκετά. Εμφανίζονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ακόμη και σε υψόμετρο έως και 80 χλμ., συνήθως πάνω από φαινόμενα καταιγίδων και συνδέονται με τον ιονισμό του αέρα. Είναι δύσκολο να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι λόγω της πολύ μικρής διάρκειάς τους.  

ΠΗΓΗ: Astronomy Girl

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Sidereal Observatory.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η συσσώρευση ηλιακής θερμότητας πιθανότατα συμβάλλει στις καταιγίδες σκόνης του Άρη.

Μια εποχιακή ανισορροπία στην ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που απορροφάται και απελευθερώνεται από τον πλανήτη Άρη είναι μια πιθανή αιτία των καταιγίδων σκόνης που μαστίζουν τον πλανήτη και ενδιαφέρουν τους ερευνητές.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Kepler-1649c: ο περισσότερο παρόμοιος εξωπλανήτης με την Γη!

Το έτος 2020, ο Jeff Coughlin, διευθυντής του Επιστημονικού Γραφείου Κ2 του SETI, περιέγραψε τον εξωπλανήτη Kepler-1649c ως τον περισσότερο παρόμοιο με την Γη από όσους είχαν ανακαλυφθεί έως τότε. Από τότε οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τον πλανήτη αυτόν τον οποίον έχουν κατατάξει στις πρώτες θέσεις των πιθανότερων κατοικήσιμων πλανητών.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Μια εκπληκτική φωτογραφία του γαλαξία NGC 5643, που βρίσκεται εξήντα εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά!

Οι εκπληκτικής ομορφιάς φωτογραφίες των μακρινών γαλαξιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάσθηκε η υψηλή ανάλυση και η διαύγεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, και τριάντα διαφορετικές εκθέσεις για συνολικό χρόνο 9 ωρών, για να παραχθεί μια εικόνα τόσο υψηλού επιπέδου λεπτομέρειας και ομορφιάς του γαλαξία NGC 5643.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Οι νεότεροι βραχώδεις πλανήτες, είναι καταλληλότεροι για αναζήτηση ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καθώς η επιστημονική κοινότητα αναζητά κόσμους σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, νέα έρευνα του Southwest Research Institute προτείνει ότι οι νεότεροι βραχώδεις εξωπλανήτες, είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν εύκρατα κλίματα παρόμοια με της Γης.

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Το θαυμάσιο Νεφέλωμα του Αλόγου!!!

Σμιλεμένο από αστρικούς ανέμους και ακτινοβολία, ένα υπέροχο διαστρικό σύννεφο σκόνης έχει πάρει τυχαία αυτό το αναγνωρίσιμο σχήμα. Με την ονομασία Horsehead Nebula (Νεφέλωμα του Αλόγου), βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά, ενσωματωμένο στο τεράστιο σύμπλεγμα νεφών του αστερισμού του Ωρίωνα. 

Με μήκος περίπου πέντε έτη φωτός, το σκοτεινό νέφος καταγράφεται επίσημα ως Barnard 33 και είναι ορατό μόνο επειδή η σκοτεινή σκόνη του βρίσκεται μπροστά από το λαμπερό κόκκινο νεφέλωμα IC 434. Νέα αστέρια σχηματίζονται μέσα στο σκοτεινό σύννεφο.  

Το μπλε νεφέλωμα NGC 2023, που περιβάλλει ένα καυτό, νεαρό αστέρι, βρίσκεται κάτω αριστερά. 

Η πανέμορφη εικόνα προέκυψε από την επεξεργασία και σύνθεση πολλών ξεχωριστών φωτογραφιών.  Image Credit & Copyright: Data: Giuseppe Carmine Iaffaldano; Processing: Roberto Colombari.

ΠΗΓΗ: Astronomy girl

 

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ανακαλύφθηκαν 30 κομήτες, σε σχηματιζόμενο πλανητικό σύστημα γύρω από ένα νεαρό αστέρι!

Τα τελευταία 30 χρόνια, το αστέρι β Pictoris έχει γοητεύσει τους αστρονόμους επειδή τους δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσουν ένα πλανητικό σύστημα στη διαδικασία του σχηματισμού του. Αποτελείται από τουλάχιστον δύο νεαρούς πλανήτες και περιέχει επίσης κομήτες, η ύπαρξη των οποίων είχε εντοπισθεί ήδη από το 1987. Αυτοί ήταν οι πρώτοι κομήτες που παρατηρήθηκαν ποτέ γύρω από ένα αστέρι εκτός από τον ήλιο.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Η αργή, ανάδρομη περιστροφή της Αφροδίτης, ίσως οφείλεται στην πυκνή της ατμόσφαιρα!

Αν δεν υπήρχε η παχιά, ταχέως κινούμενη ατμόσφαιρα στην Αφροδίτη, ο αδελφός πλανήτης της Γης πιθανότατα δεν θα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονά του, παρά μόνο μία φορά το έτος του! Η Αφροδίτη θα ήταν κλειδωμένη στη θέση της, πάντα στραμμένη προς τον ήλιο με τον τρόπο που η ίδια πλευρά του φεγγαριού βλέπει πάντα τη Γη.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Τα έξυπνα ρούχα μπορεί να γίνουν εφικτά, χάρη σε ένα νέο υλικό τρισδιάστατης εκτύπωσης!

Στο μέλλον, τα έξυπνα ρούχα θα μπορούν να ελέγχουν και να μας ενημερώνουν για τη στάση του σώματός μας, να επικοινωνούν με smartphone και να διαχειρίζονται τη θερμοκρασία μας. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιστήμονες να βρουν έναν τρόπο να εκτυπώνουν οικονομικά και αποτελεσματικά, περίπλοκα, εύκαμπτα και ανθεκτικά κυκλώματα σε μια ποικιλία υφασμάτων.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Οι αστρονόμοι μελετούν τις ακραίες κλιματικές συνθήκες γιγαντιαίων θερμών εξωπλανητών, για την καλύτερη κατανόηση και των υπόλοιπων πλανητικών ατμοσφαιρών.

Μια μοναδική κατηγορία εξαιρετικά καυτών γιγαντιαίων εξωπλανητών, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των οι αστρονόμων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA. Αυτοί οι υπερμεγέθεις κόσμοι στο μέγεθος του Δία είναι τόσο ‘επικίνδυνα’ κοντά στο αστέρι τους που ψήνονται σε θερμοκρασίες πάνω από 3.000 βαθμούς Φαρενάιτ. Είναι αρκετά θερμοί ώστε να εξατμίζονται τα περισσότερα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του τιτανίου.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Το Hubble ανίχνευσε το πιο μακρυνό μεμονωμένο αστέρι στο Σύμπαν, στην απόσταση των 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός!

Χάρη σε μια εύνοια της τύχης, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα μόνο αστέρι στα όρια του παρατηρήσιμου Σύμπαντος. Αυτή είναι η πιο μακρινή ανίχνευση ενός αστεριού που έγινε ποτέ. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις 30/3/2022 στο περιοδικό Nature.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ο Πλανήτης - 9 αγνοείται ακόμα, παρά την έρευνα του 87% του νοτίου ουρανού!

Μια ομάδα αστρονόμων που αναζητούσαν τον άπιαστο Πλανήτη Εννέα (ή κατά άλλους Πλανήτη Χ) του ηλιακού μας συστήματος - έναν θεωρητικό κόσμο που μπορεί να κρύβεται βαθιά μέσα σε ένα νέφος παγωμένων βράχων πολύ πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα - απέτυχαν για άλλη μια φορά.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ανακαλύφθηκε ακόμα ένας γιγαντιαίος πλανήτης, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόποιο TESS.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, αστρονόμοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (PSU) εντόπισαν έναν νέο κόσμο στο μέγεθος του Δία έξω από το πλανητικό μας σύστημα. Ο νεοανακαλυφθείς εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-3757 b, είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Δία, αλλά περισσότερο από τρεις φορές «ελαφρύτερος» από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.